Του Σάκη Παπαδόπουλου

Αύριο Κυριακή ολοκληρώνεται στο Βερολίνο η μεγάλη τουριστική έκθεση ITB 2018. Ωστόσο για το “Τσίρκο η Ελλάς”, δηλαδή για τον συρφετό αιρετών και μη του δημοσίου, η έκθεση ολοκληρώθηκε χθες. Από σήμερα επιστρέφουν στην Ελλάδα ενώ κάποιοι από αυτούς παραμένουν στο Βερολίνο για λίγες μέρες χαλάρωσης και ξεκούρασης. Άλλωστε, όταν ο ελληνικός λαός σου καλύπτει όλα τα έξοδα για μετάβαση, διαμονή και διατροφή, σου περισσεύουν χρήματα για διασκέδαση και shopping.

H εικόνα του ελληνικού περιπτέρου ήταν και πάλι το ίδιο θλιβερή όπως και τις άλλες χρονιές. Οι διάφοροι αυτοδιοικητικοί και άλλοι τρόφιμοι του ελληνικού δημοσίου, πιάνουν από νωρίς όλες τις καρέκλες του περιπτέρου και το μετατρέπουν σε καφενείο. Σαν πραγματικοί τουρίστες γεμίζουν το διαδίκτυο με selfies και άλλες φωτογραφίες, για να κάνουν το κομμάτι τους σε φίλους και γνωστούς πίσω στην Ελλάδα.

Μάταια ψάχνουν καμιά καρέκλα τα στελέχη του ελληνικού τουρισμού για να κάνουν τα ραντεβού τους.

Στο μεταξύ αν ανταλλάξουν καμιά χειραψία με κάποιον από την τουριστική βιομηχανία το ονομάζουν επαφή, αν ανταλλάξουν και καμιά κουβέντα το ονομάζουν συνομιλίες και εκδίδουν αμέσως επικά δελτία τύπου γεμάτα μπούρδες.

Κάποιοι οργανώνουν και συνεντεύξεις τύπου χωρίς δημοσιογράφους παρά μόνο αυτούς που κουβάλησαν από την Ελλάδα, κυρίως της εκλογικής τους περιφέρειας. Απίστευτη σπατάλη.

Φυσικά υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις ικανών και χρήσιμων αυτοδιοικητικών, ίσα ίσα για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Αυτή η γελοία κατάσταση επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες. Περιορίστηκε λίγο στα πρώτα χρόνια της κρίσης και ξαναφούντωσε τα τελευταία χρόνια. Η εικόνα που δίνει στους ξένους το ελληνικό περίπτερο είναι πραγματικά για γέλια και για κλάματα, την ίδια ώρα που σε περιπτερά άλλων χωρών βλέπεις να κυριαρχεί ο επαγγελματισμός και να γίνεται δουλειά. Δείτε στη φωτογραφία το περίπτερο της μικρής Μάλτας.

Το κακό που γίνεται με αυτή την θλιβερή κατάσταση είναι διπλό.

Από την μια ξοδεύονται πολλά χρήματα για να βρεθεί στο Βερολίνο αυτός ο συρφετός (συν γυναιξί και τέκνοις) που όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτε αλλά εμποδίζει τους άλλους να κάνουν δουλειά. Την ίδια ώρα το κράτος κόβει και τη μπουκιά από το στόμα του συνταξιούχου, τα σχολεία δεν έχουν θέρμανση και τα νοσοκομεία δεν έχουν ούτε γάζες.

Από την άλλη, ο τρόπος που προωθείται ο ελληνικός τουρισμός στην πιο σημαντική τουριστική έκθεση για τη χώρα μας, είναι αστείος και όχι αποτελεσματικός.

Κατά τα άλλα όλοι αυτοί οι ειδήμονες, προβλέπουν πως φέτος θα έρθουν στην Ελλάδα περίπου τέσσερα εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες, από 3.6 πέρσι. Αν συγκριθούμε με τον εαυτό μας τότε αυτό είναι επιτυχία. Αν όμως συγκριθούμε με τους ανταγωνιστές μας, τότε το αποτέλεσμα είναι μέτριο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως η Τουρκία ετοιμάζεται να υποδεχθεί φέτος πάνω από πέντε εκατομμύρια Γερμανούς τουρίστες, όταν οι πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες είναι στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Από αύριο θα αρχίσουν να δημοσιεύονται στα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης τα δελτία τύπου που θα στείλουν οι διάφοροι φορείς που βρέθηκαν στο Βερολίνο, στα οποία θα διαβεβαιώνουν πως η παρουσία τους στην έκθεση κατέπληξε την Γερμανία ολόκληρη, και θα προβλέπουν τη μεγάλη επιτυχία του ελληνικού τουρισμού στη γερμανική αγορά.

Ωστόσο στον τουρισμό όπως και στο ποδόσφαιρο, η επιτυχία και η αποτυχία είναι μεγέθη σχετικά. Αν είσαι ο Ολυμπιακός και τερματίσεις δέκατος στο πρωτάθλημα θεωρείται αποτυχία. Αν είσαι ο Πλατανιάς είναι μεγάλη επιτυχία και πανηγυρίζεις. Ο ελληνικός τουρισμός με ποδοσφαιρικούς όρους, έχει πρώτη ύλη για να είναι όχι ο Ολυμπιακός αλλά η Μπαρτσελόνα. Αν η Μπαρτσελόνα τερματίσει δεκάτη στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι παταγώδης αποτυχία, ωστόσο κάποιοι πανηγυρίζουν γιατί πως αλλιώς θα δικαιολογήσουν τα τζάμπα ταξιδάκια τους στις τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού;

 

Πείτε τη γνώμη σας

avatar