Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Αν η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου, η φύση και η γαστρονομία του,  ήταν αρκετή για την τουριστική του επιτυχία,  τότε η Ημαθία θα ήταν από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Και αυτό γιατί αν εξαιρέσεις θάλασσα και παραλίες,  δύσκολα θα βρεις κάτι άλλο που ενδιαφέρει τους τουρίστες και δεν το έχει. Διαθέτει απίστευτη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά με μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας, πανέμορφη φύση, εξαιρετική γαστρονομία, ονομαστά  ντόπια προϊόντα, φιλόξενους ανθρώπους  και εύκολη πρόσβαση καθώς τη διασχίζει η Εγνατία οδός.

Παρ΄όλα αυτά οι πληρότητες στα λιγοστά  ξενοδοχεία της δεν ξεπερνούν το 25%,  την ώρα που οι ημερήσιοι επισκέπτες της είναι πάρα πολλοί. Προφανώς κάτι δεν έγινε σωστά τα προηγούμενα χρόνια ώστε η περιοχή να πάρει τη θέση που της αξίζει στον τουριστικό χάρτη.

Αυτά και άλλα πολλά αναφέρθηκαν χθες σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση που έγινε στη Νάουσα. Τη διοργάνωσε το τμήμα τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας με την συμβολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την βοήθεια της Wise Ram,  εταιρεία τουριστικού μάρκετινγκ και προώθησης.

Παραβρέθηκαν ο Τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) Αλέξανδρος Θάνος,  ο  αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας  Κώστας Καλαϊτζίδης,  ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας Δημήτρης Μάντζιος,  η Διευθύντρια της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων  Αγγελική Κοταρίδη, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Καρανικόλας, μεταξύ άλλων ανέφερε πως «η Νάουσα είναι έτοιμη για την μετά  Covid  εποχή,  καθώς έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα για να την υποστηρίξει. Φύση, ιστορία, κρασί, κάτω από μια ομπρέλα,  συνθέτουν ένα προϊόν που υπόσχεται στον τουρίστα εξαιρετικές εμπειρίες και χαλάρωση».

Ο  αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας  Κώστας Καλαϊτζίδης ανέφερε πως «έχουμε πετύχει πάρα πολλά και αυτό οφείλεται στην καλή συνεργασία που έχουμε με Δήμους και φορείς του νομού».

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο τομεάρχης τουρισμού της ΠΚΜ Αλέξανδρος Θάνος, ο οποίος αναφέρθηκε στην νέα στρατηγική της Περιφέρειας για την τουριστική προβολή και προώθηση της περιοχής. Όπως   ανέφερε: « Η μετά πανδημίας εποχή, απαιτεί ένα άλλο επίπεδο ωριμότητας. Θέλουμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα των εφτά νομών της Περιφέρειας μας. Προχωρήσαμε σε μια αναβάθμιση του τουριστικού μπραντ της Περιφερείας για την επόμενη τριετία, που θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.  Δημιουργούμε νέα στρατηγική για την ανάδειξη του τουριστικού μας προϊόντος. Παράλληλα ενισχύουμε το μπραντ της Περιφέρειας στο εξωτερικό. Στόχος μας είναι η τουριστική προοπτική να είναι ισότιμη και ισόρροπη σε όλη την Περιφέρεια».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας Δημήτρης Μάντζιος, μια χαρισματική προσωπικότητα, μίλησε με τη γλώσσα των επαγγελματιών. Όπως μεταξύ άλλων είπε: «Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Έχουμε έναν μαγικό τόπο όμως δεν έχουμε διανυκτερεύσεις. Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία δεν είναι πάνω από 25%. Κάτι μάλλον δεν κάναμε σωστά όλα τα προηγούμενα χρόνια. Θα πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να αναδείξουμε τον προορισμό. Χρειάζονται επενδύσεις στον τομέα της φιλοξενίας. Να αποκτήσει η περιοχή περισσότερα και καλύτερα ξενοδοχεία που θα προσελκύσουν περισσότερους και καλύτερους τουρίστες».

Στη συνέχεια η διευθύντρια του τμήματος τουρισμού της περιφερειακής ενότητας  Ημαθίας Μαρία Ανδρεάδου, έκανε μια εξαιρετική παρουσίαση των τουριστικών πλεονεκτημάτων του Νομού, καθώς μέσα σε λίγα λεπτά ξεδιπλώθηκε ένας απίστευτος πλούτος. Επίσης προβλήθηκαν τα νέα βίντεο που ετοίμασε το τμήμα τουρισμού της περιφερειακής ενότητας.

Τέλος σε παρέμβαση της, η διευθύντρια της Εφορείας αρχαιοτήτων της Ημαθίας Αγγελική Κοταρίδη, αποκάλυψε πως τις προηγούμενες μέρες η υπηρεσία παρέλαβε από την Γερμανία τις προθήκες του νέου  Πολυκεντρικού Μουσείο των Αιγών. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «μέχρι το το τέλος του χρόνου το νέο μουσείο θα είναι έτοιμο. Τα εγκαίνια θα γίνουν πιθανόν την άνοιξη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό. Θέλουμε εγκαίνια χωρίς Covid  προκειμένου να γίνει μια ανοιχτή εκδήλωση χωρίς περιορισμούς» είπε η κα Κοταρίδη..

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση του νέου branch  της Ημαθίας, αποκλειστικά με ντόπια προϊόντα, το οποίο εντυπωσίασε (θα αναφερθούμε αναλυτικά σε άλλη ανάρτηση).

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments