Του Σάκη Παπαδόπουλου
Μπορεί οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας να βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, ωστόσο ο τουρισμός ανάμεσα στις δυο χώρες καλά κρατεί. Χιλιάδες Έλληνες επισκέπτονται καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς την Τουρκία (Κωνσταντινούπολη, Καππαδοκία, Ανδριανούπολη, Πόντος και προσεχώς Σμύρνη) και χιλιάδες Τούρκοι την Ελλάδα. Μάλιστα το πιο προηγούμενο αδιάφορο τουριστικά σαββατοκύριακο, είδαμε ιδίοις όμασι στην Κωνσταντινούπολη τέσσερα ελληνικά τουριστικά λεωφορεία, ενώ το προηγούμενο σαββατοκύριακο είδαμε στη Θεσσαλονίκη πέντε τουρκικά τουριστικά λεωφορεία παρκαρισμένα στην περιοχή του Βασιλικού Θεάτρου.
Πριν την πανδημία και πριν ξεκινήσουν τα τραγικά οικονομικά προβλήματα στην Τουρκία, οι αφίξεις στην Ελλάδα από τη γειτονική χώρα είχαν προσεγγίσει το ένα εκατομμύριο, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβο, Σάμο, Χίο κλπ) που λόγω ακριβών ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων είναι αποκομμένα από την ηπειρωτική Ελλάδα, οι Τούρκοι είναι αυτοί που τα στηρίζουν τουριστικά.
Αυτό το τουριστικό πάρε δώσε, είναι το μεγαλύτερο ανάχωμα στην συστηματική ρητορική μίσους από το τουρκικό καθεστώς. Δεν είναι τυχαίο πως σε δημοσκόπηση που έγινε στην Τουρκία στις αρχές του καλοκαιριού, το 65% των Τούρκων πολιτών δήλωσε πως δεν θεωρεί ότι απειλείται από τους Έλληνες παρά τα όσα ακούει κάθε μέρα από Τούρκους αξιωματούχους.
Η Κωνσταντινούπολη είναι ο πιο σημαντικός προορισμός εξωτερικού για τους Έλληνες καθώς σε καμιά άλλη πόλη του εξωτερικού δεν ταξιδεύουν κάθε χρόνο τόσοι πολλοί συμπατριώτες μας. Κάποιες χρονιές ξεπέρασαν τις 800 χιλιάδες.
Δεν είναι μόνο γιατί ο συγκεκριμένος προορισμός έχει ιστορικό ενδιαφέρον για μας τους Έλληνες, ότι είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς του πλανήτη με πάνω από 12 εκατομμύρια τουρίστες, ότι τον αντέχει η ελληνική τσέπη, οι παροχές είναι εξαιρετικές και το κλίμα πολύ φιλικό. Είναι και γιατί έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε τους λιγοστούς Ρωμιούς της Πόλης και τις πάνω από 80 ελληνικές εκκλησιές και προσκύνημα. Αν όχι εμείς τότε ποιοι;
Στη φωτογραφία ο ελληνορθοδόξος Ναός της Αγίας Τριάδας στην περιοχή του Πέραν.