Το φθινόπωρο ετοιμάζεται να δώσει τη θέση του στο χειμώνα και το βουνό του Πάρνωνα αλλάζει χρώματα και μυρωδιές. Αυτή την εποχή, παλιά, οι κάτοικοι της Βαμβακούς άφηναν τα βουνά και μεταφέρονταν στα χειμαδιά.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση τηε ομάδας Vamvakou Revival :
«Σήμερα, εμείς κάνουμε κάτι διαφορετικό και προσκαλούμε κι εσάς σε μια ακόμα εξόρμηση στη Βαμβακού. Ελάτε να συμμετέχουμε μαζί σε μια σειρά από φθινοπωρινές δραστηριότητες, μουσικές εκδηλώσεις, προ-γράμματα για παιδιά, τεχνολογικά και επιστημονικά εργαστήρια, με σύμμαχο τον καθαρό αέρα και τη φύση.

Οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες του μήνα εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς και υλοποιούνται από την ομάδα Vamvakou Revival με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ξέρατε ότι ο Πάρνωνας είναι ένα από τα καλύτερα μέρη παγκοσμίως για αστροπαρατήρηση και ουρανογραφία; Ελάτε να αναγνωρίσουμε τους χειμερινούς αστερισμούς και τους λαμπερότερους αστέρες τους (14/11), κάτω από τον καθαρό και ξάστερο ουρανό της Βαμβακούς, μαζί με την Αναστασία-Φιόρη Μεταλλη-νού, αστροφυσικό, και σε συνεργασία με την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης «Διόσκουροι».

Η μουσική έχει την τιμητική της τον Νοέμβριο στη Βαμβακού! Το «Όρος Ensemble» επιστρέφει για λίγο στο χωριό (22/11), με τον Αποστόλη Κουτσογιάννη να μας παρουσιάζει την έρευνα του σχήματος για τον μου-σικό χαρακτήρα της περιοχής μέσα σε από ένα εθνομουσικολογικό, αλλά και κοινωνικοπολιτισμικό πρί-σμα. Στο τέλος του μήνα (29/11), ένα ιδιαίτερο μουσικό αφιέρωμα από τις Θερμοπύλες έως το 1821 και τους σύγχρονους αγώνες για την Ελευθερία – μία χορωδιακή εκδήλωση από τον Μουσικό Όμιλο Σπάρτης – φιλοξενείται στο σχολείο του χωριού.

Μιας και Αναβίωση σημαίνει ζωή και παιδιά, ο Νοέμβρης κρύβει πολλά για τους μικρούς επισκέπτες του χωριού. Πόσα πολλά μπορεί να σου πει μια φωτογραφία; Μυστικά, μνήμες και θύμησες αποκαλύπτονται σε ένα μοναδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών την πρώτη ημέρα του μήνα στο σχολείο της Βαμβακούς. Ακολουθεί ένα ταξίδι στο Βυζάντιο και μια γνωριμία με την ενδυμασία των βυζαντινών χρόνων, για παιδιά 6-12 ετών με την Γιάννα Κατσουγκράκη, στις 7 Νοεμβρίου. Οι Χελώνες είναι απόγονοι των δεινοσαύρων; Την απάντηση θα μάθουμε, στις 8 Νοεμβρίου, σε ένα εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα για παιδιά 6-12 ετών, με τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας. Οι μικροί μας φίλοι, 6-12 ετών, στις 15 Νοεμβρίου, θα σχεδιάσουν, θα κατασκευάσουν και θα εκτοξεύσουν τους δικούς τους νεροπυραύλους στο σχολείο της Βαμβακούς, με οδηγό την Αναστασία-Φιόρη Μεταλληνού, Αστροφυσικό. Ο κύκλος θεατρικών συναντήσεων «4 εποχές» για παιδιά 4-7 ετών συνεχίζονται με θέμα τη δραματοποίηση ενός παραμυθιού με τη Φλώρα Καλομοίρη (21 Νοεμβρίου). Φέτος τα Χριστούγεννα, ξεκινούν από τις 28 Νοεμβρίου στη Βαμβακού, μέσα από την πιο αρχαία τέχνη, την Κεραμική, που θα μαγέψει τους μικρούς μας φίλους 6-12 ετών. Στην τέχνη της κεραμικής θα μας μυήσει η Μαρία Παινέση.

Οι επιστήμες δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το πρόγραμμα και κάτι νέο έρχεται από αυτόν τον μήνα στο V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF)! Μία φορά τον μήνα θα οργανώνουμε δραστηριότητες STEAM (Science Technology Engineering Arts Mathematics) για παιδιά τιμώντας Παγκόσμιες Ημέρες που έχουν καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Ξεκινάμε, τον Νοέμβριο, φτιάχνοντας μια διαστημοσυσκευή, προς τιμή της Παγκόσμιας Ημέρας Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη, σε ένα πρόγραμμα (14 Νοεμβρίου) για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών με τη Δώρα Κουρκούλη. Tο V.Lab ταξιδεύει για δεύτερη φορά στη Σπάρτη! Στο εργαστήρι του ΕΚΦΕ Λακωνίας θα βρεθούμε στις 21 Νοεμβρίου και θα μελετήσου-με τα συστατικά των τροφίμων με την καθοδήγηση της χημικού, Έλενας Παλούμπα, και συνοδοιπόρους μαθητές Ε΄- Στ’ Δημοτικού και Γυμνασίου. Και οι συνεργασίες συνεχίζονται και εμπλουτίζονται. Το εργαστήρι επαγγελματικού προσανατολισμού του Τhe Tipping Point έρχεται στο V.Lab και μαθητές Λυκείου μπο-ρούν να “συναντήσουν” μέσω live video επαγγελματίες από διάφορους κλάδους, στις 07 Νοεμβρίου. Η ομάδα Robotfun της Νokia Hellas θα είναι και πάλι μαζί μας, στις 28 Νοεμβρίου, για ένα εντατικό και ταχύρρυθμο μάθημα ρομποτικής για παιδιά 8-12 ετών».

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και απαιτείται προκράτηση.
Τηρώντας τις αποστάσεις και τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια όλων των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του μήνα στο www.vamvakourevival.org/events

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments