Καθώς η συγκίνηση και η περηφάνια αρχίζουν να υποχωρούν και να δίνουν τη θέση τους στα επιπλέον προβλήματα που πρόσθεσε στην καθημερινότητα μας η πανδημία, αναρωτιόμαστε ποιο είναι το κέρδος που μένει για τη χώρα μας από το λαμπρό εορτασμό της εθνικής μας επετείου (200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης). Είναι προφανές ότι αυτό που μένει είναι η ενίσχυση της φήμης της. Είναι πολύ σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι μετά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, σταδιακά η φήμη της χώρας μας κατρακύλησε στα τάρταρα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ξένοι πολίτες, κυρίως στο δυτικό κόσμο, όλο και κάτι διάβασαν, όλο και κάτι άκουσαν και είδαν για τον τιτάνιο αγώνα των Ελλήνων για ελευθέρια και αυτοδιάθεση. Χώρες σε όλο τον κόσμο έσπευσαν να τιμήσουν την δική μας επέτειο, φωτίζοντας εμβληματικά κτίρια και αξιοθέατα με τα χρώματα της γαλανόλευκης, οργανώνοντας εκδηλώσεις ακόμη και σε ανώτατο επίπεδο.
Και αν εμείς στην Ελλάδα φουσκώσαμε από περηφάνια μία φορά, φανταστείτε τι κλάμα από συγκίνηση και χαρά έπεσε στων Ελλήνων τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο, εκεί που οι ομοεθνείς μας αγαπούν δυο φορές την Ελλάδα που τους λείπει κάθε μέρα.
Δεν ήταν όμως μόνο αυτοί, αλλά και αμέτρητοι ξένοι που αγαπούν και αυτοί την Ελλάδα που την γνώρισαν είτε από τα σχολικά τους βιβλία, είτε από τις διακοπές τους, είτε από τους Έλληνες γείτονες τους, που μπορεί κάποιες φορές να είναι φωνακλάδες αλλά είναι πάντα φιλόξενοι και έχουν ανοιχτά τα σπίτια τους σε όλους.
Και σε άλλες χώρες του κόσμου οι άνθρωποι έχυσαν ποταμούς αίματος για να αποκτήσουν την ελευθέρια τους, αλλά η Ελλάδα αντιμετωπίζεται κάπως προνομιακά στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, ίσως λόγω της παρακαταθήκης που άφησαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι στις νεότερες γενιές. Άλλωστε αυτό που σήμερα ονομάζεται Δυτικός πολιτισμός γεννήθηκε εδώ στα χώματα που πατάμε, από αυτούς που σήμερα εμείς μιλάμε την εξέλιξη της δικής τους γλώσσας.
Δε είναι τυχαίο ότι σε πολλά μέρη του κόσμου, οι άνθρωποι μαθαίνουν να αγαπούν την Ελλάδα από τα σχολικά τους θρανία, διδασκόμενοι την αρχαία ελληνική γλώσσα, τη μυθολογία και την ιστορία. Η αλήθεια είναι ότι όταν επισκέπτονται την Ελλάδα απογοητεύονται κάπως από αυτό που αντικρίζουν, ωστόσο αυτό είναι ένα πρόβλημα που επιτέλους θα πρέπει να λύσουμε εμείς οι νεοέλληνες, δηλαδή τον καθημερινό μας πολιτισμό.
Η φήμη ήταν λοιπόν το μεγάλο κέρδος του εορτασμού της εθνικής μας επετείου η οποία γιορτάστηκε με τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο αν και είμαστε σε παράξενες εποχές. Και όταν ανεβαίνει η φήμη της χώρας μας αυτό είναι καλό και για την βαριά της βιομηχανία τον τουρισμό, που κράτησε τη χώρα όρθια στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, φέρνοντας σημαντικό εισόδημα στο κράτος και τους πολίτες.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments