Κείμενο – φωτογραφίες: Σάκης Παπαδόπουλος

Στα μέσα της δεκαετίας του εβδομήντα, η γερμανική κυβέρνηση εξήγγειλε τη δημιουργία ενός πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή του Φράιμπουργκ, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Αυτό ήταν η αιτία να μετατραπεί το Φράιμπουργκ στην πιο πράσινη πόλη της Γερμανίας, αν όχι όλης της Ευρώπης.
Και αυτό γιατί η εξαγγελία δημιούργησε ένα σφοδρό κύμα αντιδράσεων, κυρίως από τους νέους της περιοχής και τους αγρότες. Οι αντιδράσεις όχι μόνο δεν κόπασαν όταν η κυβέρνηση πήρε πίσω την απόφαση της, αλλά δημιούργησαν ένα ισχυρό κίνημα υπέρ των εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Χάρη στο κίνημα, οι Γερμανοί ενημερώθηκαν για τα της πράσινης ενέργειας, για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που έρχονται και άρχισαν να διαμορφώνουν περιβαλλοντική κουλτούρα και αντίληψη.
Έτσι το κίνημα κατά του πυρηνικού εργοστασίου μεταμορφώθηκε σε ένα κίνημα προστασίας του περιβάλλοντος. Στην πόλη, που έχει μακραίωνη πανεπιστημιακή παράδοση, αναπτυχθήκαν σχολές και ερευνητικά ινστιτούτα που μελετούσαν τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αστικής κινητικότητας, διαχείρισης απορριμμάτων κλπ, που στη συνέχεια έγιναν πολιτικές και πρακτικές που μεταμόρφωσαν το Φράιμπουργκ στην πιο πράσινη πόλη της Γερμανίας.
Αυτή η πράσινη γνώση που αναπτύχθηκε στις σχολές του Φράιμπουργκ, προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επιστήμονες απ΄όλο τον κόσμο, που γεμίζουν τα ξενοδοχεία της πόλης.
Για τον δραστήριο οργανισμό τουρισμού του Φράιμπουργκ, η φράση «η πιο πράσινη πόλη της Γερμανίας» αποτελεί βασικό σλόγκαν στις δράσεις για την προσέλκυση τουριστών. Μάλιστα έχουν δημιουργηθεί και τρεις διαδρομές που δείχνουν για πιο λόγο η πόλη είναι η πιο πράσινη, όχι με την έννοια ότι έχει πολλά πάρκα, αλλά τις πολιτικές που εφαρμόζει που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον όπως για παράδειγμα η ηλεκτροκίνηση σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ακόμη και τα αστικά λεωφορεία κινούνται με ηλεκτρικό ρεύμα.
Τα γράφουμε όλα αυτά γιατί σε λίγα χρόνια, μέχρι το 2028, τα εργοστάσια της ΔΕΗ στην Δυτική Μακεδονία που λειτουργούν με το ρυπογόνο λιγνίτη θα κλείσουν, λόγω των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων της χώρας μας. Η οικονομία της περιοχής θα επηρεαστεί δραματικά. Θα πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι ώστε η περιοχή να υποκαταστήσει το χαμένο εισόδημα. Η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας και το κυριότερο γνώσης γύρω από αυτό, ίσως να αποτελούν μια καλή λύση όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και σαράντα χρόνια στο Φράιμπουργκ.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments