Εδώ και λίγες μέρες οι τουριστικές χώρες της Μεσογείου διαλαλούν «ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Ωστόσο οι τουρίστες, κυρίως από την Ευρώπη, είναι ακόμη διατακτικοί με αποτέλεσμα οι κρατήσεις να παραμένουν σε χαμηλό επίπεδα. Όλα δείχνουν πως η όποια κίνηση θα ξεκινήσει από τις αρχές Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου. Σε κάποιες συγκεκριμένες δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, με μεγάλα resort, αεροδρόμιο και πρόσβαση στις μεγάλες αγορές, η σαιζόν πιθανόν θα κρατήσει μέχρι το τέλος του Οκτώβρη όπως έγινε και πέρσι.
Ωστόσο για όλους τους υπόλοιπους, δυο μήνες τουρισμός είναι πολύ λίγο για να συντηρηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία. Για το λόγο αυτό και φέτος πολλά ξενοδοχεία θα παραμείνουν κλειστά, καθώς με την υπάρχουσα κατάσταση δεν βγάζουν τα έξοδα τους.
Οι έρευνες σε χώρες της δυτικής Ευρώπης που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας, συμφωνούν πως ένα μικρό ποσοστό είναι αυτοί που φέτος σκοπεύουν να κάνουν διακοπές το εξωτερικό. Οι περισσότεροι είτε θα κάνουν διακοπές στη χώρα τους, είτε δεν θα κάνουν διακοπές. Άλλοι επικαλούνται οικονομική στενότητα, άλλοι φόβο για τον κορωνοϊό και άλλοι το επιπλέον κόστος και ταλαιπωρία που δημιουργούν τα περιοριστικά μέτρα όπως τα PCR τεστ.
Η χώρα μας έχει ανοίξει από τις πρώτες στο τουρισμό, προκαλώντας μάλιστα έναν επικοινωνιακό ντόρο σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα δέχεται τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί ακόμη και με μη εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμβόλια, όπως το ρωσικό και το κινέζικο. Παρ’ όλα αυτά κάποιες χώρες δεν έχουν ανοίξει προς τα εμάς, επικαλούμενες την επιβαρυμμένη επιδημιολογική μας κατάστασης. Η Βρετανία μας έχει τοποθετήσει στην πορτοκαλί λίστα και στην ίδια κατεύθυνση κινούνται η Ολλανδία και η Δανία.
Σε μαύρη λίστα μας έχει και η Ρωσία μη επιτρέποντας επαρκή αριθμό πτήσεων από και προς την Ελλάδα. Μια εταιρία πετά προς Θεσσαλονίκη και δυο εταιρείες προς Αθήνα με μικρό αριθμό πτήσεων.
Ωστόσο στην περίπτωση αυτή οι λόγοι είναι γεωπολιτικοί, καθώς επί της ουσίας έχουμε εργαλειοποίηση του τουρισμού. Αιτία είναι οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας. Έτσι η ρωσική κυβέρνηση βάζει στοπ στους Ρώσους να κάνουν διακοπές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.
Μεγάλη χαμένη από τη συγκεκριμένη αγορά είναι η Τουρκία. Η πρόσφατη υποστήριξη της προς την Ουκρανία κάνει τους Ρώσους να αναβάλουν συνεχώς την απόφαση τους για την έναρξη των αεροπορικών πτήσεων προς την Τουρκία. Η ζημιά στην Τουρκία είναι τεράστια, καθώς η ρωσική είναι η μεγαλύτερη τους αγορά.
Κάπως έτσι διαμορφώνεται η κατάσταση στον τουρισμό τη φετινή περίοδο, για την οποία οι επαγγελματίες του τουριστικού χώρου λένε πως θα είναι δυσκολότερη από την περσινή. Άλλωστε θυμίζουν με νόημα πως πέρσι ήμασταν σχεδόν μόνοι μας στην αγορά, καθώς οι ανταγωνιστές (Ισπανία, Ιταλία κλπ) ήταν κλειστοί το μεγαλύτερο διάστημα λόγω της πανδημίας. Φέτος έχουμε ανταγωνισμό…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments