Όπως και άλλη φορά έχουμε αναφέρει στα Omorfa Taxidia, η λεγόμενη οικονομία του διαμοιρασμού, που δίνει τη δυνατότητα μέσα από διάφορες πλατφόρμες στο διαδίκτυο όλοι να πουλούν τα πάντα, έχει τα καλά της έχει και τα κακά της. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Airbnb. Τα καλά της συγκεκριμένης πλατφόρμας και άλλων παρόμοιων καθώς δεν είναι η μόνη, είναι ότι δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους να εξασφαλίσουν φτηνότερη και ενίοτε καλύτερη διαμονή στα ταξίδια τους, σε σχέση με αυτό που θα πλήρωναν σε κάποιο ξενοδοχείο. Καλό είναι επίσης ότι δίνει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες ακίνητων, να έχουν ένα εξτρά εισόδημα και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις πολύ καλό.

Καλό είναι επίσης ότι φέρνει επιπλέον τουρίστες σε έναν προορισμό που σε άλλη περίπτωση θα πήγαιναν κάπου αλλού.

Υπάρχουν όμως και πάρα πολλά κακά τα οποία όσον αφορά στη χώρα μας, αυτές τις μέρες τα βιώνουν πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι έχουν φτάσει σε απόγνωση. Δεν αναφερόμαστε στα ξενοδοχεία που συνεχώς καταγγέλλουν πως είναι θύματα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Αναφερόμαστε στους φοιτητές που πέρασαν σε κάποια σχολή μακριά από το σπίτι τους και δε βρίσκουν να νοικιάσουν κάπου να μείνουν καθώς πλέον και η… κουτσή Μαρία θέλει να νοικιάσει το διαθέσιμο ακίνητο της μέσω Airbnb, προσδοκώντας να κερδίσει πενήντα ευρώ τη μέρα από τουρίστες αντί 250 ευρώ το μήνα από μόνιμους ενοικιαστές. Είναι επίσης οι φοιτητές που δεν βρίσκουν σπίτι σε λογική τιμή καθώς τα διαθέσιμα καταλύματα είναι λιγοστά και οι τιμές έχουν αυξηθεί σε απαγορευτικό επίπεδο.

Είναι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές οι οποίοι για τους ίδιους λόγους δεν βρίσκουν να νοικιάσουν σπίτι στις περιοχές που διορίστηκαν, ιδιαίτερα στις πολύ τουριστικές. Και δεν είναι μόνο αυτοί αλλά και γιατροί, αστυνομικοί και παντός είδους δημόσιοι υπάλληλοι.

Το κοινωνικό πρόβλημα που ξεκίνησε να δημιουργείται και θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον είναι μεγάλο και απέναντι του υπάρχει ένα κράτος που σφυρίζει αδιάφορα. Κοκορεύεται για τα εκατομμύρια των τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα αλλά δεν ακούει την πρόσφατη έκκληση του δημάρχου της Σαντορίνης προς τους δημότες του να φιλοξενήσουν έναν καθηγητή μέχρι να ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος και να απελευθερωθούν κάποια σπίτια. Αλλιώς τα σχολεία θα μείνουν χωρίς καθηγητές και δασκάλους.

Τι γίνεται στο εξωτερικό…

Στο εξωτερικό όπου το κράτος λειτουργεί και μπορεί να αντιληφθεί τα προβλήματα πριν αυτά στραγγαλίσουν κόσμο και όνειρα, έχουν δρομολογηθεί λύσεις. Για παράδειγμα στην Ισπανία που η διόγκωση λόγω Airbnb του τουριστικού ρεύματος έχει δημιουργήσει δυσφορία και αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, δεν μπορείς να νοικιάζεις το ακίνητο σου αν πρώτα δεν έχεις εξασφαλίσει άδεια από τον τοπικό Δήμο. Μάλιστα πρόσφατα ο Δήμος της Βαρκελώνης ζήτησε από την Airbnb να αφαιρέσει από την πλατφόρμα της πάνω από 1200 καταλύματα που μετά από έλεγχους βρεθήκαν να μην έχουν τη σχετική άδεια. Καθώς οι έλεγχοι συνεχίζονται θα αφαιρεθούν και άλλα άμεσα ενώ οι παραβάτες απειλούνται με πολύ βαριά πρόστιμα. Στα μπαλκόνια σπιτιών της Βαρκελώνης θα δεις πανό να καλούν τους συμπολίτες να μην νοικιάζουν τα σπίτια τους σε τουρίστες.

Στο Βερολίνο που λόγω Airbnb τα ενοίκια για μόνιμη κατοικία εκτοξευτήκαν στα ύψη και ο κόσμος δεν έβρισκε να νοικιάσει, η τοπική κυβέρνηση πήρε μια πιο γενναία απόφαση. Απαγόρευσε την ενοικίαση ολόκληρων διαμερισμάτων μέσω αυτών των ιστοσελίδων. Επιτρέπεται μόνο σε κάποιον να νοικιάσει δωμάτια μέσα στο σπίτι που ο ίδιος κατοικεί.

Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα όμως το κράτος σχετικά πρόσφατα αφαίρεσε και τους τελευταίους ελάχιστους περιορισμούς για να μπορεί κανείς να νοικιάζει κατάλυμα σε τουρίστες. Θα γίνει άραγε κάτι πριν τα νησιά γεμίσουν από τουρίστες αλλά αδειάσουν από καθηγητές, δάσκαλους, γιατρούς, αστυνομικούς και άλλους δημοσίους υπαλλήλους; Πριν οι νέοι φοιτητές αποχαιρετίσουν άδοξα το όνειρο των σπουδών τους;

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments