Τις τελευταίες μέρες ανακοινώθηκαν στη Θεσσαλονίκη δυο ξεχωριστές προσπάθειες για την προβολή των ιστορικών μνημείων του πρώτου παγκοσμίου πολέμου που βρίσκονται στη Μακεδονία, η οποία αποτέλεσε το επίκεντρο του Ανατολικού Μετώπου εκείνα τα τραγικά χρόνια.
Την πρώτη προσπάθεια κάνει το τμήμα τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη δεύτερη ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Αντιπεριφέρεια του Κιλκίς καθώς στον όμορφο αυτό νόμο της Μακεδονίας έγιναν ιστορικές μάχες σε Σκρα και Δοϊράνη.
Για όλα αυτά είχαμε αναφερθεί αναλυτικά σε ξεχωριστές αναρτήσεις.
Στην πραγματικότητα ο ιστορικός στρατιωτικός τουρισμός είναι μια ακόμη χαμένη εύκαιρα για τον ελληνικό τουρισμό. Για τους μαθητευόμενους μάγους που κατά καιρούς έχουν αναλάβει τις τύχες του ελληνικού τουρισμού σε κάθε επίπεδο, αυτό το είδος τουρισμού μάλλον δεν υπάρχει. Ίσως γιατί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς συνέβη σ΄αυτόν τον απίστευτο τόπο στο διάβα των αιώνων. Για τους περισσότερους από αυτούς, η ιστορία της Ελλάδας αρχίζει και τελειώνει στην αρχαιότητα και μετά τίποτε.
Όσον αφορά στην περίοδο του πρώτου παγκοσμίου πολέμου στην Βόρεια Ελλάδα δημιουργήθηκε ένα από τα σημαντικότερα μέτωπα του πολέμου, το Ανατολικό ή Μακεδονικό Μέτωπο, στο οποία έχασαν τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άτομα και από τις δυο πλευρές. Από τη μια μεριά Έλληνες, Βρετανοί, Γάλοι, Ρώσοι, Σέρβοι, Αυστραλοί, και Ινδοί και από την άλλη Βούλγαροι, Γερμανοί και Αυστροούγγροι.
Τα σημάδια αυτής της πολύχρονης σύγκρουσης είναι διάσπαρτα παντού. Νεκροταφεία πεσόντων, μνημεία στα πεδία των μαχών, ακόμη και σημάδια από χαρακώματα που αν ψάξεις βρίσκεις ακόμη σφαίρες από εκείνη την εποχή.
Ανάμεσα σε στρατιώτες και αξιωματικούς που πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο ήταν γνώστες προσωπικότητες της εποχής. Ανάμεσα τους ένας άσημος βιετναμέζος που αρκετά χρόνια αργότερα έγινε διάσημος για τις στρατιωτικές του ικανότητες. Το όνομα του Χο Τσι Μιν, και ως ηγέτης των Βιετκόνγκ, κατατρόπωσε την αμερικάνικη αυτοκρατορία στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Την τελευταία μεγάλη ευκαιρία για την τουριστική αξιοποίηση αυτών των μνημείων η Ελλάδα την έχασε το 2014. Ήταν τότε που συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από την έναρξη του φονικότερου πολέμου στη νεότερη ιστορία της ανθρωπότητας, του πρώτου παγκόσμιου πολέμου Τότε έγιναν εκατοντάδες εκδηλώσεις μνήμης σε όλη την Ευρώπη και το θέμα ήταν ψηλά στη διεθνή επικαιρότητα για πάρα πολύ καιρό.
Χιλιάδες άτομα ταξίδεψαν στα πεδία των μαχών και τα στρατιωτικά νεκροταφεία για να τιμήσουν τη μνήμη των προγόνων τους.
Η Ελλάδα δεν πήρε τίποτε καθώς δεν έκανε καμιά προετοιμασία και καμιά προσπάθεια για την προβολή και την προώθηση του τι διαθέτει από εκείνη την περίοδο. Κάποια γκρουπ που εμφανίστηκαν στη Βόρεια Ελλάδα ήταν κυρίως από Σκοπιανούς διοργανωτές εκδρομών που η περιήγηση τους περιελάμβανε και την Βόρεια Ελλάδα.
Οπότε την άλλη φορά που θα ακούσετε τους Υπουργούς, τους Γραμματείς και λοιπούς τρόφιμους του δημοσίου να ισχυρίζονται ότι κάνουν προσπάθειες για την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, χαμογελάστε, είναι μεταδοτικό…

ΣΣ. Σε ότι άφορα στα Omorfa Taxidia, από το 2013 επισκεφτήκαμε μνημεία και πεδία των μαχών του Μακεδονικού Μετώπου. Κάναμε πολλά αφιερώματα στα Omorfa Taxidia άλλα και στο ένθετο μας στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, για να ενημερώσουμε του υπευθύνους για την ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Οι μόνοι που επικοινώνησαν μαζί μας ήταν από ένα τουριστικό γραφείο των Σκοπίων που ήθελε να μάθει λεπτομέρειες καθώς οργάνωνε περιηγήσεις ιστορικού τουρισμού και ήθελε να φέρει ξένα γκρουπ και από αυτή την πλευρά του Μακεδονικού Μετώπου.
Η φωτογραφία είναι από το Μνημείο Βρετανών πεσόντων Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη Δοϊράνη. Ο εγγονός δεν ξέχασε τον παππού που έχασε τη ζωή του στο Μακεδονικό Μέτωπο. Ταξίδεψε χιλιάδες χιλιόμετρα, ξοδεύτηκε, ήρθε στη χώρα μας, και κάρφωσε ένα μικρό ξύλινο σταυρό, με ένα λουλουδάκι, αλλά και την σημαία της Ουαλίας. Έγραψε και δυο λόγια προς τιμήν του παππού, που ποτέ δεν γνώρισε.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments