Την τελευταία εβδομάδα η Βαρκελώνη βρίσκεται στην κορυφή της διεθνούς τουριστικής επικαιρότητας, δυστυχώς όχι για καλό λόγο. Αυτό που την έφερε στην επικαιρότητα είναι οι επιθέσεις εξτρεμιστικής ομάδας κατά τουριστικών στόχων και τουριστών.

Η Βαρκελώνη δεν είναι η μόνη πόλη ή περιοχή στην Ευρώπη που έχει τόσους πολλούς τουρίστες που δημιουργεί σε κάποιους ντόπιους αίσθημα δυσφορίας.

Η Βαρκελώνη δεν είναι η μόνη πόλη στην Ευρώπη που πολίτες της οργάνωσαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της ανεξέλεγκτης αύξησης του τουρισμού.

Η Βαρκελώνη δεν είναι η μόνη πολύ που σημειώθηκαν επιθέσεις κατά των τουριστών. Θυμίζουμε πως πριν μερικές εβδομάδες στην Αθήνα, κάποιο επαναστάτες του όχλου για να δείξουν την αντίθεση τους στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ξυλοφόρτωσαν ένα ελληνοαυστραλό τουρίστα μπροστά στην οικογένεια του, επειδή κρατούσε τσάντες άρα έκανε ψώνια ημέρα Κυριακή.

Ωστόσο η Βαρκελώνη είναι η μόνη τουριστική πόλη που έχουμε συγκεκριμένη εξτρεμιστική ομάδα, την Arran, που επιτίθεται συστηματικά κατά των τουριστών και δηλώνει πως το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον. Για να δικαιολογήσει τις πράξεις της χρησιμοποιεί ακραία φρασεολογία δεκαετίας του εβδομήντα. “Από τον τουρισμό κερδίζουν λίγοι, οι εργαζόμενοι υποφέρουν, ο τουρισμός καταστρέφει” και άλλα παρόμοια.

Η Βαρκελώνη συγκεντρώνει κάθε χρόνο 18 εκατομμύρια τουρίστες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς με τους περισσότερους να κατακλύζουν τους δρόμους της καταλανικής πρωτεύουσας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δεν είναι η μόνη πόλη της Ισπανίας που συμβαίνει αυτό καθώς όλη τη χώρα επισκέπτονται κάθε χρόνο πάνω από 70 εκατομμύρια τουρίστες. Και η πρωτεύουσα Μαδρίτη προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες μόνο που εκεί δεν υπάρχουν εξτρεμιστικές ομάδες να δείξουν πως η λογική έχει χαθεί πλέον από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Πως δημιουργήθηκε το πρόβλημα στην Βαρκελώνη;

Όλα ήταν καλά στην Βαρκελώνη, μια πόλη που αποτελούσε φωτεινό παράδειγμα τουριστικής ανάπτυξης μετά την διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων. Μαντέψτε ποιο είναι το κακό παράδειγμα τουριστικής ανάπτυξης μετά την διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων.

Η υποδομές της πόλης βελτιώθηκαν θεαματικά και αυτό ήταν κάλο όχι μόνο για τους τουρίστες αλλά κυρίως για τους ντόπιους. Το τουριστικό χρήμα ρέει και διαχέεται σε όλη την πόλη.

Η κατάσταση σε όγκο τουριστών ξέφυγε όταν εμφανίστηκαν οι σελίδες ενοικίασης καταλυμάτων της λεγόμενης οικονομίας του διαμοιρασμού, δηλαδή τύπου Airbnb. Τότε οι Βαρκελωνέζοι άρχισαν να νοικιάζουν μανιωδώς κάθε διαθέσιμο κατάλυμα σε τουρίστες καθώς η ζήτηση αυξάνεται συνεχώς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και σε γειτονιές που ήταν τουριστικά αδιάφορες να γεμίσουν από τουρίστες. Έτσι ο χαρακτήρας τους σταδιακά άλλαξε, προκαλώντας τη δυσφορία των μονίμων κατοίκων. Οι τοπικές αγορές ατόνησαν καθώς άλλες είναι οι ανάγκες των μόνιμων κατοίκων και άλλες των τουριστών. Χάθηκε και η ησυχία καθώς αυτά τα καταλύματα τα προτιμούν κυρίως νεαροί που θέλουν να γλεντήσουν και δεν το κάνουν με ορούς ησυχίας. Στο μεταξύ καθώς οι Βαρκελωνέζοι νοικιάζουν τα σπίτια τους σε τουρίστες δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα για να νοικιαστούν σε μόνιμους κατοίκους, οπότε τα ενοίκια εκτοξεύτηκαν. Όλα αυτά προκάλεσαν δυσφορία και διαμαρτυρίες των κάτοικων που είδαν την καθημερινότητα τους να επηρεάζεται αρνητικά από τον τουρισμό, αν και δεν κατοικούσαν σε τουριστικές περιοχές.

Η νέα δήμαρχος της Βαρκελώνης Άννα Κολάου (εκλέχθηκε με τους Ποδέμος) με την εκλογή της προσπάθησε να δώσει λύση στο πρόβλημα περιορίζοντας τις αδειοδοτήσεις για νέα ξενοδοχεία αλλά και απαγορεύοντας την ανεξέλεγκτη ενοικίαση καταλυμάτων αν αυτά δεν ήταν αδειοδοτημένα. Προφανώς δεν τα κατάφερε.

Έτσι δράση ανέλαβαν οι εξτρεμιστές οι οποίοι κάνουν επιθέσεις σε τουρίστες προφανώς για να τους εκφοβίσουν ενώ το πρόβλημα το δημιούργησαν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Βαρκελώνης με την ανεξέλεγκτη ενοικίαση παντός είδους καταλυμάτων στους τουρίστες.

Καθώς η Καταλανία βρίσκεται σε μια δύσκολη φάση της ιστορίας της, οι εξτρεμιστικές αυτές ομάδες χαίρουν ασυλίας αφού το ντόπιο πολίτικο σύστημα θέλει να τις χρησιμοποιήσει ως μέσο πίεσης στα σχέδια της για ανεξαρτητοποίηση της Καταλανίας από την Ισπανία. Έτσι το πράγμα αρχίζει και μπερδεύει…

Στο μεταξύ συνθήματα όπως “Να φύγουν οι τουρίστες, να έρθουν οι πρόσφυγες” εμφανίστηκαν και αλλού στην Ισπανία όπως στην Γκιπούθκοα, την παραθαλάσσια περιοχή της χώρας των Βάσκων. Μάλιστα το τμήμα νεολαίας του εξτρεμιστικού αριστερού κόμματος ανεξαρτησίας Sortu, θα διοργανώσει διαδήλωση κατά του τουρισμού στις 17 Αυγούστου στο Σαν Σεμπαστιάν…

Και τι κάνει η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανία;

Ο Ισπανός υπουργός Τουρισμού Αλβάρο Ναντάλ δήλωσε ότι η χώρα δεν θα ανεχτεί επιθέσεις εναντίον τουριστών.

 “Μία μειοψηφία δεν μπορεί να καταστρέψει τις δεκαετίες κόπου και προσπαθειών που εμπέδωσαν το κύρος της τουριστικής μας βιομηχανίας” είπε ο Ισπανός υπουργός.

Ωστόσο είναι απολύτως βέβαιο πως η Ισπανία και πολλές άλλες περιοχές του κόσμου μηδέ της Ελλάδος εξαιρουμένης, θα πρέπει να λάβει μέτρα καθώς ο μαζικός τουρισμούς χωρίς όρια και προϋποθέσεις, δημιουργεί προβλήματα. Αν δεν δράσουν οι κυβερνήσεις θα δράσουν οι εξτρεμιστικές οργανώσεις. Άλλωστε οι τουρίστες ήταν πάντα το πιο εύκολος στόχος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
νεότερα
παλιότερα δημοφιλή
Inline Feedbacks
View all comments