Διανύουμε την καρδιά της φετινής τουριστικής περιόδου η οποία βρίσκει τους ανθρώπους του τουρισμού με πλατιά χαμόγελα αφού η σαιζόν μόνο ως εξαιρετική μπορεί να χαρακτηριστεί. Όλα δείχνουν πως θα έχουμε ένα νέο πανελλήνιο ρεκόρ αφού οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τις περσινές χρονιά που είχαμε τους περισσότερους τουρίστες που ήρθαν ποτέ στη χώρα μας.

Οι εξελίξεις αυτές δίνουν την ευκαιρία σε πάσης φύσεως κυβερνητικούς και άλλους παράγοντες να διαλαλούν την επιτυχία τους προσδοκώντας πολιτικά ή άλλα οφέλη ακόμη και όταν δεν το δικαιούνται. Δεν παραξενεύει αυτό αφού ζούμε σε μια χώρα όπου διαχρονικά η καπηλεία είναι υψηλή τέχνη με τον πολιτικό κόσμο να έχει ιδιαίτερο ταλέντο σ΄ αυτό.

Ωστόσο σε όλους αυτούς που κοκορεύονται ότι με τις ενέργειες τους έφεραν τους περισσότερους από κάθε άλλη χρονιά τουρίστες στην Ελλάδα έχω να τους κάνω την εξής απλή ερώτηση. Αλήθεια πόσους τουρίστες χωρά η Ελλάδα;

Είναι γεγονός πως οι ξένοι τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας κάθε χρόνο δεν αφήνουν μόνο τα λεφτά τους. Αφήνουν και τα σκουπίδια τους, τα λήμματα τους, τα καυσαέρια τους και όλες τις άλλες επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την ανθρώπινη παρουσία.

Με δεδομένο ότι οι «αρμόδιοι» μας υπόσχονται σχεδόν διπλασιασμό των αφίξεων μέσα στην επόμενη δεκαετία θα πρέπει να χαιρόμαστε ή να ανησυχούμε μήπως η χώρα μας καταντήσει η τουριστική χωματερή της Ευρώπης η οποία θα επιβαρύνει κατά πολύ την ήδη επιβαρυμένη ποιότητα ζωής όλων εμάς των ιθαγενών;

Σε μια χώρα που λατρεύει τους τύπους αλλά αγνοεί την ουσία, που εκστασιάζεται με την ποσότητα αλλά αδιαφορεί για την ποιότητα, δύσκολα θα καταλάβουμε τι μεγάλο λάθος κάνουμε όταν χειροκροτούμε τους πάσης φύσεως πολιτικάντηδες που έχουν βάλει σκοπό της ζωής τους να «πνίξουν» την Ελλάδα με τουρίστες.

Σε χώρες όπου η ποιότητα ζωής είναι σε υψηλά επίπεδα, σε θέματα τουρισμού κυριαρχούν άλλες νοοτροπίες. Εκεί στόχος είναι η ποιότητα του τουριστικού ρεύματος και όχι η ποσότητα. Λίγοι και καλοί που λένε δηλαδή ακριβώς το αντίθετο με την χώρα μας που προσφέροντας μέτριες τουριστικές υπηρεσίες στοχεύει στους πολλούς και «κακούς». Αυτό επιβεβαιώνουν οι περσινές αλλά και οι φετινές δυσάρεστες εξελίξεις αφού μπορεί να έχουμε αύξηση αφίξεων όχι όμως και αύξηση εσόδων δηλαδή περισσότερη επιβάρυνση και λιγότερο κέρδος.

Φυσικά για να μπορέσει η χώρα μας να γίνει τόπος ποιοτικού και συνάμα ακριβού τουρισμού θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. Να αλλάξει νοοτροπίες, να βελτιώσει τις δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, να επενδύσει με γνώμονα την ποιότητα και όχι την ποσότητα και κυρίως να αποκτήσει επιτέλους τουριστική συνείδηση.

Επειδή όμως στη χώρα μας τα θαύματα γίνονται μόνο στο… μπάσκετ χαρείτε όσο μπορείτε την Ελλάδα έτσι όπως είναι σήμερα γιατί το μέλλον προβλέπετε δυσοίωνο. Η επιτυχία έτσι όπως οι «αρμόδιοι μας» την εννοούν θα μας καταστρέψει…

ΣΣ Η φωτογραφία είναι από παραλία της Ισπανίας.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments