Σιγά σιγά οι τουριστικοί προορισμοί ανοίγουν τις πόρτες τους στους τουρίστες λαμβάνοντας λίγα ή πολλά υγειονομικά μέτρα. Το ίδιο και οι αεροπορικές εταιρείες που σταδιακά αυξάνουν την συχνότητα των πτήσεων χωρίς ωστόσο να έχουνε πλησιάσει την πρότερη εποχή. Ωστόσο τουρίστες δεν εμφανίστηκαν, ακόμη και στα δημοφιλέστερα θέρετρα της Μεσογείου που πέρσι τέτοια εποχή έσφυζαν από κόσμο. Μια περιήγηση μέσω των φωτογραφιών και των βίντεο που δημοσιεύονται αυτή την εποχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλεί θλίψη.
Τα μηνύματα που έρχονται κυρίως από τη δυτική και κεντρική Ευρώπη είναι δυσοίωνα. Ελάχιστος κόσμος θα ταξιδέψει φέτος εκτός της χώρας του. Οι λόγοι είναι πολλοί και δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον φόβο για τον COVID-19. Οι ζωές όλων έχουν ανατραπεί σε πολλά επίπεδα και θα πάρει καιρός να ξαναβρούν την κανονικότητα τους.
Το ερώτημα είναι ποιους προορισμούς θα επιλέξουν οι λιγοστοί τουρίστες που θα κάνουν φέτος διακοπές στη Μεσόγειο; Αυτούς που έχουν ισχυρό μπραντ; Αυτούς που είναι καλά οργανωμένοι με εξαιρετικά επίπεδα καθημερινού πολιτισμού και εμπνέουν εμπιστοσύνη; Αυτούς που τα έχουν πάει καλά με την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης; Ή μήπως ως συνήθως τους φθηνότερους προορισμούς;
Μια εικόνα μπορεί να δώσει ο πραγματισμός πτήσεων των αεροπορικών εταιρειών, ιδιαίτερα της Ryanair που κάθε καλοκαίρι μεταφέρει τους πιο πολλούς τουρίστες που ταξιδεύουν προς μεσογειακούς προορισμούς. Δείτε το συμβαίνει στην Αυστρία. Θεωρητικά η Ελλάδα είναι για τους Αυστριακούς ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Ωστόσο από 1ης Ιουλίου όταν ξεκινά και πάλι της πτήσεις της η Ryanair, δρομολογεί από την Αυστρία 39 πτήσεις την εβδομάδα προς  τουριστικούς προορισμούς της Ισπανίας έναντι  23 πτήσεων την εβδομάδα προς  ελληνικούς προορισμούς.

Σε ότι αφορά στη χώρα μας, οι μέχρι στιγμής κρατήσεις από την Δυτική Ευρώπη είναι απογοητευτικές. Ευτυχώς στη βόρεια Ελλάδα κινούνται κάπως τα Βαλκάνια, επιλέγοντας κυρίως μικρά καταλύματα για διαμονή.

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments