Του Σάκη Παπαδόπουλου

Είναι αλήθεια πως έναν τουρίστα που χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια των διακοπών του, δεν τον πολυενδιαφέρει αν αυτό έγινε από τη βόμβα ενός τρομοκράτη, σε τροχαίο ή από έναν διεστραμμένο βιαστή. Το ίδιο και τους οικείους του. Αυτό που πρωτίστως τον ενδιαφέρει, είναι να μην πάθει τίποτε από οτιδήποτε, δηλαδή όχι μόνο να αισθάνεται αλλά και να είναι ασφαλής στον τόπο των διακοπών του. 
Με αφορμή τη δολοφονία της 60χρονης Αμερικανίδας στην Κρήτη από διεστραμμένο βιαστή, που πολλοί γνώριζαν την κατάσταση του αλλά κανείς δεν μιλούσε, κάναμε μια γρήγορη έρευνα, σχετικά με τους τουρίστες που έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας από μη φυσιολογικά αίτια. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά σοκαριστικό. Από την αρχή του χρόνου μέχρι τα μέσα Ιουλίου, έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας 26 ξένοι τουρίστες. Αναφερόμαστε μόνο σε θανάτους από μη φυσιολογικά αίτια σε μια περίοδο εξίμισι μηνών, που στο μεγαλύτερο μέρος της δεν είναι τουριστική.
Οι περισσότεροι από τους 26 νεκρούς ήταν Βρετανοί, συνολικά εφτά, και ακολουθούν τρεις Γερμανοί, τρείς Ρώσοι, ενώ οι υπόλοιποι ανήκουν σε οκτώ διαφορετικές εθνικότητες. Τρείς ήταν παιδιά ηλικίας ενός, δυο και οκτώ ετών, ενώ πέντε νεκροί ήταν από 18 έως 30 ετών. Οι μισοί ήταν άνω των 50 ετών. 
Από τους 26 άτυχους τουρίστες, οι δυο δολοφονήθηκαν. Η δύσμοιρη Αμερικανίδα στην Κρήτη και ένας 35χρονος Βρετανός, πατέρας δυο παιδιών, που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου σε μπαρ του Λαγανά στη Ζάκυνθο. Εφτά τουρίστες έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο, εκ των οποίων οι τέσσερις με γουρούνες. Έξι έχασαν τη ζωή τους στο φονικό μπουρίνι της Χαλκιδικής, ενώ πέντε πνίγηκαν σε διάφορες παραλίες της χώρας. 
Οι περισσότεροι τουρίστες, οι 10 από τους 26, έχασαν τη ζωή τους στην Κρήτη και ακολουθούν η Χαλκιδική με εφτά θανάτους τουριστών, η Ζάκυνθος με τρεις και η Σαντορίνη με επίσης τρεις θανάτους τουριστών. 
Δυστυχώς συνέβησαν και αρκετοί σοβαροί τραυματισμοί. Δεν γνωρίζουμε αν κάποιοι από τους σοβαρά τραυματισμένους κατέληξαν ή απέκτησαν προβλήματα που θα τους συνοδεύουν σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Στο Youtube υπάρχει βίντεο που δείχνει μια γουρούνα να πέφτει πάνω σε τέσσερεις τουρίστες που περπατούσαν αμέριμνοι σε κεντρικό δρόμο της Σταλίδας στην Κρήτη. 
Είναι απολύτως σίγουρο πως αρκετοί από αυτούς τους θανάτους θα είχαν αποφευχθεί, αν η χώρα μας είχε καλύτερα επίπεδα οργάνωσης σε θέματα έγκαιρης επέμβασης, πρώτων βοηθειών και περίθαλψης, στην επίβλεψη των παραλιών από ναυαγοσώστες, στα μέτρα ασφάλειας σε τουριστικούς χώρους, αν σε κάποιες τουριστικές περιοχές δεν επικρατούσε η απόλυτη ανομία, αν οι δρόμοι δεν έκρυβαν τόσες παγίδες, αν υπήρχε αστυνόμευση, αν υπήρχε έγκαιρη ενημέρωση σε έκτακτες καταστάσεις και πολλά άλλα. 
Η χώρα μας, προβάλει ως βασικό της επιχείρημα την ασφάλεια για την προέλκυση τουριστών, κυρίως γιατί δεν είχαμε τρομοκρατικές επιθέσεις που είδαμε σε άλλες χώρες. Ωστόσο η ασφάλεια δεν αφορά μόνο τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Ο τουρίστας πρέπει να αισθάνεται και να είναι ασφαλής από όλα.
Πιθανόν σε άλλες τουριστικές χώρες να συμβαίνουν περισσότερα και χειρότερα σε βάρος των τουριστών. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να μας παρηγορεί και να μας καθησυχάζει. Θα πρέπει άμεσα να βελτιωθούν πολλά σε θέματα ασφάλειας στην Ελλάδα και αν αυτό γίνει θα είναι καλό όχι μόνο για τους τουρίστες αλλά και για μας τους… ιθαγενείς.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments