Αύριο φτάνει στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν για επίσημη ολιγόωρη επίσκεψη, και μαζί του πολλοί Υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης. Θα συναντηθούν με ομολόγους τους για να αναζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Ανάμεσα τους και ο Υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας ο οποίος θα συναντηθεί με την Ελληνίδα ομόλογο του.
Πολλές φορές στο παρελθόν έχει αναφερθεί το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο πεδίο του τουρισμού, αλλά ποτέ δεν έγινε κάτι επί της ουσίας. Ωστόσο αυτή η συνεργασία είναι εντελώς απαραίτητη, ιδιαίτερα για την προσέλκυση τουριστών από μακρινές χώρες όπως αυτές της Άπω Ανατολής, της Λατινικής Αμερικής και της Νότιας Αφρικής.
Τα ταξίδια των τουριστών από αυτές της χώρες είναι πολυήμερα, κοστίζουν ακριβά και καθώς έχουν διανύσει τόση μεγάλη απόσταση για να έρθουν θέλουν να δουν πολλά σε πολλές χώρες. Δεν τους αρκεί να επισκεφτούν μόνο μια χώρα και να σπαταλήσουν εκεί τις 14 μέρες που συνήθως διαρκούν αυτά τα ταξιδιωτικά πακέτα.
Ένας συνδυασμός Τουρκίας και Ελλάδας θα ήταν ιδανικός και θα προσελκύσει πολλούς τουρίστες, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν ιστορικό ή θρησκευτικό ενδιαφέρον. Μάλιστα αυτά τα γκρουπ ταξιδεύουν εκτός τουριστικής περιόδου, τότε δηλαδή που ο ελληνικός τουρισμός τα χρειάζεται. Ήδη υπάρχουν θρησκευτικά γκρουπ που επισκέπτονται αρχικά την Τουρκιά και μετά την Ελλάδα (Βήματα Αποστόλου Παύλου) αλλά δεν είναι πολλά (φώτο).
Για την Ελλάδα θα ήταν πλεονέκτημα να συνεργαστεί με την Τουρκία, καθώς η γειτονική χώρα έχει κάνει μεγάλα άλματα στον τουρισμό και έχει ήδη μεγάλη παρουσία στις μακρινές τουριστικές αγορές, προσελκύοντας πολλούς τουρίστες από αυτές. Άλλωστε το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης συνδέεται απευθείας σχεδόν με όλο τον κόσμο, κάνοντας εύκολη την πρόσβαση στην περιοχή. Κοντολογίς η Τουρκία έχει ήδη αυτό το πελατολόγιο και μένει ένα μέρος του να έρθει και στην Ελλάδα.
Ωστόσο για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει στενή και ειλικρινείς συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες και να λυθούν ζητήματα όπως οι διαδικασίες για την έκδοση βίζας που από ελληνικής πλευράς είναι αργόσυρτες και ταλαιπωρούν. Να βελτιωθούν οι υποδομές στους συνοριακούς σταθμούς που από ελληνικής πλευράς είναι τριτοκοσμικού επιπέδου, να αυξηθούν οι αεροπορικές συνδέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες, πέραν αυτών με το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, να πραγματοποιηθούν από κοινού δράσεις προβολής και προώθησης των κοινών τουριστικών πακέτων κλπ.
Δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες να συμβεί αυτό καθώς από τουρκικής πλευράς υπάρχει ένα ισχυρό Υπουργείο Τουρισμού το οποίο διοικεί αρκετά χρόνια ένας άνθρωπος που διέπρεψε στον τουρισμό πριν γίνει Υπουργός, ενώ από ελληνικής πλευράς έχουμε ένα άτολμο και ανίσχυρο Υπουργείο, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, το οποίο αλλάζει συνεχώς προϊστάμενο με όρους πολιτικάντικους και όχι αγοράς. Οπότε όλες οι συναντήσεις μεταξύ των δυο υπουργείων παραμένουν εθιμοτυπικές…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments