Περιμένει περισσότερους τουρίστες και αν δεν συμβεί κάτι απροσδόκητο σε Ελλάδα ή εξωτερικό, θα τους έχει. Η Ελλάδα, είναι η πιο φθηνή για διακοπές χώρα της Μεσογείου απ’ αυτές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τρομοκρατία, ταραχές κλπ, οπότε αυτό από μόνο του θα προσελκύσει πολλούς τουρίστες. Σ’ αυτό θα “βοηθήσει|” και η Τουρκία που θα καταρρεύσει τουριστικά ακόμη περισσότερο, καθώς με τα καμώματα του ο Σουλτάνος, άνοιξε μέτωπα που θα κρατήσουν μακριά ακόμη περισσότερους τουρίστες. Επίσης η Ελλάδα θα υποδεχτεί περισσότερους τουρίστες από τη Ρωσία καθώς πολλοί Ρώσοι έχουν πλέον εκδώσει βίζα πολλαπλών χρήσεων, οπότε δεν χρειάζεται να υποστούν εκ νέου τα έξοδα και την ταλαιπωρία.

Περιμένει περισσότερα έσοδα από κάθε τουρίστα, άλλα αυτό δε θα το πετύχει. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αυξήσει τις τιμές. Αφενός μεν γιατί ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και αφετέρου γιατί ενώ έχει μια καταπληκτική πρώτη ύλη έχει μέτριο τουριστικό προϊόν. Θα μπορούσε η χώρα μας να αποκομίσει περισσότερα έσοδα αν είχε καταφέρει να διευρύνει την τουριστική της περίοδο και να αναπτύξει νέες μορφές τουρισμού πέρα από το “ήλιος και θάλασσα”. Δυστυχώς η περίοδος παραμένει αφόρητα μικρή και νέες μορφές τουρισμού αναπτύχθηκαν μόνο σε επίπεδο εξαγγελιών.

Περιμένει μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, που θα βελτιώσουν το τουριστικό προϊόν και θα ανεβάσουν τον πήχη ψηλότερα. Πιθανόν το 2017 να ξεκινήσει η υλοποίηση κάποιων μεγάλων επενδύσεων όπως το Ελληνικό, ο Αστέρας, η Κασσιόπη στην Κέρκυρα, το Κάβο Σίδερο στην Κρήτη κ.α. που κατάφεραν να ξεπεράσουν μεγάλα γραφειοκρατικά εμπόδια, παρωχημένες ιδεοληψίες, και ντόπια συμφέροντα, ωστόσο στη χώρα μας η φαρέτρα αυτών που θέλουν την Ελλάδα απαρχαιωμένη και γερασμένη, είναι γεμάτη από βέλη ικανά να τις καθυστερήσουν και άλλο ή ακόμη να τις ματαιώσουν.
Πάντως οι Έλληνες επενδύτες, όσοι υπάρχουν ακόμη, προτιμούν να αγοράζουν υφιστάμενα ξενοδοχεία και να τα αναβαθμίζουν, παρά να μπουν στη διαδικασία να φτιάξουν καινούργια, καθώς θα περιμένουν πολλά χρόνια για την υλοποίηση της επένδυσης. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως το ξενοδοχείο Miragio στη Χαλκιδική, που ολοκληρώθηκε φέτος και είναι η μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων ετών στην περιοχή, χρειάστηκε δέκα χρόνια για να υλοποιηθεί.

Περιμένει βελτίωση των αεροδρομίων. Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια θα τα αναλάβει οσονούπω η Fraport. Θα επενδύσει σ΄αυτά για την βελτίωση των υποδομών τους περίπου 300 εκατομμύρια, ωστόσο φέτος αυτό που θα προλάβει να κάνει είναι ένα βαψιματάκι και καλύτερη οργάνωση της λειτουργίας τους. Δηλαδή ο κόσμος θα βρίσκει χαρτί υγείας στις τουαλέτες κάτι που τώρα δεν είναι αυτονόητο.

Περιμένουμε και σε άλλες περιοχές της χώρας, πολλά ξενοδοχεία να δοθούν για τη φιλοξενία μεταναστών, εξαφανίζοντας τες από τον τουριστικό χάρτη. Μπορεί ο ελληνικός τουρισμός να πηγαίνει καλά αλλά μόνο στις περιοχές πρώτης ταχύτητας (Κρήτη, Ρόδος, Χαλκιδική, Μύκονος, Σαντορίνη, Ιόνιο και μερικές ακόμη). Οι άλλες που δεν έχουν πρόσβαση στις μεγάλες αγορές, που βασίζονται κυρίως σε Έλληνες τουρίστες υποφέρουν, οπότε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ είναι μια κάποια λύση και όταν τελειώσουν οι πρόσφυγες βλέπουμε πως θα ξαναπείσουμε τους τουρίστες να ξανάρθουν.

Περιμένουμε αλλαγή στην διοίκηση του ΣΕΤΕ και της ΠΟΞ (Πανελληνία Ομοσπονδία Ξενοδόχων) οι οποίες ενδεχομένως να σχετίζονται μεταξύ τους.

Περιμένουμε 30% λιγότερες διελεύσεις κρουαζιερόπλοιων από τα ελληνικά λιμάνια, καθώς οι μεγάλες εταιρείες λόγω Τουρκίας έβγαλαν την περιοχή από τα πρόγραμματά τους. Επίσης οι κακές λιμενικές υποδομές και οι ελλείπεις αεροπορικές συνδέσεις, δεν βοηθούν στην προσέλκυση μεγάλων εταιρειών για να κάνουν home porting. Αν και η κρίση διαφάνηκε από πολύ νωρίς, δεν εγινε κατι για να αντιμετωπιστεί μπας και σώσουμε κάτι. Στο μεταξύ η κυβέρνηση δημιούργησε μια επιτροπή (την ονόμασε Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας) για να διαχειρίζεται τα ζητήματα της κρουαζιέρας, αλλά σ΄αυτήν συμμετέχουν μερικές δεκάδες σχετικοί και άσχετοι που επί της ουσίας δεν κάνει τίποτε, ακόμη και όταν καταφέρνει να μαζευτεί για να συνεδριάσει. Οι ειδικοί του χώρου λένε πως οι διελεύσεις θα είναι ακόμη λιγότερες το 2018 αλλά ούτε γι΄αυτό κάνουμε κάτι.

Τι άλλο περιμένουμε το 2017;

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε περισσότερους τουρίστες καθώς η περίοδος τουριστικής άνοιξης που διανύει η πόλη θα συνεχιστεί. Περιμένουμε μερικά ακόμη νέα ξενοδοχεία στην πόλη στα οποία θα αναφερθούμε σε άλλη ανάρτηση. Περιμένουμε επίσης αλλαγή στη διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων αλλά και άλλων φορέων της πόλης που έχουν σχέση με τον τουρισμό, αλλαγές που ενδεχομένως να ταράξουν τα νερά. Σίγουρα θα είναι μια ενδιαφέρουσα χρονιά.

Στη Χαλκιδική περιμένουμε το 2017 να καθιερωθεί πλέον ως ο βασικός προορισμός των Βαλκάνιων τουριστών και μάλιστα αυτών με μικρο πορτοφόλι. Οι δημόσιες υποδομές θα παραμείνουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα, το ίδιο και ο καθημερινός πολιτισμός, η τουριστική οργάνωση της περιοχής και και η ανομία που βασιλεύει. Τον Μάιο περιμένουμε και ένα καινούργιο πεντάστερο ξενοδοχεία. Πρόκειται για το Eagles Villas στην Ουρανούπολη, δίπλα στο αδελφάκι του το Eagles Palace, αμφότερα του Ομίλου Tor Hotels.

Αυτά και καλή χρονιά να έχουμε…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments