του Στράτου Σιμιτζή συγγραφέα – δημοσιογράφου
Αν αυτή η συρροή, τα τελευταία χρόνια, ομόθρησκων προσκυνητών στη Θεσσαλονίκη αποτελεί πιλοτική ένδειξη, τότε το πρόκριμα για την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού, δεν είναι μόνο θετικό, αλλά υπόσχεται πολλά περισσότερα για την πορεία του.
Το ενδιαφέρον είναι ότι όλη αυτή η κινητικότητα που παρατηρείται στο θρησκευτικό τουρισμό, δεν είναι προϊόν και αποτέλεσμα κάποιας οργανωμένηςκαι συστηματικής προσπάθειας, αλλά δραστηριότητα ομάδων ή μεμονωμένων ατόμων που κινούνται στο χώρο.
Μπορεί η ταπεινή ομόθρησκοι προσκυνητές, κυρίως άτομα με περιορισμένα οικονομικά, να μην αποτελούν “λαβράκι” για τον τουρισμό μας, όμως αυτό επουδενί λόγω σημαίνει ότι με μια οργανωμένη και συστηματική πολιτική δεν μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε καλύτερα και κυρίως να προωθήσουμε με άλλη προοπτική το θρησκευτικό τουρισμό στο σύνολό του.
Στον τόπο μας υπάρχει άφθονη “πρώτη ύλη” για μια σειρά μορφών τουρισμού, οι οποίες εις μάτην αναμένουν κάποιον να τις αξιοποιήσει. Κραυγαλέο παράδειγμα ο ιαματικός- θεραπευτικός τουρισμός που περνάει “νύχτες Μόσχας”.
Πλούσια εξάλλου και μοναδική είναι η “πρώτη ύλη” για την ανάδειξη και ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στη Θεσσαλονίκη και στον ευρύτερο νομό. Πλούτος μοναδικός σε μνημεία, ναούς, και άλλα σημεία λατρευτικού ενδιαφέροντος, απ’ όλες τις περιόδους της ιστορίας με προεξάρχουσα την Βυζαντινή, υποδηλώνουν ότι αξίζει τον κόπο να δούμε το θρησκευτικό τουρισμό με την προσήκουσα σοβαρότητα.
Όμως αυτό είναι υπόθεση και έργο πολλών παραγόντων, προκειμένου να έχει εξέλιξη και τελικά να στεφθεί από επιτυχία.
Επικεφαλής της προσπάθειας θα μπορούσαν να τεθούν η Ιερά Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Επίσης οι τουριστικές επιχειρήσεις όπως γραφεία τουρισμού, ξενοδοχεία, τουριστικοί πράκτορες, ξεναγοί χωρίς ασφαλώς να εξαιρούμε τις ομόλογες πανεπιστημιακές σχολές.
Ζούμε σε μια εποχή, όπου ο ερασιτεχνισμός, η καλή διάθεση και η προχειρότητα, έχουν στιγμιαία ή περιστασιακή απόδοση. Όμως για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα σήμερα είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός η μέθοδος και το σύστημα.
Ο θρησκευτικός τουρισμός σήμερα, χωρίς μεθοδική οργάνωση και φροντίδα “περπατάει”. Όμως με σύστημα και οργάνωση θα “τρέχει”.
Καιρός λοιπόν να κάνουμε κάτι με σύστημα και προγραμματισμό, μια και αξίζει τον κόπο.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments