Καθώς πλησιάζει η έναρξη της τουριστικής περιόδου, γίνεται πλέον όλο και πιο πιθανό, ξένες χώρες από τις οποίες αντλούμε μεγάλο μέρος του πελατολογίου μας, να μην αφήσουν τους πολίτες τους να ταξιδέψουν ανεμπόδιστα στο εξωτερικό για διακοπές.
Είτε γιατί φοβούνται να μην φέρουν τον κορωνοϊό στη χώρα επιστρέφοντας από τις διακοπές τους, είτε γιατί έχουν ένα καλό λόγο να κρατήσουν το τουριστικό χρήμα εντός της χώρας όπως έκαναν και πέρσι, θέτουν όρους και προϋποθέσεις για να αφήσουν τους πολίτες τους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για διακοπές.
Δείτε για παράδειγμα τι προτίθεται να κάνει η Βρετανία, όταν επιτρέψει στους πολίτες της να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για διακοπές, κάτι που πιθανόν να γίνει από τα μέσα Μαΐου και μετά.
Σκοπεύει να χωρίσει τις χώρες σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση. Πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες. Ανάλογα με την πορεία της κατάστασης, οι λίστες των χωρών θα επικαιροποιούνται συνεχώς. που σημαίνει πως μια χώρα από πράσινη μπορεί να γίνει κόκκινη και το αντίθετο.
Κάθε κατηγορία θα έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να ταξιδέψει κάποιος Βρετανός για διακοπές.
Στην καλύτερη περίπτωση, αν η χώρα προορισμού είναι πράσινη, τότε ο Βρετανός τουρίστας θα πρέπει να κάνει PCR τεστ όταν αναχωρήσει από την πατρίδα του, και στην επιστροφή του να έχει μαζί του ένα ακόμη αρνητικό PCR τεστ 48 ωρών. Μόνο έτσι θα αποφύγει την καραντίνα κατά την επιστροφή στο σπίτι του.
Δείτε όμως τι μπορεί να συμβεί. Αν έρθει στην Ελλάδα για διακοπές και το υποχρεωτικό τεστ που θα κάνει πριν πάρει το αεροπλάνο να επιστρέψει την πατρίδα του βγει θετικό, τότε αντί για το σπίτι του θα βρεθεί σε ένα ξενοδοχείο καραντίνας στην Ελλάδα και… καλά ξεμπερδέματα.
Διακοπές σε πορτοκαλί και κόκκινες χώρες σημαίνει για τους Βρετανούς εκτός των άλλων και πολυήμερη καραντίνα κατά την επιστροφή τους.
Οι Βρετανοί tour operators και οι αεροπορικές εταιρείες, που περιμένουν πως και πως το καλοκαίρι για να ανασάνουν οικονομικά, αντιδρούν. Υποστηρίζουν πως αυτά τα μέτρα θα αποτρέψουν πολλούς από το να πραγματοποιήσουν διακοπές στο εξωτερικό καθώς επί της ουσίας τα μέτρα δημιουργούν φόβο και δεν βοηθούν στον προγραμματισμό.
Για παράδειγμα πως μπορεί κάποιος να προγραμματίσει ένα ταξίδι σε πράσινη χώρα όταν μέχρι τη μέρα της αναχώρησης αυτή μπορεί να έχει γίνει κόκκινη. Ή μπορεί κάποιος να κάνει διακοπές σε μια πράσινη χώρα αλλά πριν επιστρέψει, αυτή να γίνει κόκκινη, οπότε τον περιμένουν άλλες διαδικασίες και φυσικά μια πολυήμερη καραντίνα στο σπίτι του.
Όλα αυτά θέτουν εμπόδια στο να αποφασίσει κάποιος να κάνει τις διακοπές του στο εξωτερικό θυμίζοντας μας στην Ελλάδα, πως το παιχνίδι φέτος δεν εξαρτάται μόνο από τι κάνουμε εμείς για να προετοιμαστούμε για την φετινή περίοδο, αλλά και το τι θα κάνουν οι χώρες από τις οποίες περιμένουμε τουρίστες…

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments