Του Σάκη Παπαδόπουλου

Πως θα τα πάει φέτος ο ελληνικός τουρισμός; Χωρίς τα ρεκόρ που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια πριν και μετά την πανδημία. Όποιες περιοχές και αν επισκεφτήκαμε τον τελευταίο μηνά ή μιλήσαμε με επιχειρηματίες του τουρισμού, μας αναφέρουν πως οι κρατήσεις φέτος είναι πεσμένες και εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε αυτές τις τελευταίας στιγμής.
“Μας τιμωρούν” μας είπε πριν μερικές μέρες ένας ξενοδόχος από την Σαντορίνη. “Έχουμε ακριβύνει αρκετά, όποτε οι ξένοι tour operators μας βάζουν στον πάγο για κάνα δυο χρόνια μέχρι να γίνει η σχετική διόρθωση στις τιμές και μετά πάλι από την αρχή”.
Στη Ρόδο τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Όπως μας είπε ένας επιχειρηματίας της εστίασης “δεν είναι ότι δεν έχουμε κόσμο άλλα αυτόν που έχουμε δεν ξοδεύει ή ξοδεύει ελάχιστα σε σχέση με παλαιότερα”.
Το σίγουρο είναι πως η χώρα μας για μια ακόμη χρονιά έχασε το στοίχημα της πρόωρης έναρξης της τουριστικής περιόδου, δηλαδή να γεμίσει τα ξενοδοχεία της από τις αρχές Απριλίου και όχι από τα μέσα Ιουνίου όπως τώρα. Είναι ένα στοίχημα που κάθε χρόνο το βάζει και κάθε χρόνο το χάνει. Την ώρα που σε ανταγωνίστριες χώρες όπως η Ισπανία από τον Απρίλιο ακόμη αντιμετωπίζουν θέματα υπετουρισμού και οι ντόπιοι είναι στους δρόμους και διαμαρτύρονται, στην Ελλάδα δεν είχαμε μια άξια λόγου τουριστική κίνηση ακόμη και στους πολύ δημοφιλείς προορισμούς.
Ίσως γιατί δεν έχουμε τη σχετική οργάνωση γι΄αυτό, καθώς τον Απρίλιο και τον Μάιο έξω από τα ξενοδοχεία τα καταστήματα είναι ακόμη κλειστά και υπάρχει σχετική νεκρά, σε αντίθεση με προορισμούς όπως η Ισπανία που η τουριστική επιχειρηματικότητα ξεκινά πολύ νωρίς.
Οι ακριβές τιμές δεν είναι ο μόνος λόγος που οι κρατήσεις φέτος ήταν πεσμένες. Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά είναι ιδιαίτερα πιεσμένα (ακρίβεια, αύξηση των επιτοκίων που εκτόξευσε τις δόσεις των δανείων κλπ) και το διαθέσιμο εισόδημα μικρότερο. Φυσικό είναι να αναζητούν φθηνότερες διακοπές. Νέοι προορισμοί εμφανίζονται με χαμηλότερο κόστος όπως η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και άλλοι. Επίσης η κλιματική αλλαγή και τα φαινόμενα που φέρνει, (αφόρητες θερμοκρασίες πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ) φοβίζει πολλούς βορειοευρωπαίους να κάνουν διακοπές στη Μεσόγειο. Γι΄αυτές και άλλες αιτίες φέτος οι κρατήσεις αναφέρονται ως πεσμένες σχεδόν σε όλη την τουριστική Ελλάδα, δηλαδή όπως μας είπε ξενοδόχος της Χαλκιδικής “θα έχουμε μια κανονική τουριστική χρονιά”.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments