Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Για πολλά χρόνια τους γνωρίζαμε ως Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Ωστόσο η Λέσχη σταδιακά αναπτύχθηκε, έγινε Ένωση και από πέρσι ονομάζεται Culinary Professionals Greece καθώς η δράση της ποσοτικά και ποιοτικά ξεπερνά πλέον τα όρια της Βόρειας Ελλάδας.
Χθες στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου The MET στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε το ετήσιο συμπόσιο της Ένωσης, μια εκδήλωση που πλέον αποτελεί θεσμό. Στη φετινή εκδήλωση η περηφάνια της διοίκησης και των μελών της Culinary Professionals Greece ήταν διάχυτη, καθώς μόλις πριν μερικές εβδομάδες η ομάδα της κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μαγειρικής που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο. Το πέτυχε μαγειρεύοντας ένα μενού έξι πιάτων εμπνευσμένο από την Μακεδονική Κουζίνα που η συγκεκριμένη Ένωση προωθεί με εμμονή στο διεθνές κοινό. Τα τέσσερα από τα έξι αυτά πιάτα αποτελούσαν το μενού στο χθεσινοβραδινό συμπόσιο.
«Είμαστε στις 15 καλύτερες ομάδες όλου του κόσμου» είπε ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Ένωσης Χρήστος Γκότσης και συμπλήρωσε, «σε έναν κλάδο που αναπτύσσεται ασταμάτητα και επικρατούν συνθήκες απόλυτου ανταγωνισμού».
Ωστόσο αυτή η διάκριση δεν είναι η μοναδική της Culinary Professionals Greece καθώς τον Φεβρουαρίου του 2020 κατέκτησε μετάλλιο και στην Ολυμπιάδα μαγειρικής που έγινε στην Στουτγάρδη.
Μετά το καλωσόρισμα του Προέδρου Δημήτρη Κυριακόπουλου και τον απολογισμό τη χρονιάς που έφυγε, το λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Συνεργαζόμαστε 10 χρόνια, ήρθε η ώρα να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία μας. Να φτιάξουμε ένα καινούργιο πλάνο για την προώθηση της Μακεδονικής Κουζίνας και των τοπικών μας προϊόντων σε όλο τον κόσμο, μέσα από τις επιτυχημένες προσπάθειες σας».
Για την δεκάχρονη συνεργασία ο κ. Τζιτζικώστας τιμήθηκε με πλακέτα την οποία παρέλαβε από τον Πρόεδρο της Culinary Professionals Greece, Δημήτρη Κυριακόπουλο.
Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος έθεσε το φλέγον θέμα της μόνιμης στέγης που απασχολεί την Culinary Professionals Greece. «Η εξεύρεση μόνιμης στέγης είναι το στοίχημα για την επόμενη διετία, ένα θέμα που πρέπει να λυθεί» είπε ο πρόεδρος των ξενοδόχων της χώρας.
Η αλήθεια είναι πως τα μέλη της Ένωσης πολλές φορές άκουσαν υποσχέσεις από επίσημα χείλη για την εξεύρεση μόνιμης στέγης, αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.
Χαιρετισμό έκανε επίσης ο Σωτήρης Μπάτος Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας ενώ παρών στην εκδήλωση ήταν ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος.
Ο κ. Γκότσης, ο οποίος ήταν ο team manager της ομάδας που κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο Λουξεμβούργο, αναφέρθηκε λεπτομερώς στην επίπονη προσπάθεια που οδήγησε στη διάκριση, με προπονήσεις πολλών μηνών και αγωνία για την εξεύρεση υποστηρικτών.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους χορηγούς, η βοήθεια των οποίων ήταν πολύτιμη. Αρκετές παλέτες προϊόντων και εξοπλισμού μεταφέρθηκαν στο Λουξεμβούργο για τον παγκόσμιο πρωτάθλημα και αυτό έγινε χάρη στη βοήθεια των χορηγών. «Το κάνετε με αγάπη» είπε ο κ. Γκότσης «και σας ευχαριστούμε. Δεν θέλουμε βοήθεια χωρίς αγάπη. Θέλουμε πάνω από όλα την αγάπη σας» ενώ διευκρίνισε πως δυο από τους δεκάδες χορηγούς είναι ξένες εταιρίες από τη Σουηδία και τη Γερμανία που στηρίζουν την ελληνική ομάδα γιατί πιστεύουν στις δυνατότητες της.
Τον άλλο μήνα από τις 17 έως τις 20 Φεβρουαρίου, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ στα πλαίσια της κλαδικής έκθεσης DETROP, η Culinary Professionals Greece, θα διοργανώσει και πάλι τον διεθνή διαγωνισμό μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης. Είναι ένας διαγωνισμός που ξεκίνησε το 1998 ως πανελλήνιος και από το 2013 απέκτησε διεθνή χαρακτήρα. Θα έρθουν στην Θεσσαλονίκη για να λάβουν μέρος πάνω από 500 άτομα, ακόμη και από μακρινές χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ταιβάν. «Για να έρχονται όλοι αυτοί κάτι καλό βλέπουν» είπε ο κ. Γκότσης.
Όπως είπε ο κ. Γκότσης «διαγωνιζόμαστε όχι για να κερδίσουμε αλλά για να γίνουμε καλύτεροι. Να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και να ανέβει το επίπεδο των επαγγελματιών και των εταιρειών που ασχολούνται με το χώρο της μαγειρικής».
Από τις συγκινητικές στιγμές της χθεσινής εκδήλωσης ήταν όταν στο βήμα κλήθηκαν τα μέλη της ομάδας που έλαβαν μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και κέρδισαν το χάλκινο μετάλλιο και οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν.

Τα μέλη της ομάδας, με Team Manager τον Χρήστο Γκότση, ήταν οι: Παύλος Ντάφης, Δήμητρα Πολατίδου, Παναγιώτης Μαρκούτης, Δημήτρης Χατζημελετίου, Βασίλης Μαλτάς και Κώστας Γεωργατζάς, Κωνσταντίνος Δόσης, Μανώλης Στράτος, Μαρίνος Χονδρολίδης.

Οι χορηγοί που στήριξαν την προσπάθεια ήταν: GINOX, PANARITIS, ΑΦΟΙ ΓΑΛΗ, PROVIL, ΕΛΕΤΡΟ, PYRAMIS, EUROCATERING, ΜΕΒΓΑΛ, ΕΛΟΠΥ, EGEM, SCANBOX, AYO, ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ, ΔΕΘ-HELEXPO, AMT GASTROGUSS, ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ, BOSKOS FOODS, ALFA PASTRY, ΤΡΟΦΟ94, WUSTHOF, ANTHOULAKIS LTD, ΧΟΥΤΟΣ CATERING, COLORATO, E-PLASTICS.GR, ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ, HEALTH NUTRITION, MILLENNIUM, POTIDEA PALACE, THE MET HOTEL, SHINE+CLEAN, GOLDEN TREE, ΤΑ ΤΡΙΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ.

 

 

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments