Όλα δείχνουν πως στο τέλος του μήνα τελειώνει και στον τουρισμό η Αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει πως στη 1 Ιουλίου όλοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις τους, όσοι στο μεταξύ δεν βρήκαν μια άλλη δουλειά σε έναν άλλο κλάδο.
Όσοι επιστρέψουν αυτό που θα βρουν δεν είναι αυτό που άφησαν. Η τουριστική κίνηση είναι σε πολύ χαμηλά έως μηδενικά επίπεδα για αρκετούς κλάδους του τουρισμού. Έτσι τους περισσότερους εργαζόμενους τους περιμένει η εκ περιτροπής εργασία με ότι αυτό συνεπάγεται. Ήδη οι εργοδότες ξεκίνησαν τον καταρτισμό των προγραμμάτων ώστε να χωρέσουν όλοι σε ένα έργο που δεν χρειάζονται όλοι. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως τα ξενοδοχεία υπό κανονικές συνθήκες, έχουν αριθμό εργαζομένων για να ανταπεξέλθουν σε μια μέση πληρότητα τουλάχιστον 80%. Αυτή τη στιγμή οι πληρότητες βρίσκονται στο 20% ευτυχώς όμως η τάση είναι ανοδική.
Οι επιχειρήσεις θα στραφούν για βοήθεια στο πρόγραμμα «Συνεργασία» το οποίο καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές και μέρος του μισθού του εργαζόμενου (το 30%). Ο εργοδότης θα καλύπτει το 50% του μισθού. Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι που θα δουλεύουν εκ περιτροπής θα παίρνουν περισσότερα από τα 536 ευρώ της αναστολής αλλά λιγότερα από τον μισθό τους.
Ωστόσο το πρόγραμμα «Συνεργασία» καλύπτει τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και όχι μερικής απασχόλησης (τετράωρα, τετραήμερα κλπ) Εταιρείες που έχουν τέτοιους εργαζόμενους θα πρέπει να τους καλύψουν μόνες τους. Αν έχουν πολλούς το πρόβλημα τους θα είναι μεγάλο. Φημολογούνται ωστόσο και νέα προγράμματα βοήθειας προς τις τουριστικές επιχειρήσεις που θα καλύψουν αυτές τις περιπτώσεις.
Απολύσεις απαγορεύονται μέχρι το τέλος Αυγούστου. Όλοι κάνουν το σταυρό τους να αυξηθεί η κίνηση σε βιώσιμα επίπεδα ώστε να μην χρειαστεί να κάνουν απολύσεις προσωπικού από το Σεπτέμβριο. Για τα ξενοδοχεία υπάρχει ελπίδα όχι όμως και για τα τουριστικά γραφεία που τα έργο τους θα αργήσει να επανέλθει σε βιώσιμα επίπεδα. Δυστυχώς αρκετοί εργαζόμενοι θα βρεθούν στο ταμείο ανεργίας.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments