Του Σάκη Παπαδόπουλου

Όλους μας έχουν συγκλονίσει οι καταγγελίες της 24χρονης Γεωργίας περί ομαδικού βιασμού την παραμονή της πρωτοχρονιάς. Ο βιασμός δεν είναι ένα ακόμη έγκλημα. Στην πραγματικότητα είναι μια δολοφονία, μια δολοφονία ψυχής. Γι΄αυτό και οι ένοχοι θα πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά, εξαντλώντας  όλη την αυστηρότητα του νόμου.

Θα πρέπει γρήγορα να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη.  Όχι μόνο για να δικαιωθεί το θύμα  (η ψυχούλα της το ξέρει)  αλλά και γιατί από αυτή την ιστορία, πολλά άλλα κορίτσια θα αποφύγουν τις κακοτοπιές.

Καθώς η θλιβερή αυτή ιστορία πήρε τη δημοσιότητα που της αξίζει,  εμφανίστηκαν (ως συνήθως) διάφοροι αυτόκλητοι υπερασπιστές της δικαιοσύνης και της ηθικής και διεκδικούν ρόλο στην υπόθεση,  χωρίς να τους τον έχει αναθέσει κάποιος από τους εμπλεκόμενους. Διεκδικώντας κομμάτι από την δημοσιότητα,  για λόγους που όλοι μπορούμε να φανταστούμε,  μιλούν για πολυεθνικά κυκλώματα που εκμεταλλεύονται νεαρά κορίτσια, για συμμορίες  και ό,τι άλλο εξάπτει τη φαντασία του  κόσμου,  που   προβληματίζεται και αγανακτεί, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει τι είναι αλήθεια και τι ψέμα, καθώς  από το αφήγημα λείπουν τα στοιχεία.

Δυστυχώς,  με την υπόθεση του βιασμού να περικυκλώνεται από  διάφορα  τέτοια αφηγήματα των αυτόκλητων,  σταδιακά το ενδιαφέρον του κόσμου ατονεί και μετατοπίζεται από την ουσία που είναι ο βιασμός, η εικόνα θολώνει,  η μπάλα της ενημέρωσης χάνεται,  ο κόσμος αποπροσανατολίζεται.  

Τα γράφουμε  όλα αυτά καθώς  στο κάδρο των υποτιθέμενων «αποκαλύψεων» μπήκαν και οι σχολικές εκδρομές. Το αφήγημα υποστήριζε πως ένας εκ των περίπου δέκα μετόχων του γνωστού καφέ μπαρ της Λεωφόρου Νίκης, (το συγκεκριμένο μαγαζί έχει αναφερθεί στην υπόθεση του βιασμού)  είναι και ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου που «διοργάνωνε εκδρομές ανηλίκων μαθητριών και μαθητών κυρίως από ιδιωτικά σχολεία και μέσω αυτών των εκδρομών γινόταν αλίευση κοριτσιών».

Δεν γνωρίζουμε τι γίνεται στο χώρο της νύχτας και τα κυκλώματα της. Ξέρουμε όμως πολύ καλά τι γίνεται στο χώρο των τουριστικών γραφείων και του τουρισμού, τον οποίο παρακολουθούμε τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια με κάθε λεπτομέρεια. Αυτό το ενδεχόμενο,  δηλαδή να αλιεύονται ανήλικα κορίτσια από τις σχολικές εκδρομές και να προωθούνται σε κυκλώματά μαστροπείας,  δεν έχει αναφερθεί ποτέ ούτε ως υποψία. Το ίδιο υποστηρίζουν και άνθρωποι που ασχολούνται πολλά χρόνια με τις σχολικές εκδρομές, είτε ως οργανωτές είτε ως συνοδοί.

Ωστόσο ακόμη και ο τρόπος που διατυπώθηκε η καταγγελία, δείχνει πόσο αίολη είναι.  «Διοργάνωνε εκδρομές ανηλίκων μαθητριών και μαθητών κυρίως από ιδιωτικά σχολεία και μέσω αυτών των εκδρομών γινόταν αλίευση κοριτσιών». Τις σχολικές εκδρομές δεν τις διοργανώνουν τα τουριστικά γραφεία. Τις διοργανώνουν τα σχολεία και τις εκτελούν τα τουριστικά γραφεία,  τα οποία στα δημόσια σχολεία επιλέγονται μετά από διαγωνιστική διαδικασία που ορίζει ο νόμος.  Εκ των πραγμάτων,  σ΄αυτές τις εκδρομές συμμετέχουν μόνο ανήλικοι, καθώς αφορούν μαθητές λυκείων.  Κάθε εκδρομή συνοδεύεται από καθηγητές που ορίζει το σχολείο και έναν αρχηγό που ορίζει το τουριστικό γραφείο. Στην συντριπτική πλειοψηφία, ο αρχηγός της εκδρομής  δεν είναι μόνιμος υπάλληλος του τουριστικού γραφείου αλλά ελεύθερος επαγγελματίας, που συνεργάζεται με διάφορα τουριστικά γραφεία ανάλογα με τη διαθεσιμότητα.  Οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων που αναφέρει η καταγγελία, προέρχονται από ευκατάστατες οικογένειες που πληρώνουν τα παχυλά δίδακτρα. Πόσο εύκολο είναι άραγε να παρασυρθούν σε κυκλώματα μαστροπείας  όταν δεν έχουν ανάγκη τα χρήματα;

Είναι αλήθεια πως σε πολλές περιπτώσεις οι σχολικές εκδρομές ξεφεύγουν από τα όρια των εκπαιδευτικών εκδρομών,  με την κύρια ευθύνη να την έχουν οι καθηγητές.  Έχουν αναφερθεί και ξενύχτια και κατανάλωση αλκοόλ  και παραβατικές συμπεριφορές. Σε άλλες περιπτώσεις τα σχολικά γκρουπ κατευθύνονται σε συγκεκριμένα μαγαζιά διασκέδασης προκειμένου τα τουριστικά γραφεία ή αυτοί που τα συνοδεύουν να παίρνουν προμήθειες. Όλα αυτά τα έχουμε καταγγείλει πολλές φορές από τα  Omorfa Taxidia.  Ωστόσο αλίευση κοριτσιών που προωθούνται σε κυκλώματα μαστροπείας  ποτέ.

Η καταγγελία αυτή δεν αφορά ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ή ένα συγκεκριμένο τουριστικό γραφείο. Αφορά όλο τον κλάδο.

 Οι σχολικές εκδρομές είναι από τις ελάχιστες δραστηριότητες που έχουν απομείνει στα τουριστικά γραφεία.   Αν επικρατήσουν αυτά τα αφηγήματα,   προφανώς θα χαθεί και αυτή η δραστηριότητα και τότε πολύς κόσμος θα χάσει το ελάχιστο ψωμάκι που έχει απομείνει στον κλάδο…

Θα περιμένουμε με ανυπομονησία τη συνέχεια για αυτό που  κανείς στον κλάδο δεν αντιλήφθηκε  ούτε ως υποψία.  Θα αποδειχτούν βάσιμες οι καταγγελίες ή απλά ένα ακόμη ανυπόστατο αφήγημα για  λίγα ακόμη λεπτά μπροστά στις κάμερες…

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments