Ο ελληνικός τουρισμός δεν μας έχει συνηθίσει σε πραγματικά καλές ειδήσεις τα τελευταία χρόνια, πέραν των χειραγωγημένων ρεκόρ αφίξεων, που όμως δεν συνοδεύονται από ρεκόρ εισπράξεων. Ωστόσο την τελευταία εβδομάδα υπήρξαν καλές ειδήσεις που έχουν να κάνουν με τη θεαματική βελτίωση του τουριστικού προϊόντος στην Αττική, ο μόνος τρόπος για αύξηση τουριστικών εισπράξεων που είναι το ζητούμενο.
Η ολοκλήρωση τη βδομάδα που μας πέρασε της πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης και του Hilton της Αθήνας (φώτο), πιθανόν να φέρουν στην Ελλάδα ως διαχειριστές, δυο μεγάλες αλυσίδες υπερπολυτελών ξενοδοχείων. Την Mandarin Oriental στο Hilton, και την Four Season στον Αστέρα. Αλυσίδες που υπάρχουν σε όλες τις σημαντικές τουριστικές αγορές του πλανήτη πλην της Ελλάδος.
Ωστόσο ακόμη και αν τελικά αυτό δεν συμβεί, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις, η αναβάθμιση των ξενοδοχειακών υποδομών για τις οποίες μόνο στον Αστέρα οι νέοι ιδιοκτήτες θα δαπανήσουν πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ, αλλάζει θεαματικά το κλίμα στον τομέα των τουριστικών επενδύσεων, επενδύσεις που ο τουρισμός έχει ανάγκη για να προσελκύσει όχι μόνο περισσότερους τουρίστες αλλά και πιο ισχυρά πορτοφόλια. Να αναβαθμίσει σημαντικά τη θέση του στον τομέα του luxury τουρισμού.
Θυμίζουμε πως στην Αθήνα επιστρέφει η Marriott, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση του ξενοδοχείου Metropolitan, ιδιοκτησίας του Ομίλου Χανδρή, ενώ από 1η Δεκεμβρίου, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του μετά την πλήρη ανακαίνιση, το πρώην Imperial, τη διαχείριση του οποίου ανέλαβε μια ακόμη μεγάλη διεθνής ξενοδοχειακή αλυσίδα, η Wyndham.
Γιατί είναι σημαντική η παρουσία ξένων μεγάλων αλυσίδων στη χώρα μας; Γιατί λειτουργούν με συγκεκριμένα ποιοτικά στάνταρ τα οποία για να τα υποστηρίξουν προσλαμβάνουν περισσότερο προσωπικό, γιατί τηρούν τη νομοθεσία (εργασιακή, μισθολογική, κλπ), γιατί προσελκύουν υψηλού εισοδήματος τουρίστες καθώς έχουν πρόσβαση σε ανάλογες αγορές, γιατί δημιουργούν μια καλή τουριστική πιάτσα από την οποία κερδίζουν και τα άλλα ξενοδοχεία.
Ωστόσο οι καλές ειδήσεις για τον ελληνικό τουρισμό συνεχίζονται…
Το Νοέμβριο, αναμένεται η κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με την LAMDA DEVELOPMENT, για την ανάπτυξη της έκτασης του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, της μεγαλύτερης σύνθετης τουριστικής επένδυσης στη Μεσόγειο.
Τέλος να θυμίσουμε πως αυτή τη βδομάδα, το συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις προσφυγές των συνδικαλιστών των αεροδρομίων με τις οποίες ζητούσαν την ακύρωση της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport.
Και αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς χωρίς καλές δημόσιες υποδομές (αεροδρόμια, δρόμοι, λιμάνια κλπ) που θα διευκολύνουν και θα υποστηρίζουν την τουριστική ανάπτυξη, οι μεγάλες αλυσίδες όπως ήρθαν έτσι θα φύγουν.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments