Η Novartis συμφώνησε να πληρώσει το ποσό των 347 εκατ. δολαρίων στο αμερικανικό δημόσιο, στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού προκειμένου να κλείσουν οι έρευνες των αμερικανικών δικαστικών και ρυθμιστικών αρχών για την υπόθεση δωροδοκίας στην οποία συμμετείχε τόσο η ίδια όσο και δύο θυγατρικές της.
Η εταιρεία θα πληρώσει στο αμερικανικό κράτος ακόμη και για τις αθέμιτες πρακτικές που εφάρμοζε στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα η Ελλάδα δεν θα πάρει ούτε ένα δολάριο, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έκανε ούτε το πρώτο νομικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμη και το τριτοκοσμικό (έτσι πιστεύουν κάποιοι) Βιετνάμ, το έκανε και θα λάβει περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια από την Novartis.
Αντίθετα στην Ελλάδα, το άθλιο πολιτικό μας σύστημα δεν το ενδιέφερε η προάσπιση των συμφερόντων του δημοσίου, αλλά μόνο να εκμεταλλευτεί τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis προκειμένου να στοχοποιήσει πολιτικούς αντιπάλους. Του αρκούσε αυτό…
Ο φαρμακευτικός κολοσσός, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η θυγατρική της Novartis στην Ελλάδα πλήρωνε ταξιδιωτικά έξοδα γιατρών με αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ενός από τα προϊόντα της.
Φυσικά αυτές τις πρακτικές δεν τις έκανε μόνο η Novartis αλλά πάρα πολλές φαρμακευτικές εταιρείες.
Δωροδοκούσαν δηλαδή τους γιατρούς με ταξίδια, συνήθως εξωτικά κα ονειρεμένα. Πως γινόταν αυτό;
Οι φαρμακευτικές συνεργάζονταν με συγκεκριμένα τουριστικά γραφεία που συνήθως ήταν και τα πιο εύρωστα. Κάθε τόσο έστελναν στα τουριστικά γραφεία λίστες με ονόματα γιατρών που δικαιούνταν ένα ταξίδι. Οι υπάλληλοι του τουριστικού γραφείου επικοινωνούσαν με τους γιατρούς και τους ενημέρωναν πως υπάρχει ένα ταξίδι στο όνομα τους στον τάδε εξωτικό προορισμό.
Οι υπάλληλοι των τουριστικών γραφείων έχουν να διηγηθούν απίθανα περιστατικά από τις αντιδράσεις των γιατρών, κάποιοι από τους οποίους συμπεριφέρονταν ιδιαίτερα μίζερα, κουτοπόνηρα ή θρασύτατα. Ιδιαίτερα όταν απαιτούσαν να πάρουν μαζί τους με απόλυτη εχεμύθεια, όχι την νόμιμη σύζυγο αλλά την… βοηθό τους. Κάποιοι άλλοι απέρριπταν το ταξίδι αλλά ζητούσαν από το τουριστικό γραφείο να τους δώσει τα χρήματα που θα έπαιρνε από την Novartis για το ταξίδι.
Για κάποια τουριστικά γραφεία αυτή ήταν η βασική απασχόληση και η πιο επικερδής.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments