Ζήτησαν 500 ευρώ για μια φωτογραφία που θα διαφήμιζε τη Θεσσαλονίκη σε 10 εκατ. άτομα.

Αποτελεί παράδοση για τους Αρχιμάγειρες η οικογενειακή όπως την ονομάζουν φωτογραφία, την οποία βγάζουν μπροστά στο εμβληματικό μνημείο κάθε πόλης όπου πραγματοποιούν το παγκόσμιο συνέδριο τους.
Έτσι λοιπόν την προηγούμενη εβδομάδα που το παγκόσμιο συνέδριο αρχιμαγείρων διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, θέλησαν να φωτογραφηθούν όλοι μαζί, που αλλού, μπροστά στον Λευκό Πύργο πριν ξεκινήσουν την παρέλαση τους (Παρέλαση των Εθνών την ονομάζουν) κατά μήκος της παραλίας.
Η φωτογραφία αυτή στέλνεται μαζί με τα σχετικά news letters στα 10 εκατομμύρια μέλη που μέσω των εθνικών ομοσπονδιών διαθέτει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων σε όλο τον κόσμο.
Οι διοργανωτές για να είναι καθόλα νόμιμοι, ζήτησαν τη σχετική άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία. Η απάντηση που έλαβαν, με όλες τις σφραγίδες και υπογραφές που απαιτεί η old fashion γραφειοκρατεία που ευδοκιμεί στη χώρα μας, τους άφησε άναυδους. Η Υπηρεσία απαιτούσε 500 ευρώ ως αμοιβή χρήσης του εξωτερικού χώρου του Λευκού Πύργου. Δημιουργήθηκε μια σχετική αναταραχή και χρειάστηκε να επέμβει η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου για να λυθεί το θέμα αναίμακτα, πριν ξευτελιστούμε στους 1000 περίπου αρχιμάγειρες από 86 χώρες που πήραν μέρος στο συνέδριο.
Δεν είναι κακό η αρχαιολογική υπηρεσία να απαιτεί χρήματα για την χρήση ενός χώρου, όταν ο σκοπός για τον οποίο χρησιμοποιείται έχει ως στόχο το επιχειρηματικό κέρδος πχ. γυρίσματα ταινίας, σήριαλ, βίντεο κλιπ κλπ. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση το κέρδος το έχει η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Ελλάδα καθώς διαφημίζεται σε εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο και μάλιστα με έναν αποτελεσματικό τρόπο.
Η μικρή αυτή ιστορία όπως και άλλες παρόμοιες που συμβαίνουν στην μαγική μας χώρα, δείχνει πως κάθε δημόσια υπηρεσία ζει πραγματικά στην καρακοσμάρα της. Δεν την ενδιαφέρει να δει, να σκεφτεί, να αξιολογήσει, παρά μόνο να εφαρμόσει το γραμμα του νόμου. Δεν την ενδιαφέρει το γενικότερο καλό, παρά μόνο η άσκηση της εξουσίας που της δίνει ο νόμος. Η ζηλόφθονη ικανοποίηση ότι έχει τον πρώτο λόγο ακόμη και όταν αυτό καταστρέφει προσπάθειες ετών που ευεργετούν τη χώρα. Ίσως γιατί αυτή είναι ανίκανη να προσφέρει κάτι ανάλογο.

Κατά τ΄αλλα το Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιμαγείρων ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Έλαβαν μέρος 34 ομιλητές, 40 διαγωνιζόμενοι, 97 ανερχόμενα ταλέντα και 990 master chef παγκοσμίου φήμης και εμβέλειας από 86 συνολικά χώρες.
Όλοι αυτοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Θεσσαλονίκη, την γαστρονομία της και τα ελληνικά προϊόντα. Όχι μόνο κάνοντας τις βόλτες τους στην πόλη αλλά και με ειδικές δράσεις των διοργανωτών που είχαν αυτό το σκοπό. Έτσι αναμένεται αρκετά ελληνικά πιάτα να εμφανιστούν στους καταλόγους εστιατορίων όλου του κόσμου καθώς πολλοί σεφ έμειναν ενθουσιασμένοι από τις ντόπιες γεύσεις.
Το επόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιμαγείρων θα γίνει το 2018 στην Μαλαισία ενώ το συνέδριο του 2020 θα γίνει στην Αγία Πετρούπολη όπως αποφάσισαν οι Αρχιμάγειρες σε ψηφοφορία που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Και τα δυο επόμενα συνέδρια θα τα διοργανώσει ελληνική εταιρεία, η Artion, καθώς αυτήν εμπιστεύεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων.
Τέλος πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στην Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος . Ο πρόεδρος Γιώργος Μαστροδημήτρης και οι συνεργάτες του τα κατάφεραν περίφημα στο κομμάτι που είχαν αναλάβει, κυρίως τους διαγωνισμούς μαγειρικής.
Το Συνέδριο είχε την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments