Καταμεσής της τουριστικής περιόδου τα μηνύματα που έρχονται από τις τουριστικές περιοχές της χώρας, ακόμη και από τις πιο δημοφιλείς, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Υπάρχουν πολλοί τουρίστες αλλά δεν ξοδεύουν. Μάλιστα αναφέρουν πως οι τουρίστες όχι μόνο δεν ξοδεύουν για το κάτι παραπάνω, δηλαδή ένα καλό εστιατόριο ή για το σύνηθες τουριστικό shopping αλλά ούτε για τα βασικά. Δηλαδή για το φαγητό τους.

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα αισθητό φέτος στη Χαλκιδική που λόγο της εύκολης πρόσβασης έχει κατακλυστεί κυρίως από βαλκάνιους τουρίστες. Καθώς έρχονται με τα αυτοκίνητα τους πολλοί από αυτούς μεταφέρουν ακόμη και το νερό που θα πιουν.

Τα σούπερ μάρκετ της Χαλκιδικής έχουν πολύ δουλειά ωστόσο υπάλληλοι μεγάλων σούπερ μάρκετ μιλούν για τραγελαφικά φαινόμενα που βιώνουν συχνά φέτος, όπως το να λείπει ένα αβγό από μια εξάδα, λίγες σερβιέτες από ένα ανοιχτό κουτί, και άλλα παρόμοια ενώ βρίσκουν στα ράφια παρατημένες συσκευασίες τροφίμων που έχουν καταναλωθεί. Κάποιοι μιλούν για τουρισμό απόρων. Στο μεταξύ αν πιστέψουμε αυτά που ανεβαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει θέμα μικροκλοπών στις παραλίες.

Πάντως αυτή η κατάσταση φαίνεται να βολεύει πολλούς, καθώς πολλοί βγάζουν το κάτι τις τους. Με την βοήθεια σελίδων της οικονομίας του διαμοιρασμού, με πρώτη από αυτές την Airbnb, νοικιάζεται κάθε διαθέσιμο κατάλυμα ακόμη και αυτά που δεν τα ζητούσε κάνεις. Κάποιοι που έχουν παραθεριστικά σπίτια στη Χαλκιδική και τα παράτησαν καθώς δεν μπορούσαν να τα συντηρήσουν, τώρα τα νοικιάζουν μέσω airbnb. Επίσης Βαλκάνιοι έχουν αγοράσει ουκ ολίγα σπίτια στη Χαλκιδική τα οποία στη συνέχεια τα νοικιάζουν σε συμπατριώτες τους, φυσικά χωρίς να εμφανίζονται πουθενά αυτές οι συναλλαγές.

Ωστόσο αυτή η κατάσταση δεν βολεύει την ίδια την Χαλκιδική καθώς χάνει την τουριστική της υπεραξία.

Αν η Χαλκιδική θέλει αυτούς τους τουρίστες τότε έπιασε το στόχο της. Αν θέλει τους τουρίστες που κάποτε είχε αλλά έχασε λόγω κακών νοοτροπιών, ανομίας και χαμηλών υποδομών, τότε με αυτές τις εικόνες τζάμπα κουράζεται στις τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού για να τους ξαναπροσελκύσει.

 

 

 

1
Πείτε τη γνώμη σας

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Μαρία Recent comment authors
νεότερα παλιότερα δημοφιλή
Μαρία
Guest
Μαρία

Όταν εμείς οι ίδιοι υποβαθμίζουμε το τουριστικό μας προϊόν, πολύ φοβάμαι πως αυτή η κατάσταση θα χειροτερεύει διαρκως. Καταλύματα χωρίς τις στοιχειώδεις παροχές, χωρίς καμία έγκριση ή άδεια λειτουργίας ή καταλληλότητας, παρέχονται έναντι χαμηλού κόστους από ιδιοκτήτες που ψαρεύουν στον δρόμο πελάτες προσφέροντας εξεφτελιστικές τιμές .. Αλλά γιατί όχι, αφού ούτε λόγος για φορολογικές εισφορές ή άλλες υποχρεώσεις, όλα μαύρα στην τσέπη, αφού αυτοί οι πρέσβεις του τουρισμού δεν έχουν καν έναρξη δραστηριότητας στην εφορία. Αλλά στην ευνομούμενη χώρα που ζούσε, οι έλεγχοι από οικονομικές αρχές, περιορίζονται στην φοροδιαφυγή του ενος ευρώ ( σε περίπτερα, φούρνους κλπ) ενώ οι παράνομοι… Διαβάστε περισσότερα »