Το έγκλημα σε βάρος της παλιάς πόλης της Ρόδου, αυτό το διαμάντι που έβαλε το νησί στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη συνεχίζεται.

Ολόκληρη η Παλιά Πόλη είναι ένα ατέλειωτο πάρκινγκ αυτοκίνητων. Οι τουρίστες δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που βλέπουν τα μάτια τους. Οι πλακόστρωτοι δρόμοι είναι γεμάτοι από παρκαρισμένα αυτοκίνητα είτε ντόπιων ή ακόμη και Ελλήνων τουριστών από αυτούς που θέλουν να πάνε για πότο και πρέπει να παρκάρουν μπροστά στο μπαρ. Οι πλάκες στους περισσότερους δρόμους είναι σπασμένες καθώς εντός της παλιάς πόλης κυκλοφορούν ακόμη και βαριά αυτοκίνητα τύπου τζιπ. Πας να απολαύσεις μια βόλτα στους πλακόστρωτους δρόμους της παλιάς πόλης ανάμεσα στα πανέμορφα μεσαιωνικά κτίρια και είσαι συνεχώς στην τσίτα μην σε χτυπήσει κανένα αυτοκίνητο ή μηχανάκι. Οι γονείς κρατούν σφιχτά τα παιδιά τους από το χέρι λες και βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και όχι μιας πεζοδρομημένης μεσαιωνικής πόλης.

Ακόμη και ο Επιτάφιος τη Μεγάλη Παρασκευή με το ζόρι μπορούσε να κινηθεί ανάμεσα στα αυτοκίνητα των Ελληναράδων.

Σε καμιά άλλη μεσαιωνική πόλη του κόσμου δεν συμβαίνει αυτό. Πουθενά αλλού δεν συμπεριφέρονται με τέτοια βαρβαρότητα σε ένα ιστορικό μνημείο που έδωσε πολύ ψωμί και φήμη στη Ρόδο.

Σε άλλες μεσαιωνικές πόλεις τα αυτοκίνητα μένουν εκτός και μέσα κυκλοφορούν μόνο ηλεκτροκίνητα μικρά οχήματα για να εξυπηρετήσουν τον ανεφοδιασμό και έκτακτες ανάγκες.

Είναι προφανές ότι οι ντόπιοι δεν θέλουν να χάσουν τη βολή τους και οι τοπικές αρχές είναι παντελώς αδιάφορες, ανίκανες και άχρηστες για να προστατέψουν αυτό το μνημείο που από το 1988 βρίσκεται στον σχετικό κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ξεχνούν πως όταν ένα μνημείο μπαίνει σ΄αυτό τον κατάλογο οι αρχές αναλαμβάνουν την υποχρέωση να το προστατέψουν και να το συντηρήσουν. Ίσως να μην γνωρίζουν πως η ΟΥΝΕΣΚΟ όπως βάζει στους καταλόγους της τα μνημεία έτσι και τα βγάζει όταν διαπιστώσει πως οι στοιχειώδεις υποχρεώσεις δεν εκπληρώνονται. Και τότε θα μιλάμε για την απόλυτη ξεφτίλα του νεοελληνικού πολιτισμού… Εμείς και οι Ταλιμπάν…

guest

2 Comments
νεότερα
παλιότερα δημοφιλή
Inline Feedbacks
View all comments