Μπορεί οι αρμόδιοι να θριαμβολογούν και να μας διαβεβαιώνουν πως η Ελλάδα τα σπάει φέτος στον τουρισμό, ότι περιμένει περισσότερους τουρίστες από κάθε άλλη χρονιά, ωστόσο το πρώτο τρίμηνο του έτους τα στοιχειά της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 4,8% και οι αφίξεις κατά 1,8%. Δηλαδή λιγότερα έσοδα και αφίξεις όχι μόνο σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι αλλά ακόμη και το 2015. Εκτός από την Ελλάδα, μόνο η Τουρκία για τους γνωστούς λογούς, είδε τα έσοδα της να μειώνονται το πρώτο τρίμηνο του έτους. Όλοι οι υπόλοιποι ανταγωνιστές μας είχαν αύξηση.

Και ενώ λοιπόν τα έσοδα της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο περιορίστηκαν στα 513.2 εκατομμύρια, στην Ισπανία τα έσοδα του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 13,2% φτάνοντας τα 13,6 δισ., δηλαδή κάτι λιγότερο από αυτά που προσδοκά να εισπράξει η Ελλάδα όλη τη φετινή χρονιά. Θυμίζουμε πως πέρυσι η Ισπανία, με περίπου τριπλάσιους τουρίστες από την Ελλάδα (75.3 εκατ) εισέπραξε πάνω από 6 φορές περισσότερα έσοδα από ότι η χώρα μας (77 δις) αποτελώντας ένα εξαιρετικό παράδειγμα τουριστικής ανάπτυξης και απόδοσης.

Τα γράφουμε όλα αυτά γιατί είναι απολύτως βεβαιώ πως ο ελληνικός τουρισμός έχει πρόβλημα. Ζαλίζεται από μια συγκυριακή λόγω Τουρκίας και Μέσης Ανατολής αύξηση των αφίξεων, την οποία ωστόσο δεν μπορεί να αξιοποιήσει για να αυξήσει τα έσοδα της. Οι τωρινοί κυβερνώντες όπως και όλοι οι προηγούμενοι, καταμετρούν ως τουρίστα όποιον εισέρχεται στην Ελλάδα για να φουσκώνουν τα νούμερα και να έχουν σε κάτι να κοκορευτούν, καθώς σε όλα τα άλλα έχουν τραγικές επιδόσεις Στην πραγματικότητα ο ελληνικός τουρισμός χάνει πολύτιμο χρόνο για να αναδιοργανωθεί, να αποκτήσει υπεράξια και να βασίζεται πλέον στις δίκες του δυνάμεις και όχι στα προβλήματα των άλλων. Αν δεν το πράξουμε τότε όταν οι συγκυρίες σταματήσουν να μας ευνοούν θα ζήσουμε μια ακόμη τουριστική τραγωδία.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments