Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Τριάντα χρόνια κλείνει φέτος η Culinary Professional Greece (Επαγγελματίες Μάγειρες Ελλάδος), ένα σωματείο που ξεκίνησε τη διαδρομή του ως Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος “Ολύμπιος Ζευς”.
Λειτουργώντας όλα αυτά τα χρόνια σεμνά και ταπεινά, ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει πολλά από το σπουδαίο έργο της. Ωστόσο η Ένωση Επαγγελματιών Μαγείρων Ελλάδος προσφέρει πολλά στην ελληνική γαστρονομία και στον ελληνικό τουρισμό.
Πριν μερικές μέρες γιόρτασε την 30η επέτειο με το καθιερωμένο ετήσιο συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο The Met Hotel.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Δημήτρης Κυριακόπουλος, ο αναπληρωτής Πρόεδρος Χρήστος Γκότσης και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, υποδέχθηκαν δεκάδες προσκεκλημένους ανάμεσα στους οποίους εκπρόσωποι φορέων, χορηγών και μέλη της Ένωσης.
Όλοι τους απόλαυσαν ένα εξαιρετικό μενού που επιμελήθηκε ο σεφ του The Met Δημήτρης Τσανανάς και τα μέλη της Culinary Team Greece, δηλαδή της ομάδας της Culinary Professional Greece που διαγωνίστηκε πρόσφατα στην Ολυμπιάδα Μαγειρικής της Στουτγάρδης.
Το μενού ήταν αυτό με το οποίο διαγωνίσθηκε η ελληνική ομάδα και έχασε το χάλκινο μετάλλιο στις λεπτομέρειες, μετάλλιο που είχε κατακτήσει στην προηγούμενη Ολυμπιάδα πριν τέσσερα χρόνια.

Ανάμεσα στους εκπροσώπους φορέων που παραβρέθηκαν και έκαναν χαιρετισμό ήταν κατά σειρά:
– Ο Γιώργος Δαμιανού, Περιφερειακός Διευθυντής Νοτίου Ευρώπης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας αρχιμαγείρων.
– Ο Μπάνε Πρέλεβιτς, Αντιπεριφερειάρχης εξωστρέφειας.
– Ο Βασίλης Γάκης, Αντιδήμαρχος τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Θεσσαλονίκης
– Ο Άγγελος Καλλίας, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας και Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων.
– Ο Στέφανος Χατζημανώλης Τομεάρχης τουρισμού του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης.
– Ο Κυριάκος Ποζρικίδης Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO.
Χαιρετισμό μέσω βίντεο έκανε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Thomas Gugler, και Πρόεδροι Ενώσεων άλλων χωρών.
Συγκινητική ήταν η ομιλία του πρώτου Προέδρου της Ένωσης, του Ζήση Κεραμέως, ο οποίος κάλεσε τους νέους μάγειρες να μην αποδομούν την ελληνική κουζίνα άλλα να την αναδομούν.
Στην συγκεκριμένη εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο η Culinary Professional Greece (Επαγγελματίες Μάγειρες Ελλάδος) τιμά και βραβεύει φορείς και χορηγούς για την πολύτιμη βοήθεια τους και θυμίζει τη δραστηριότητα της του τελευταίου χρόνου.
Τι κάνει λοιπόν η Culinary Professional Greece (Επαγγελματίες Μάγειρες Ελλάδος) και είναι τόσο σημαντική;
– Προωθεί την ελληνική γαστρονομία στο εξωτερικό και ιδιαίτερα την Μακεδονική Κουζίνα.
– Παίρνει μέρος σε εκδηλώσεις του εξωτερικού για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων.
– Βοηθά στην προώθηση του ελληνικού τουρισμού.
– Παρέχει εκπαιδευτικό έργο σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες για την ελληνική γαστρονομία.
Εκπροσωπεί τη χώρα μας με επιτυχία σε διεθνείς αγώνες μαγειρικής και μάλιστα με παγκόσμιες διακρίσεις.
-Διοργανώνει κάθε δυο χρόνια στη Θεσσαλονίκη, παράλληλα με την κλαδική έκθεση Detrop, διεθνή αγώνα μαγειρικής στον οποίο παίρνουν μέρος χώρες απ΄ όλο τον κόσμο.
– Συμμετέχει στους “Μάγειρες Χωρίς Σύνορα” μια διεθνή οργάνωση που τρέχει να μαγειρέψει και να προσφέρει γεύματα σε περιοχές του πλανήτη που βρίσκονται σε κρίση.
Και όλα αυτά χωρίς να έχει μόνιμη στέγη (φιλοξενείται εδώ και εκεί) παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις των αρμόδιων, με μια μόνο γραμματέα ως προσωπικό, αλλά την βοήθεια των χορηγών της, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την αγάπη των μελών της.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments