Καθώς η χώρα μας (πρωτοτυπώντας αρνητικά και πάλι) δεν έχει εθνικό φορέα για την προώθηση του συνεδριακού τουρισμού και των παρεμφερών δραστηριοτήτων που εν συντομία οι άνθρωποι του τουρισμού ονομάζουν MICE (συνέδρια εταιρικές εκδηλώσεις, εκθέσεις κλπ), οι άνθρωποι του χώρου αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Έτσι μια προσπάθεια που αρχικά ξεκίνησε μέσα στην πανδημία, ολοκληρώθηκε σήμερα σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη δημιουργία της Greek Meetings Alliance, δηλαδή μιας συμμαχίας για την προώθηση του συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα.
Τη συμμαχία αποτελούν το This is Athens Convention & Visitors Bureau που ανήκει στο Δήμο Αθηναίων, το Thessaloniki Convention Bureau (TCB) που δημιούργησαν επαγγελματίες του χώρου στη Θεσσαλονίκη και ο Σύνδεσμος των Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO & DES.
Στόχος της συμμαχίας είναι η από κοινού προβολή και προώθηση της χώρας μας ως προορισμού MICE, η ενδυνάμωση της φωνής των επαγγελματιών του συνεδριακού τουρισμού απέναντι σε κάθε είδους αρχές και φορείς, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ τους, η εκπαιδευτή στον συγκεκριμένο τομέα και οτιδήποτε θα ανεβάσει ψηλότερα την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του συνεδριακού τουρισμού.
Αυτό το εξαιρετικό και σπάνιο παράδειγμα συνεργασίας στον ελληνικό τουρισμό, προέκυψε καθώς στον συγκεκριμένο χώρο το εμείς υπερτερεί από το εγώ και η διάθεση για συνεργασία είναι μπροστά από τη διάθεση για ανέφελο ανταγωνισμό.
Κοντολογίς και οι τρεις φορείς πιστεύουν πως αν η Ελλάδα πάει καλά ως συνεδριακός προορισμός, όλοι θα πάνε καλά και όλοι μπορούν να λειτουργούν συμπληρωματικά ο ένας για τον άλλον.
Μάλιστα στην ομιλία του ο Πρόεδρος του TCB Γιάννης Ασλάνης, κάλεσε και άλλες πόλεις που έχουν έντονη συνεδριακή δραστηριότητα όπως τα Γιάννενα και η Αλεξανδρούπολη, να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες ίδρυσης Convention Bureau και να συμμετέχουν στην συμμαχία.
Επίσης ο κ. Ασλάνης ζήτησε να καθιερωθεί μια στρατηγική κινήτρων για την προσέλκυση συνεδρίων, τα οποία όπως διευκρίνισε «δεν έχουν εποχικότητα όπως το “ήλιος και θάλασσα”».
Η βιομηχανία του MICE ή βιομηχανία των συναντήσεων όπως είναι ο τελευταίος διεθνής όρος, είναι κάτι πολύ σημαντικό για τον ελληνικό τουρισμό καθώς δεν φέρνει μόνο πολλές αφίξεις αλλά και πολλά έσοδα. Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του HAPCO & DES Σίσσυ Λυγνού, «πρόκειται για ένα διαμάντι του τουρισμού καθώς φέρνει εφτά φορές περισσότερα έσοδα από τον μαζικό τουρισμό του “ήλιος και θάλασσα”».
Ωστόσο η κα Λυγνού δεν απέφυγε να αναφέρει πως στη χώρα μας υπάρχει έλλειμμα συνεδριακής αντίληψης από τους αρμοδίους.
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, και η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη. Μίλησε επίσης ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, καθώς η Περιφέρεια και το TCB αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για το οποίο ο κ. Ασλάνης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Θάνο.
Στην εκδήλωση ξεδίπλωσαν τις πολύτιμες γνώσεις τους για την βιομηχανία του MICE o Ray Bloom, Chairman, του IMEX Group και ο Senthil Gopinath, Chief Executive Officer του ICCA
Την παρουσίαση του μνημονίου έκαναν στελέχη των τριών φορέων ενώ την εκδήλωση συντόνισε η Μαρία Θεοφανοπούλου, CEO του Greek Travel Pages

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments