Με όρους κυβερνητικούς, ο ελληνικός τουρισμός θα τα πάει περίφημα το 2017 και θα σπάσει όλα τα ρεκόρ. Αυτοί που διοικούν τον ελληνικό τουρισμό σε κυβερνητικό επίπεδο, είναι όλοι τους… υπέροχοι. Έπραξαν όλα αυτό που έπρεπε να πράξουν, ώστε του χρόνου οι τουρίστες να είναι πολλοί περισσότεροι από φέτος. Άλλωστε ακούγοντας τον απολογισμό τους σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, νόμιζες ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα ξεκίνησε από τότε που ανέλαβαν αυτοί το Υπουργείο Τουρισμού και τις άλλες θέσεις. Το ίδιο έκαναν και όλοι οι προηγούμενοι από αυτούς. Άλλωστε η αμετροέπεια, είναι κοινό χαρακτηριστικό όλων των Ελλήνων πολιτικών, όλων των παρατάξεων.
Έτσι λοιπόν ο τουρισμός, που δε βελτίωσε τις απαρχαιωμένες υποδομές του, που δεν ανάπτυξε νέες μορφές για να διευρύνει την τουριστική περίοδο, που δεν απέκτησε σύγχρονο μάρκετινγκ και προβολή, που δεν κατάφερε να επωφεληθεί από τα προβλήματα σε Ρωσία και Τουρκία, που στραγγαλίζεται επιχειρηματικά από φορολογία και γραφειοκρατία, που πάσχει από μια αφόρητη εποχικότητα, θα τα πάει περίφημα. Σ΄αυτό θα βοηθήσει και η Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι η υπηρεσία που καταμετρά τους τουρίστες στην Ελλάδα. Το κάνει με έναν δημοσκοπικό τρόπο (δειγματοληπτικά με ερωτηματολόγια σε κάποιες εξόδους της χώρας) που είναι τόσο αξιόπιστος όσο και οι δημοσκοπήσεις που έβγαζαν την Βρετανία να παραμένει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Χίλαρι νέα πρόεδρο των ΗΠΑ.

Με όρους τουριστικής αγοράς η χρονιά θα κινηθεί στα ίδια μέτρια επίπεδα. Μικρή τουριστική περίοδος, πολύ δουλειά, λίγα χρήματα που δεν φτάνουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις και τη βαριά φορολογία. Τα κόκκινα δάνεια θα γίνουν ακόμη πιο κόκκινα, απειλώντας με λουκέτο ή αλλαγή ιδιοκτησίας το 70% των ελληνικών ξενοδοχείων.
Ήδη, αρκετοί ξενοδόχοι βαρέθηκαν να περιμένουν τις προβλέψεις της Υπουργού Τουρισμού. Έδωσαν τα ξενοδοχεία τους για τη φιλοξενία προσφύγων, σβήνοντας από το τουριστικό χάρτη ολόκληρες περιοχές. Το δράμα είναι ότι ακόμη περισσότεροι είναι αυτοί που σκέφτονται να το κάνουν, καθώς λένε πως πλέον με τέτοιο κράτος και τέτοια κρίση, δεν υπάρχει ελπίδα για αυτούς. Καλύτερα λίγα χρήματα και σταθερά από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, παρά τα εκατομμύρια τουριστών που τους βλέπουν μόνο για δύο μήνες το χρόνο.

Με όρους περιβαλλοντικούς η χρόνια θα πάει δράμα. Η Ελλάδα φιλοξενεί μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα πολλούς περισσότερους τουρίστες από αυτούς που μπορεί να αντέξει. Το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, ιδιαίτερα στις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, είναι μεγάλο και ανεξίτηλο. Αν συνεχιστεί αυτό, η Ελλάδα σε λίγα χρόνια θα είναι μια άλλη χώρα που δεν θα έχει σχέση με τον παράδεισο που γνωρίσαμε.
Τρανό παράδειγμα η Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα η Χαλκιδική. Έχει τους Έλληνες που ασελγούν εδώ και χρόνια σ΄αυτό το θαύμα της φύσης, έχει τώρα και τους φτωχούς βαλκάνιους τουρίστες που συμπεριφέρονται έτσι όπως ούτε που θα τολμούσαν να σκεφτούν στη χώρα τους, καθώς εκεί υπάρχει στοιχειώδης αστυνόμευση. Αυτό που αφήνουν τελικά στα θέρετρα της Βόρειας Ελλάδας είναι μόνο τα σκουπίδια από τις συσκευασίες τροφίμων που φέρνουν από την πατρίδα τους.

Πείτε τη γνώμη σας

avatar