Πέρασαν λίγες μέρες από τις εκλογές στον ΣΕΤΕ που ανέδειξαν έναν νέο πρόεδρο που ωστόσο ήταν γνωστός από… τα Χριστούγεννα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) είναι ο σημαντικότερος συλλογικός φορέας στον χώρο του ελληνικού τουρισμού. Εδώ και λίγα χρόνια (από το 2013) χρήστηκε ισότιμος κοινωνικός εταίρος. Στις τάξεις του συγκεντρώνει πολλές τουριστικές επιχειρήσεις από όλους τους τουριστικούς κλάδους, με την πλειοψηφία ωστόσο να είναι ξενοδοχειακές. Ως ο σημαντικότερος συλλογικός φορέας, ο ΣΕΤΕ χρειάζεται περισσότερο από όλα κύρος και σεβασμό, όχι μόνο από άλλους οικονομικούς και κυβερνητικούς φορείς της χώρας, αλλά κυρίως από την ίδια την τουριστική βιομηχανία την οποία εκπροσωπεί.

Δυστυχώς ο ΣΕΤΕ, με τον άκομψο τρόπο που πραγματοποιεί την εκλογή του πρόεδρου, κάνει προσπάθειες για να μειώσει αυτό το κύρος και το σεβασμό. Ο ένας πρόεδρος δίνει το δαχτυλίδι στον άλλον χωρίς επί της ουσίας τα μέλη του ΣΕΤΕ άλλα και γενικότερα ο τουριστικός χώρος, να έχει την ευκαιρία να δει, να ακούσει και να συγκρίνει διαφορετικές απόψεις, πρακτικές και δυναμικές.

Έτσι έγινε και αυτή τη φορά. Πρόεδρος εξελέγη ο κ. Ρέτσος κάτι που ήταν γνωστό σε όλους εδώ και πολλούς μήνες. Στα Omorfa taxidia το είχαμε γράψει από τα Χριστούγεννα. Δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφιβάλουμε για τις ικανότητες και την καλή διάθεση του νέου Προέδρου, ωστόσο η άκομψη διαδικασία αδικεί πρώτον από όλους τον ίδιο.

Κατά την εκλογική διαδικασία κατάφεραν να εκλεγούν στο διοικητικό συμβούλιο σημαντικές προσωπικότητες του τουριστικού χώρου και αυτό είναι πράγματι πολύ καλό. Ωστόσο δεν κατάφεραν να εκλεγούν κάποιοι άλλοι με επιβεβαιωμένες ικανότητες και προσφορά στον ελληνικό τουρισμό, που η συμμετοχή τους στα κοινά του ΣΕΤΕ θα ήταν πολύτιμη για τον τουριστικό κλάδο. Στην περίπτωση των υποψηφίων από την Βόρεια Ελλάδα είχαμε την σφαγή των αμνών. Μπορεί να ηγούνται ευρωπαϊκών συλλογικών φορέων ή να κλήθηκαν σε ανάλογες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν κρίθηκαν ωστόσο κατάλληλοι για μια θέση στο ΔΣ του ΣΕΤΕ. Ίσως γιατί ήταν εκτός γραμμής, προκειμένου να χωρέσουν στο διοικητικό συμβούλιο γόνοι γνωστών μεγαλοξενοδόχων για να συνεχίσουν την οικογενειακή παράδοση.
Είναι απολύτως βέβαιο πως ο ελληνικός τουρισμός έχει ανάγκη από έναν ισχυρό συλλογικό φορέα με κύρος και σεβασμό από όλους. Δυστυχώς η άκομψη εκλογική διαδικασία προκάλεσε πολλά ειρωνικά σχόλια και ενίοτε χλευασμό από σημαντικές προσωπικότητες του χώρου. Κάποιοι ανοιχτά κατηγορούν το ΣΕΤΕ πως αποτελεί μια κλειστή παρέα μεγαλοξενοδόχων που για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι για τα συμφέροντα τους. Αυτό είναι μάλλον άδικο αλλά όπως λέει ο σοφός λαός, καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα.

Χρέος της νέας διοίκησης είναι να “εξουδετερώσει” όλα αυτά τα ειρωνικά και ενίοτε χλευαστικά σχόλια και απόψεις. Θα το κάνει μόνο όταν αναπτυχθεί στις τάξεις του ΣΕΤΕ ο πλουραλισμός, μόνο όταν γίνει σαφές πως ο ΣΕΤΕ αφορά όλο το τουριστικό φάσμα και όχι μόνο τα ξενοδοχεία.

Όταν πείσει πως το μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού τουρισμού δεν είναι μόνο η βαριά φορολόγηση των ξενοδοχείων και η AirBnB, αλλά το φτωχό τουριστικό προϊόν, οι κακές υποδομές, ο κακός ανταγωνισμός και τόσα άλλα, που έκαναν το καλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης να πωλείται μπιρ παρά…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments