Όχι τώρα αλλά εδώ και πολλά χρόνια, το γράφουμε και το ξαναγράφουμε στα Omorfa Taxidia και στην Εφημερίδα Μακεδονία , το λέμε σε συνεδρία που μας καλούν, ότι τα στοιχεία για τον ελληνικό τουρισμό δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Όχι μόνο γιατί δεν ταιριάζουν με άλλα επιμέρους στοιχεία ελληνικών ή ξένων υπηρεσιών, αλλά κυρίως γιατί δεν συμβαδίζουν με τη λογική.
Αναφερόμαστε στα στοιχεία που εκδίδει η Τράπεζα της Ελλάδος, ο φορέας που καταμετρά στη χώρα μας αφίξεις και τουριστικά έσοδα. Το κάνει με έναν τρόπο δημοσκοπικό. Με ερωτηματολόγια σε κάποιες εξόδους της χώρας. Μόνο που οι δημοσκοπήσεις σπάνια λένε τις αλήθεια. Έτσι ο αφίξεις έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια σε αριθμούς που όσοι γνωρίζουν γελάνε.
Τις τελευταίες μέρες τα στοιχεία αυτά αμφισβητούνται με πιο επίσημο τρόπο.
Σε χθεσινή συνέντευξη τύπου στην Αθήνα (φώτο), ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) δρ. Taleb Rifai είπε πως η Ελλάδα δεν ακολουθεί τη σωστή μεθοδολογία στην συλλογή στατιστικών στοιχείων στον τουρισμό. Μάλιστα είπε ότι θα βοηθήσει τη χώρα μας στη δημιουργία σωστών δορυφόρων λογαριασμών στέλνοντας κλιμάκιο εμπειρογνώμων.

Λίγες μέρες πριν, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας Μάνος Κόνσολας, υποστήριξε πως το Υπουργείο Τουρισμού επιμένει να χρησιμοποιεί στοιχεία που δεν είναι ακριβή. Όπως χαρακτηριστικά είπε “το 2015, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού της Βουλγαρίας, επισκέφθηκαν τη χώρα μας 1.043.078 Βούλγαροι τουρίστες. Τα ελληνικά, όμως, στοιχεία ανεβάζουν αυτό τον αριθμό στους 1.900.000 τουρίστες. Έχουμε, δηλαδή, ένα “καπέλο” και μια διαφορά 900.000 αφίξεων. Προφανώς, προσμετρώνται ως τουρίστες, οδηγοί φορτηγών και εργάτες σε αγροτικές εργασίες. Την ίδια στιγμή οι Έλληνες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό και επισκέπτονται την Ελλάδα δύο φορές, κατά μέσο όρο το χρόνο, θεωρούνται και αυτοί τουρίστες, σύμφωνα με τη λογική του Υπουργείου Τουρισμού και προσμετρώνται στις αφίξεις. Ο τουρισμός μας χρειάζεται ένα νέο και αξιόπιστο μηχανισμό καταγραφής στοιχείων και έρευνας» καταλήγει ο τομεάρχης τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας ξεχνώντας ότι και το κόμμα του όταν ήταν στην εξουσία τα ίδια έκανε.
(ΣΣ Το παράδειγμα της Βουλγαρίας συμβαίνει και με την Τουρκία, τα Σκόπια, την Ρωσία κλπ).
Ωστόσο είναι πλέον ύψιστη ανάγκη, ο ελληνικός τουρισμός να αποκτήσει μια αξιόπιστη υπηρεσία που θα καταμετρά με ακρίβεια όχι μόνο πόσοι πραγματικοί τουρίστες έρχονται στη χώρα μας, αλλά και πόσα χρήματα ξοδεύουν, που και πως τα ξοδεύουν καθώς και μια σειρά από άλλα στοιχεία απαραίτητα για να λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις. Αν νομίζουμε πως το μέλλον σχεδιάζεται με λάθος δεδομένα, είμαστε βαθιά νυχτωμένοι.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments