Γράφει ο Σάκης Παπαδόπουλος

Αν πιστέψουμε τις σχετικές ανακοινώσεις, σχεδόν η μισή Ελλάδα μπορεί φέτος να κάνει δωρεάν διακοπές μέσα από τα πάσης φύσεως προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Μόνο το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ αφορά σε 300 χιλιάδες κουπόνια ενώ άλλες 300 χιλιάδες είναι τα αχρησιμοποίητα περσινά που οι κάτοχοι τους, μετά την παράταση που δόθηκε, μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν μέχρι 31 Ιουλίου.
Από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» του Υπουργείου Τουρισμού έχουν περισσέψει 300 χιλιάδες βάουτσερ από πέρσι, τα οποία οι κάτοχοι τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ άλλες 100 χιλιάδες νέα βάουτσερ θα δοθούν φέτος με διαδικασίες που θα ξεκινήσουν οσονούπω.
Παρ΄όλα αυτά, όχι μόνο αυτή την ιδιαίτερη περίοδο της πανδημίας, αλλά και παλιότερα, μόνο ένα μικρό ποσοστό δικαιούχων χρησιμοποιούν τα βάουτσερ. Τα περισσότερα μένουν αχρησιμοποίητα και οι φορείς δίνουν παράταση στην ισχύ τους μπας και χρησιμοποιηθούν. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως πέρσι, μια δύσκολη χρονιά για τα ελληνικά νοικοκυριά, χρησιμοποιήθηκαν μόλις 70 χιλιάδες βάουτσερ από τα 370 χιλιάδες που έδωσε ο ΟΑΕΔ. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τα βάουτσερ άλλων φορέων.
Θυμίζουμε πως τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έχουν διπλό στόχο. Να βοηθήσουν τους οικονομικά αδύναμους να κάνουν διακοπές και να βοηθήσουν τις τουριστικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις λιγότερο δημοφιλείς τουριστικές περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση στις μεγάλες ξένες αγορές.
Ωστόσο η υπόθεση αυτή κάπου είναι λάθος με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των βάουτσερ να μένει αχρησιμοποίητο και οι σκοποί του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού να μην επιτυγχάνονται. .
Μιλήσαμε με κάτοχους βάουτσερ που δεν τα χρησιμοποίησαν και μας ανέφεραν τρεις εκδοχές. Δεν έχουν χρήματα για να καλύψουν τα υπόλοιπα έξοδα των διακοπών ή οι ξενοδόχοι δεν τους δίνουν δωμάτια τις ημερομηνίες που αναζητούν ή δεν υπάρχουν συμβεβλημένα καταλύματα στις περιοχές που θέλουν να πάνε διακοπές που συνήθως είναι και οι πιο δημοφιλείς.
Από τη μεριά τους οι ξενοδόχοι με τους οποίους μιλήσαμε λένε πως οι κάτοχοι αυτών των βάουτσερ θέλουν να κάνουν διακοπές τον Αύγουστου και οι περισσότεροι τον Δεκαπενταύγουστο. Δεν μπορούμε να διαθέσουμε εκείνη την περίοδο δωμάτια με τιμές ΟΑΕΔ, καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη και τότε βγάζουμε κάποια χρήματα για να καλύψουμε τα σπασμένα από τις περιόδους που είμαστε άδειοι. Χαρακτηριστικά μας είπαν πως αν δώσουμε δωμάτια τον Αύγουστο σε κοινωνικό τουρισμό, τα χρήματα μας θα τα πάρουμε από το κράτος στην καλύτερη περίπτωση μετά από έξι μήνες όταν τα έξοδα τρέχουν.
Προτείνουν στους φορείς που δίνουν αυτά τα βάουτσερ, να θεσπίσουν ειδικά κίνητρα ώστε οι κάτοχοι τους να τα χρησιμοποιούν περισσότερο εκτός υψηλής περιόδου (Ιούλιο- Αύγουστο) και σε περιοχές που έχουν ανάγκη τον κοινωνικό τουρισμό. Μόνο έτσι θα βοηθήσουν πραγματικά τις τουριστικές επιχειρήσεις και οι κάτοχοι βάουτσερ δεν θα αισθάνονται ανεπιθύμητοι.
Βλέποντας τα βάουτσερ να μένουν αχρησιμοποίητα, οι φορείς αποφάσισαν φέτος να κάνουν αυτά τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού πιο γενναιόδωρα και πιο ευέλικτα. Η ενίσχυση περιλαμβάνει και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που είναι πανάκριβα, η διαμονή καλύπτεται μέχρι και 100% της δαπάνης, ενώ ο ενδιαφερόμενος μπορεί να μείνει λιγότερες μέρες από αυτές που προβλέπονται. Επίσης τα εισοδηματικά κριτήρια χαλάρωσαν, ενώ οι κάτοχοι κάποιων βάουτσερ μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν σε συμβεβλημένα τουριστικά γραφεία επιλέγοντας ένα ολοκληρωμένο εκδρομικό πακέτο.
Τέλος όπως ίσχυε και σε προηγούμενα χρόνια, αν ο ενδιαφερόμενος επιλέξει για τις διακοπές του περιοχές που έχουν πληγεί από το προσφυγικό (νησιά Βορείου Αιγαίου και νομός Έβρου) τότε οι μέρες διπλασιάζονται και μπορεί να κάνει δωρεάν διακοπές μέχρι και 10 μέρες.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments