Κείμενο – φωτογραφία: Omorfa Taxidia

Απογοητευτικά για την Θεσσαλονίκη είναι τα αποτελέσματα της έρευνας ικανοποίησης τουριστών & απόδοσης ξενοδοχείων που κάθε χρόνο κάνει η εταιρεία “GBR Consulting” για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.
Η έρευνα που αφορά στην περσινή χρονιά (2023) γίνεται με ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν οι επισκέπτες στα ξενοδοχεία που μένουν.
Ενώ το 92% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θα σύστηνε την πόλη σε κάποιον άλλον, σχεδόν όλοι οι δείκτες της έρευνας δεν σημείωσαν βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ιδιαίτερα οι δείκτες που έχουν σχέση με τον καθημερινό πολιτισμό και την καθημερινότητα της πόλης, (καθαριότητα, ατμοσφαιρική ρύπανση, ηχορύπανση, ασφάλεια, πράσινο, δρόμοι και πεζόδρομοι) που ήταν ήδη χαμηλοί, σημείωσαν και πάλι πτώση. Η Θεσσαλονίκη αξιολογήθηκε συνολικά με βαθμό 7,8, το χαμηλότερο των τελευταίων ετών.
Οι δείκτες που αφορούν στα ξενοδοχεία και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ήταν βελτιωμένοι, ενώ πεσμένοι ήταν οι δείκτες ικανοποίησης για εμπορικά καταστήματα και ταξί.
Σε σχέση με το 2019, τελευταία χρονιά πριν την πανδημία, οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της πόλης κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα. Περίπου 1% αυξήθηκαν οι διανυκτερεύσεις των Ελλήνων επισκεπτών ενώ 1% μειώθηκαν αυτές των αλλοδαπών. Η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων έπεσε κατά 4,2% σε σχέση με το 2019 και κυμάνθηκε μεταξύ 60 και 70%. Μόνο στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης τα καταλύματα τύπου Αirbnb έφτασαν τα 3600 ενώ τα δωμάτια στα ξενοδοχεία είναι 4800.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Stefan Merkenhof της GBR που έκανε την παρουσίαση της έρευνας, “αν κάποτε ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής, όταν ξεκινήσει η λειτουργία του μετρό, αν βελτιωθεί η κατάσταση σε θέματα καθαριότητας, ασφάλειας, πρασίνου, χώρων στάθμευσης κλπ, τότε η Θεσσαλονίκη θα γίνει πιο ελκυστική πόλη και θα μπορέσει να προσελκύσει επισκέπτες από νέες αγορές”.
Η εκδήλωση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο ξενοδοχείο Electra Palace, έγινε με παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, τουριστικών και άλλων φορέων της πόλης, μελών της ΕΞΘ κλπ.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ανδρέας Μανδρίνος ανέφερε: “Πέρυσι στην ίδια εκδήλωση, είχε τεθεί ως επιτακτικό αίτημα η πόλη να προχωρήσει επιτέλους στη δημιουργία στρατηγικού σχεδίου. Φέτος δεν έχουμε κανένα λόγο να το επαναλάβουμε, αφού ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού της, κ. Αγγελούδης έχει δρομολογήσει εντός του επόμενου πενταμήνου την μετατροπή του Ο.Τ.Θ. σε DMO, προκειμένου η πόλη να ακολουθήσει τους ρυθμούς τουριστικής ανάπτυξης της υπόλοιπης χώρας. Φέτος θα είναι η τελευταία χαμένη χρονιά για την προβολή της Θεσσαλονίκης, ωστόσο μπαίνουν οι βάσεις για το μέλλον.
Μένει να δούμε ποια θα είναι η οικονομική συμμέτοχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δηλαδή αν θα είναι ίδια όπως τα προηγούμεναι χρόνια “.
(ΣΣ ήδη με την αλλαγή Προέδρου στον Οργανισμό, έφυγε η Πατουλίδου και ανέλαβε ο νέος Δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης, η Περιφέρεια περιόρισε την οικονομική της συμμετοχή στο μισό)

 
 

 
 
 
 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments