Του Σάκη Παπαδόπουλου

Όπως ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, η χώρα μας θα ανοίξει τα σύνορα της στον τουρισμό στις 14 Μαΐου αν και από τον Απρίλιο αυτό θα γίνει πιλοτικά με τουρίστες από το Ισραήλ.
Αυτό σημαίνει πως από τα μέσα Μαΐου, θα μπορούν να έρχονται στη χώρα μας τουρίστες χωρίς να υπόκεινται σε καραντίνα, εφόσον πιστοποιημένα έχουν εμβολιαστεί, ή διαθέτουν ανοσία λόγω ανάρρωσης ή έχουν μαζί τους (γνήσιο) αρνητικό PCR τεστ.
Ωστόσο αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτε και ούτε σημαίνει πως η χώρα μας θα πλημμυρίσει άξαφνα από ξένους τουρίστες. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε και τι θα γίνει με τις χώρες από τις οποίες περιμένουμε τουρίστες. Θα ανοίξουν τα σύνορα στους πολίτες τους να πάνε για διακοπές στο εξωτερικό ή θα διατηρήσουν τους περιορισμούς φοβούμενες πως στην επιστροφή θα φέρουν μαζί τους και τον κορωνοϊό;
Πέρσι οι περισσότερες χώρες κράτησαν τους τουρίστες εντός. Όχι μόνο γιατί φοβήθηκαν τον κορωνοϊό, αλλά και γιατί βρήκαν ευκαιρία να ενισχύσουν την δική τους τουριστική βιομηχανία.
Για παράδειγμα, πολλές περιοχές της Γερμανίας γέμισαν πέρσι από Γερμανούς τουρίστες όσο ποτέ άλλοτε. Αυτό άρεσε σε προορισμούς και ντόπιες επιχειρήσεις και έχουν ήδη ετοιμάσει δυναμικές καμπάνιες στο διαδίκτυο για να κρατήσουν και πάλι όσους περισσότερους γίνεται στη χώρα τους. Το ίδιο συνέβη και στις σκανδιναβικές χώρες.
Μόλις σήμερα, ο υπουργός Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου υπενθύμισε στους Βρετανούς ότι έως τουλάχιστον τις 17 Μαΐου τα ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό δεν επιτρέπονται και τους κάλεσε να κάνουν υπομονή και να σκεφτούν για διακοπές και κρατήσεις από τα μέσα Απριλίου και μετά.
Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και ας αναλάβουν δράση οι υπεύθυνοι της τουριστικής προβολής, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, καθώς φέτος ο ανταγωνισμός μεταξύ των τουριστικών προορισμών θα είναι σκληρός προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα κομμάτι από την πίτα, που εκ των πραγμάτων θα είναι μικρή.
 

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments