Κείμενο – Φωτογραφίες: Omorfa Taxidia
 
Καθώς η ανάπτυξη του οινοτουρισμού στην Ανατολική Χαλκιδική (μαζί με άλλες μορφές τουρισμού) είναι ψηλά στις προτεραιότητες του Δήμου Αριστοτέλη, οι σχετικές δράσεις είναι πολλές και ασταμάτητες. Ο Δήμος δικτυώνεται με περιοχές της Ευρώπης, στις οποίες ο οινοτουρισμός βρίσκεται πολύ ψηλά, προκειμένου να μάθει, να αντιγράψει, να βοηθηθεί, να ανταλλάξει καλές πρακτικές, να μπει στον οινοτουριστικό χάρτη.
Μια από αυτές είναι το Φράιμπουργκ στην περιοχή της Βάδης Βυρτεμβέργης στην Νοτιοδυτική Γερμανία, ένα από τα σημαντικότερα οινοτόπια της Ευρώπης. Ο σχέσεις των δυο Δήμων ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο όταν αποστολή του Δήμου Αριστοτέλη επισκέφτηκε την πανέμορφη αυτή πόλη της Γερμανίας. Τις προηγούμενες μέρες οι Γερμανοί ανταπέδωσαν την επίσκεψη και αποστολή από τα Δήμο του Φράιμπουργκ βίωσε για τρεις μέρες αξέχαστες εμπειρίες στην Ανατολική Χαλκιδική. Αυτό αποτέλεσε την ευκαιρία οι δυο Δήμοι, Αριστοτέλη και Φράιμπουργκ ,να υπογράψουν σύμφωνο δικτύωσης σε θέματα οινοτουρισμού και ανταλλαγής καλών πρακτικών. Η εκδήλωση για την υπογραφή πραγματοποιήθηκε στο οινοποιείο Άκραθος στην Μεγάλη Παναγιά.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος ανέφερε: «Ανάμεσα στα πολλά προγράμματα ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού που τρέχουμε στην περιοχή μας, εξέχουσα θέση έχει αυτό του οινοτουρισμού σε συνάρτηση με την μοναδική μας γαστρονομία. Αξιοποιούμε τα επισκέψιμα οινοποιεία του τόπου μας καθώς και αυτά του Αγίου Όρους. Αναζητώντας συμμαχίες πήγαμε στο Φράιμπουργκ που έχει αναπτύξει μεγάλη παράδοση στο κρασί και τον οινοτουρισμό. Θέλουμε σύμμαχο τον Δήμο του Φράιμπουργκ γιατί έχουμε πολλά να μάθουμε από αυτόν, θέλουμε να χτίσουμε διμερείς σχέσεις και να δημιουργήσουμε μια νοητή οινική διαδρομή ανάμεσα στην περιοχή μας και το Φράιμπουργκ. Τις μέρες αυτές που φιλοξενούμε τους φίλου μας από το Φράιμπουργκ, τους δείξαμε ως η περιοχή μας και κουλτούρα έχει και πολιτισμό και θρησκευτικότητα και μοναδικότητες παγκόσμιας εμβέλειας».
Απαντώντας ο Δήμαρχος του Φράιμπουργκ Στέφαν Μπράιτερ ευχαρίστησε για την εγκάρδια φιλοξενία «και για ότι ζήσαμε και μάθαμε εδώ» όπως χαρακτηριστικά ανάφερε. «Μέχρι τώρα όταν ακούγαμε για το κρασί το μυαλό μας πήγαινε στην Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες. Αυτό ήταν λάθος μας. Τις μέρες που είμαστε εδώ έχουμε γνωρίσει οινοποιούς, νέοι οι περισσότεροι, που δίνουν ψυχή και σώμα για το κρασί που παράγουν. Το καταλαβαίνουμε σε κάθε γουλιά κρασί που πίνουμε. Καταλάβαμε πως και εμείς έχουμε να μάθουμε πολλά από εσάς όχι μόνο εσείς από εμάς. Και θα το κάνουμε ξεκινώντας τη συνεργασία μας. Κάθε δήμαρχος θεωρεί την περιοχή του ως την καλύτερη και ομορφότερη του κόσμου. Κύριε Βαλιάνο έχεις απόλυτο δίκιο να το πιστεύεις αυτό» είπε ο κ. Μπράιτερ αποσπώντας τα χειροκροτήματα.
Μετά την υπογραφή του συμφώνου δικτύωσης των δυο Δήμων, ακολούθησε δείπνο στο οινοποιείο Άκραθος με τη μαγευτική του θέα. Το μενού περιελάβανε ντόπιες δημιουργίες που ετοίμασαν εθελόντριες από τους συλλόγους της περιοχής.
Πριν το οινοποιείο Άκραθος η αποστολή επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στο Κτήμα Ταραζά που βρίσκεται επίσης στην Μεγάλη Παναγιά.
Η δικτύωση του Δήμου Αριστοτέλη με τον Δήμο του Φράιμπουργκ έγινε με την συνεργασία και τη βοήθεια της Ελληνογερμανικής συνέλευσης, ένας φορέας που δημιουργήθηκε στην εποχή της οικονομικής κρίσης και βοηθά στη συνεργασία και δικτύωση της τοπικής αυτοδιοίκησης των δυο χωρών για την ανταλλαγή καλλών πρακτικών.
Το Φράιμπουργκ δεν είναι η μόνη περιοχή με την οποία ο Δήμος Αριστοτέλη δικτυώνεται για την ανάπτυξη και προώθηση του οινοτυρισμού. Είναι επίσης το Μπορντό στη Γαλλία ενώ θα ακολουθήσει η Ιβηρική χερσόνησος.
Αξίζει να αναφερθεί πως όλες αυτές οι ανταλλαγές και δικτυώσεις συνέβησαν κατά την περίοδο της πανδημίας, που προφανώς δεν πτόησε τους ανθρώπους του Δήμου Αριστοτέλη και δεν ανέστειλαν τις δράσεις τους για την τουριστική προώθηση και προβολή της περιοχής τους.
 
Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments