Περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια  δολάρια είναι ο τζίρος που έκανε πέρσι η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, σταθερά από τις πρώτες οικονομικές δραστηριότητες στον πλανήτη. Εδώ και αρκετές εβδομάδες, ο Κορωνοϊός έχει βάλει στόχο αυτό τον τζίρο και τον καταβροχθίζει με απίστευτη λαιμαργία και ευκολία.

Μόνο η λέξη καταστροφή περιγράφει επακριβώς αυτό που συμβαίνει  αυτή την περίοδο στις παντός είδους τουριστικές επιχειρήσεις. Και αυτό γιατί ο Κορωνοϊός κρατά τους τουρίστες στο σπίτι τους. Όχι μόνο δεν προγραμματίζουν καινούργια ταξίδια, αλλά ακυρώνουν και τα ήδη προγραμματισμένα. Τα μόνα τηλέφωνα που χτυπούν αυτές τις μέρες στα τουριστικά γραφεία και τα ξενοδοχεία είναι για ακυρώσεις και αιτήματα για επιστροφή χρημάτων.

Δεν χωρά αμφιβολία πως λίγο ακόμη να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση,  θα αλλάξει ο χάρτης του τουριστικού επιχειρείν, καθώς ένα μεγάλο μέρος της τουριστικής βιομηχανίας δεν θα αντέξει.

Οι αεροπορικές εταιρείες ήταν οι πρώτες που ένιωσαν τις ισχυρές αναταράξεις του Κορωνοϊού. Αρχικά περιέκοψαν δρομολόγια, μετά έκαναν πάσης φύσεως περικοπές, απολύσεις, έδωσαν υποχρεωτικές άδειες στο προσωπικό τους,  έκαναν  μειώσεις μισθών και τώρα πολλές καθηλώνουν μεγάλο μέρος του στόλου τους, καθώς περιορίστηκε δραματικά η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια. Και αν αυτό αρχικά αφορούσε τις αεροπορικές  εταιρείες της Ασίας, τώρα έφτασε και στην Ευρώπη. Μόλις σήμερα ο Όμιλος της  Lufthansa  ανακοίνωσε πως καθηλώνει 150 αεροσκάφη  (το ένα πέμπτο του στόλου των εταιρειών του Ομίλου) εκ των οποίων τα 25 είναι αεροσκάφη μακρινών αποστάσεων. Υπάρχουν ωστόσο και χειρότερα, καθώς η αεροπορική εταιρεία του Χονγκ Κονγκ,  η Cathay Pacific, καθηλώνει τα 120 από τα 135 αεροσκάφη του στόλου της. Δηλαδή καταστροφή.

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, σημερινό δημοσίευμα του  Bloomberg  την κατατάσσει στην τρίτη θέση του πίνακα με τις τουριστικά χώρες του πλανήτη που θα χάσουν ποσοστιαία τα περισσότερα, αν οι τουρίστες μείνουν σπίτι λόγω Κορονοϊού. Προηγούνται Φιλιππίνες και Ταϊλάνδη.

Επί της ουσίας το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν σήμερα τα ξενοδοχεία πόλης και τα τουριστικά γραφεία.  Τα τελευταία βρίσκονται σε δραματική κατάσταση καθώς η πλειοψηφία δεν έχει τα μέσα  να αντιμετωπίσει αυτή την πρωτοφανή καταστροφή. Μεγάλη ζημιά βιώνουν και οι επιχειρήσεις που κινούνται περιφερικά του τουρισμού όπως καταστήματα εστίασης,  αναμνηστικών κλπ

Τα ξενοδοχεία στις παραθαλάσσιες περιοχές δεν έχουν νιώσει ακόμη την πίεση. Είδαν ήδη  να πέφτει ο ρυθμός των προκρατήσεων αλλά πιστεύουν πως θα κερδίσουν το χαμένο έδαφος στην πορεία. Αν ωστόσο η κρίση του Κορονοϊού ξεπεράσει τα μέσα Απριλίου θα μιλάμε για καταστροφή.

Το χειρότερο όλων είναι πως κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει αυτή η κατάσταση. Κάποιοι υποστηρίζουν πως αυτό θα συμβεί τον Απρίλιο με την άνοδο της θερμοκρασίας, αλλά αυτό είναι μάλλον ελπίδα παρά  τεκμηριωμένη βεβαιότητα.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments