Του Σάκη Παπαδόπουλου

Αλήθεια πότε τελειώνει η τουριστική περίοδος στη χώρα μας; Η απάντηση είναι όταν σταματούν οι απευθείας πτήσεις από ευρωπαϊκές πόλεις προς τους γνωστούς τουριστικούς προορισμούς (Ρόδος, Κω, Κρήτη, Χαλκιδική κλπ). Χωρίς τα αεροπλάνα μαζικός τουρισμός δεν γίνεται.
Εδώ και χρόνια οι πτήσεις σταματούν στο τέλος του Οκτώβρη. Μέχρι τότε τα μεγάλα resort στους προορισμούς που προαναφέραμε είναι γεμάτα κυρίως με δυτικοευρωπαίους που δεν έχουν πρόβλημα να μην κάνουν διακοπές τον Αύγουστο αλλά το φθινόπωρο. Η φωτογραφία είναι από το αεροδρόμιο της Κω τον Οκτώβριο του 2021 (περίοδος πανδημίας).
Φέτος σε κάποιες περιοχές στη νότια Ελλάδα, τα αεροπλάνα θα μείνουν δυο βδομάδες περισσότερο, μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη. Και αυτό γιατί υπάρχει ισχυρή ζήτηση από την δυτική Ευρώπη για διακοπές ήλιου και θάλασσας ακόμη και τον Νοέμβρη.
Είναι φανερό πως στις μεγάλες τουριστικές αγορές όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Σκανδιναβία, η τάση αλλάζει. Όλο και περισσότερος κόσμος θέλει να αποφύγει την υψηλή περίοδο και να κάνει διακοπές τότε που μέχρι τώρα ξέραμε ως χαμηλή περίοδο. Να αποφύγει τις αφόρητες πλέον θερμοκρασίες του καλοκαιριού, την δυσφορία του υπερτουρισμού, την εξωφρενική ακρίβεια, και εσχάτως τις πυρκαγιές και άλλους κινδύνους της κλιματικής κρίσης.
Έτσι προτιμά το φθινόπωρο και την άνοιξη (λιγότερο στη χώρα μας) που ο ήλιος είναι φιλικός, οι θερμοκρασίες ευχάριστες, ο κόσμος λιγότερος και οι κίνδυνοι χαμηλοί.
Για την χώρα μας είναι ευκαιρία να καταφέρει αυτό που χρόνια προσπαθεί χωρίς σημαντικά αποτελέσματα. Να μεγαλώσει πραγματικά την τουριστική της περίοδο που θα αρχίζει από το Μάρτιο αντί τον Ιούνιο και θα τελειώνει τον Νοέμβριο αντί τον Οκτώβριο.
Ωστόσο χρειάζεται ένα στρατηγικό σχέδιο με βάθος δεκαετίας που να προετοιμάσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που φέρνει στον τουρισμό η κλιματική αλλαγή. Να διαχειριστεί τις νέες τάσεις που αναπτύσσονται στην τουριστική αγορά. Στην Ελλάδα ποτέ δεν είχαμε στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης. Το καράβι πηγαίνει μόνο του εκεί που το πάει ο άνεμος. Τώρα όμως δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και αν δεν τις αντιμετωπίσουμε με πρόγραμμα και σχέδιο, θα μας ξεπεράσουν. Θα βλέπουμε νέους προορισμούς να ξεπετάγονται και εμείς θα αναρωτιόμαστε γιατί…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments