Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, οι παραλίες πλημμυρίζουν όχι μόνο από λουόμενους αλλά και από ομπρέλες και ξαπλώστρες και ενίοτε από καναπέδες και ναργιλέδες και άλλα τερτίπια «του σύγχρονου πολιτισμού». Αναφερόμαστε στα μπιτς μπαρ που γίνονται κάθε χρόνο όλο και περισσότερα, όλο και μεγαλύτερα και καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο από αυτόν που είναι για αυτούς που δεν θέλουν τις ευκολίες του πολιτισμού αλλά να απολαύσουν τη θάλασσα και την παραλία με ένα πιο απλό, αυτόνομο και ήρεμο τρόπο.
Πουθενά αλλού στη Μεσόγειο, οι παραλίες, αν και οι ομορφότερες, δεν είναι τόσο επιβαρυμμένες αισθητικά και περιβαλλοντικά, όσο στην χώρα μας, όπου βασιλεύει η ανομία και πολλές φορές επικρατούν συνθήκες μπουζουκομάγαζου. Η απόσταση σου από τη θάλασσα εξαρτάται από το πόσα έχεις να πληρώσεις και από το ποιος είσαι.
Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά, και με την βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εκτοξεύουν την ματαιοδοξία και την ψευδαίσθηση της άνεσης και της πολυτέλειας, σε ένα λαό που είναι εθισμένος να ζει με ψευδαισθήσεις.
Όχι πως δεν χρειάζονται τα μπιτς μπαρ σε κάποιες παραλίες για αυτούς που θέλουν τις ανέσεις τους, αλλά σε ρόλο συμπληρωματικό και όχι καταληψία. Όπως δηλαδή συμβαίνει σε όλες τις τουριστικές χώρες του κόσμου, ακόμη και σ΄αυτές που θεωρούμε τριτοκοσμικές, όπως πχ η Ταϊλάνδη.
Τα γράφουμε όλα αυτά γινάτι ω του θαύματος, υπάρχει ένα νησί στη χώρα μας που είπε ΟΧΙ στις ξαπλώστρες. Πρόκειται για τους Λειψούς στα Δωδεκάνησα. Σε ανακοίνωση τους ο τοπικός Δήμος και οι επαγγελματίες του νησιού, επιμένουν σε έναν αυθεντικό τρόπο διακοπών με οικολογική συνείδηση, χωρίς περιττές πολυτέλειες και λένε «όχι» στις ξαπλώστρες στις παραλίες.
Ένα μεγάλο μπράβο…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments