Σύμφωνα με ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ που έκανε πριν αρκετές μέρες το Ράδιο Θεσσαλονίκη, η Σιθωνία, ένα από τα ομορφότερα κομμάτια του πλανήτη, περιμένει υπομονετικά την καταστροφή της. Στο ρεπορτάζ μίλησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Ο αντιπεριφερειάρχης του Νομού Χαλκιδικής, ο τοπικός Δήμαρχος, εκπρόσωποι φορέων, υπηρεσιών και εθελοντικών οργανώσεων. Όλοι τους συμφωνούν πως είναι θέμα χρόνου η Σιθωνία να καταστραφεί απλά δεν γνωρίζουν πότε. Οι ίδιοι δηλώνουν πως δεν μπορούν να κάνουν τίποτε για να αποτρέψουν την καταστροφή, είτε γιατί είναι αναρμόδιοι είτε γιατί δεν έχουν επαρκές και κατάλληλο προσωπικό, καθώς επίσης και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Το μόνο που κάνουν μερικοί εξ αυτών είναι να ανάβουν ένα κεράκι στον τοπικό Άγιο και να προσεύχονται να μην γίνει το κακό.

Ο λόγος της καταστροφής είναι το ελεύθερο κάμπινγκ καθώς χιλιάδες κατασκηνωτές έχουν καταλάβει τα ωραιότερα κομμάτια της Σιθωνίας ενίοτε δημιουργώντας άβατα. Ακόμη και θαύματα της φύσης όπως οι Καβουρότρυπες, που οπουδήποτε στον κόσμο θα προστατεύονταν ως κόρη οφθαλμού, στην Ελλάδα παραδόθηκαν στην ασυδοσία. Μοιάζουν με μαχαλάδες τσαντιριών.

Κατασκηνώνουν ακόμη και μέσα στα δάση χωρίς τις περισσότερες φορές να τηρούν στοιχειώδης κανόνες. Οι περιοχές έχουν γεμίσει σκουπίδια και ακαθαρσίες των κατασκηνωτών. Πολλοί από αυτούς έχουν δημιουργήσει μόνιμες κατασκευές για να παρκάρουν αυτοκίνητο και τροχόσπιτο κάτω από σκιά, ράμπα για την βάρκα, κήπο για τα ζαρζαβατικά. Μάλιστα βάζουν τεχνητά εμπόδια (πχ κορμούς δέντρων) και κλείνουν το δρόμο που οδηγεί στο χώρο που κατέλαβαν , ώστε την παράλια να την χαίρονται μόνο αυτοί και η παρέα τους. Για όλα αυτά έχουμε αναφερθεί πολλές φόρες στο παρελθόν με το ανάλογο φωτογραφικό υλικό.

Ανάμεσα στους χιλιάδες ελεύθερους κατασκηνωτές, πάρα πολλοί είναι ξένοι κυρίως από τα Βαλκάνια που στην Χαλκιδική έχουν βρει τον τζάμπα παράδεισο τους. Οι Έλληνες κατασκηνωτές τους ενθαρρύνουν καθώς τους διαβεβαιώνουν πως δεν θα τους πειράξει κανείς καθώς τους λένε πως το ελεύθερο κάμπινγκ στην Ελλάδα είναι νόμιμο. Επικαλούνται μάλιστα την κίνηση 38 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος να ζητήσουν από το αρμόδιο Υπουργείο την κατάργησης των απαγορεύσεων στην ελεύθερη κατασκήνωση, επικαλούμενοι θέματα… «συνταγματικής ελευθερίας», «κοινωνικού αποκλεισμού» και «ποινικοποίησης των φρονημάτων»!

Σε πολλές περιπτώσεις η συμπεριφορά των ξένων κατασκηνωτών είναι άθλια. Συμπεριφέρονται λες και είναι οι κατακτητές της χώρας. Δεν δέχονται ούτε μια παρατήρηση. Κάνουν αυτά που στη χώρα τους ούτε που θα τολμούσαν να σκεφτούν.

Έτσι λοιπόν, όπως όλοι παραδέχονται, με χιλιάδες ελεύθερους κατασκηνωτές μέσα στα δάση δεν θα αργήσει να γίνει το κακό. Η φωτιά που κάποτε έκαψε όλη την Κασσάνδρα και μια άλλη φορά χιλιάδες στρέμματα στη Σιθωνία, θα ανάψει και πάλι. Είναι αναπόφευκτο καθώς έχουν μετατραπεί τα δάση σε σκουπιδότοπους και υπαίθριες τουαλέτες.

Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό. Αυτές οι άθλιες εικόνες κάνουν το γύρο του κόσμου και βυθίζουν την υπεραξία της Χαλκιδικής στα τάρταρα. Δεν είναι τυχαίο που η Χαλκιδική προσελκύει πλέον τουρίστες χαμηλού οικονομικού επιπέδου καθώς οι λεγόμενοι κάλοι τουρίστες που κάποτε προσέλκυε, πλέον την εγκατέλειψαν.

Τα γράφουμε όλα αυτά γιατί όπως αναφέρει το πρόσφατο αστυνομικό δελτίο, ελέγχους σε παραλιακές περιοχές για παράνομο κάμπινγκ πραγματοποιούν οι αστυνομικές αρχές στην περιοχή της Χαλκιδικής. Οι έλεγχοι έγιναν στο δήμο Σιθωνίας στην περιοχή Καβουρότρυπες όπου και συνελήφθησαν συνολικά 13 άτομα, 10 Έλληνες και τρεις υπήκοοι της ΠΓΔΜ.  Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα ενώ όπως σημειώνουν οι αστυνομικές αρχές «παρόμοιες δράσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον με αμείωτη ένταση». Ωστόσο είναι σταγόνα στον ωκεανό ενώ οι συλληφθέντες το πιο πιθανό μετά τον εισαγγελέα επέστρεψαν για να συνεχίσουν τις διακοπές τους. Στην Ελλάδα ζούμε…

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

2 Comments
νεότερα
παλιότερα δημοφιλή
Inline Feedbacks
View all comments