Κείμενο – φωτογραφία: Omorfa Taxidia

Στον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι, πραγματικά χάθηκε η μπάλα. Οι διάφοροι περιορισμοί στις μετακινήσεις που σχεδόν καθημερινά ανακοινώνονται από χώρες και περιοχές, δεν άφησαν κανένα περιθώριο για προγραμματισμό, δηλαδή για την βασική προϋπόθεση του τουρισμού.
Έτσι δεν είναι τυχαίο πως φέτος, πρώτο και ελπίζουμε τελευταίο καλοκαίρι της πανδημίας, ταξίδεψε για διακοπές στο εξωτερικό περίπου το 10% αυτών που το έκαναν πέρσι, ίσως και λιγότεροι. Αναφερόμαστε σε αυτούς που μετακινήθηκαν για τουριστικούς και όχι για άλλους λόγους.
Τα συνεχή μέτρα που ανακοινώνονται ξαφνικά και τίθενται σε ισχύ άμεσα, έδειξαν πως τελικά κανείς δεν ξέρει τη λύση για την διαχείριση του προβλήματος. Περισσότερο φάνηκαν να βρίσκονται πίσω από το πρόβλημα παρά μπροστά για να το σταματήσουν.
Ωστόσο αν στη αρχή του καλοκαιριού δεν υπήρχε καμιά εμπειρία στη διαχείριση του τουρισμού εν μέσω πανδημίας, τώρα υπάρχει. Και καθώς όλα δείχνουν πως ο κορωνοϊός θα είναι μαζί μας για καιρό, οφείλουν οι αρμόδιοι αυτή την εμπειρία που αποκτήθηκε να την αξιοποιήσουν, για να αποκαταστήσουν τον προγραμματισμό στον τουρισμό. Χωρίς αυτόν τουρισμός δεν υπάρχει και όσοι ασχολούνται επαγγελματικά μ΄αυτόν θα πρέπει να ψάξουν για άλλη δουλειά.
Έτσι τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19, σε ότι έχει σχέση με τις μετακινήσεις και τον τουρισμό, θα πρέπει να είναι μεν πολύ αυστηρά αλλά και αποτελεσματικά. Το κυριότερο να είναι σταθερά, δηλαδή να μην αλλάζουν κάθε λίγο και να μην προστίθενται νέα πάνω σ΄αυτά. Επίσης θα πρέπει να συμφωνηθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και να μην κάνει κάθε χώρα τα δικά της ανατρέποντας τα μέτρα της άλλης.
Σε μια συζήτηση που είχαμε πρόσφατα με στελέχη τουριστικών γραφείων που φέρνουν τουρίστες στην Ελλάδα, συμφώνησαν όλοι πως αν από τον Μάιο είχε ανακοινωθεί πως όταν ανοίξουν τα σύνορα, για να μπει κάποιος στην Ελλάδα από οποιαδήποτε χώρα, θα πρέπει να έχει μαζί του μοριακό τεστ 72 ωρών, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα και για την δημόσια υγεία και για τον τουρισμό. Και αυτό γιατί θα υπήρχε ο χρόνος για προγραμματισμό. Και ο τουρίστας θα ήξερε από νωρίς τους κανόνες και θα έκανε το κουμάντο του, και οι τουριστικοί πράκτορες και ξενοδόχοι θα είχαν χρόνο να σχεδιάσουν, να προγραμματίσουν και το κυριότερο να σκεφτούν πως θα απορροφήσουν ένα μέρος του κόστους του τεστ.
Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα λέει ο λαός μας, ωστόσο από τη ζημιά μπορεί μερικές φορές να βγει κάποιο κέρδος. Στην προκειμένη περίπτωση να αξιοποιηθεί η γνώση που αποκτήθηκε από τα λάθη και να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις. Το καλοκαίρι τελειώνει για τον τουρισμό προς το τέλος του μήνα, ο τουρισμός ωστόσο θα συνεχιστεί. καθώς η διάθεση των ανθρώπων για να ανακαλύψουν τον κόσμο παραμένει ισχυρή… Πριν την σκοτώσουν λοιπόν τα συνεχή και ενίοτε αλλοπρόσαλλα μέτρα και περιορισμοί, ας παρθούν τα σωστά γιατί ο τουρισμός έχει να κάνει πρωτίστως με την επιβίωση χιλιάδων οικογενειών…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments