Μπορεί να είμαστε στο μέσον της νέας τουριστικής περιόδου, ωστόσο ακόμη ψάχνουμε να βρούμε γιατί πέρσι, ενώ είχαμε περισσότερες αφίξεις σε σχέση με πρόπερσι, είχαμε σημαντικά λιγότερα έσοδα. Θυμίζουμε πως την καταμέτρηση αφίξεων και εισπράξεων την κάνει υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος με μια μέθοδο που έχει αμφισβητηθεί πολλές φορές, καθώς τα στοιχεία όχι μόνο δεν συμβαδίζουν με αντίστοιχα άλλων υπηρεσιών (ελληνικών και ξένων) άλλα ούτε με την… λογική.

Το Υπουργείο Τουρισμού έχει δώσει την δική του εξήγηση. Αμφισβητεί τα στοιχεία στο κομμάτι των εισπράξεων όχι όμως και των αφίξεων. Περίπου λέει πως το μισό πιάτο που μαγειρεύει ο ίδιος μάγειρας είναι υπέροχο (αφίξεις) αλλά το άλλο μισό (εισπράξεις) είναι κακό. Κοντολογίς ότι βολεύει είναι αξιόπιστο ότι δεν βολεύει είναι αναξιόπιστο ακόμη και αν προέρχεται από την ίδια υπηρεσία. Ετσι αναζητεί βοήθειά στο εξωτερικό για να στήσει δική της υπηρεσία καταμέτρησης αφίξεων και εισπράξεων.

Η Τράπεζα της Ελλάδος που δέχθηκε μεγάλη πίεση από την κυβέρνηση καθώς χαλούσε την εικόνα του success story στον τουρισμό, έδωσε στη δημοσιότητα την δική της ανάλυση για την αναντιστοιχία εισπράξεων και αφίξεων. Αυτή υποστηρίζει πως τα έσοδα ήταν μειωμένα καθώς οι τουρίστες μένουν λιγότερες μέρες, ξοδεύουν λιγότερα, ενώ οι τιμές στα καταλύματα ακόμη και την φουλ περίοδο ήταν χαμηλότερες.

Πράγματι κάτι τέτοιο συμβαίνει. Όντως οι τουρίστες ξοδεύουν πλέον λιγότερο στις διακοπές τους ωστόσο αυτό δεν είναι μια παγκόσμια τάση όπως ισχυρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Στην Ισπανία ξοδεύουν τα διπλά από ότι στην Ελλάδα, ενώ αυξημένες δαπάνες τουριστών έχουμε σε Κύπρο, Βουλγαρία και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Επίσης η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να αυξήσει τα νούμερα των αφίξεων εκλαμβάνει ως τουρίστες ακόμη και αυτούς που έρχονται για λίγες ώρες στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Σκοπιανοί που σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, επισκέφτηκαν την χώρα μας περίπου τρία εκατομμύρια δηλαδή όσο όλος ο πληθυσμός της γειτονικής χώρας από βρέφη μέχρι υπέργηροι. Έτσι φυσικό είναι να υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ εισπράξεων και αφίξεων.

Όσον άφορα στις χρεώσεις των καταλυμάτων, ναι πράγματι είναι χαμηλές καθώς οι Έλληνες ξενοδόχοι αποτελούν τη χαρά των μεγάλων tour operator του εξωτερικού. Και αυτό γιατί έχοντας ένα κράτος που δεν βοηθά, μια χώρα μπάχαλο που απώλεσε την υπεραξία της και όντας οι περισσότεροι κακοί επιχειρηματίες έχουν απόλυτη ανάγκη τις προκαταβολές των tour operator για να βγάλουν το χειμώνα. Οπότε πουλούν τα δωμάτια τους από το προηγούμενο καλοκαίρι σε τιμές… μπιρ παρά.

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα στο καράβι του ελληνικού τουρισμού που ταξιδεύει όπως το πάνε οι άνεμοι. Αν οι άνεμοι είναι ευνοϊκοί, δηλαδή έχουν προβλήματα οι ανταγωνιστές μας πχ Τουρκία, Αίγυπτος, Τυνησία κλπ, τότε πάει καλά, αν αυτές οι χώρες επανακάμψουν θα επιστρέψουμε στη μιζέρια.

Όπως και να έχει είναι έγκλημα που εν έτη 2017 η Ελλάδα, που η κυβέρνηση της ισχυρίζεται πως ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία, να μην έχει μια αξιόπιστη υπηρεσία που να καταμετρά όχι μόνο αφίξεις και εισπράξεις αλλά και άλλα ποιοτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την εξαγωγή συμπερασμάτων και διαμόρφωση τουριστικής πολιτικής. Και να το κάνει και άμεσα γιατί τώρα η Τράπεζα της Ελλάδος εκδίδει τα στοιχεία τόσο αργά, όταν πλέον δεν τα χρειάζεται κανείς.

 

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

1 Comment
νεότερα
παλιότερα δημοφιλή
Inline Feedbacks
View all comments