Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, αντάμωσαν και πάλι όλοι μαζί. Αυτό έγινε χθες σε αίθουσα του The Met Hotel στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια συμποσίου που υπό κανονικές συνθήκες διοργανώνει η Λέσχη κάθε χρόνο.
Λένε πως πολλά θα αλλάξουν μετά το πέρας της πανδημίας. Για την Λέσχη Αρχιμαγείρων αυτό έχει ήδη συμβεί, καθώς έχει πλέον νέο όνομα και νέο σήμα. Με την έντονη δραστηριότητα της να έχει ξεπεράσει προ πολλού τα στενά σύνορα της Μακεδονίας, η Λέσχη άλλαξε όνομα και ονομάζεται πλέον Culinary Professionals Greece (Ένωση Επαγγελματιών Μαγείρων Ελλάδος). Έχει πλέον μέλη όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο. Αν δείτε σε εστιατόρια ακόμη και πολύ μακρινών χωρών να σερβίροντας πιάτα εμπνευσμένα από την Μακεδονική Κουζίνα, είναι γιατί εκεί μαγειρεύει κάποιο μέλος της Ένωσης, όχι απαραίτητα Έλληνας. Επίσης η Ένωση έχει πλέον ανοιχτές τις πόρτες της όχι μόνο σε μάγειρες, αλλά και σε επαγγελματίες από όλους τους κλάδους της γαστρονομίας, όπως ζαχαροπλάστες, οινοποιούς, εξειδικευμένους δημοσιογράφους κλπ. Μαζί με το νέο όνομα, παρουσιάστηκε και το νέο σήμα της Ένωσης εμπνευσμένο από έναν μαγειρικό σκούφο.
Το χθεσινό συμπόσιο ήταν αφιερωμένο στον μοναχό Επιφάνιο, τον αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους, που έφυγε από τη ζωή πριν από ενάμιση χρόνο. Ήταν από τα πιο δραστήρια μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων και συμμετείχε σχεδόν σε όλες τις δράσεις, για την προβολή της μακεδονικής και αγιορείτικης κουζίνας και τις ελληνικής γαστρονομίας. Ο πληθωρικός χαρακτήρας του και οι απίστευτες μαγειρικές του ικανότητες, τραβούσαν την προσοχή όλων, ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε αφιέρωμα για τον μοναχό Επιφάνιο, ενώ ο σεφ του The Met Hotel Δημήτρης Τσανανάς, δημιούργησε για τους συνδαιτημόνες ένα μενού τεσσάρων πιάτων, εμπνευσμένο από τις αγιορείτικες συνταγές του.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγείρων Ελλάδος Δημήτρης Κυριακόπουλος, ο αναπληρωτής Πρόεδρος Χρήστος Γκότσης και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, υποδέχθηκαν στο χθεσινό συμπόσιο δεκάδες μέλη, συνεργάτες, υποστηρικτές και φίλους, που για πρώτη φορά εδώ και πάνω από δυο χρόνια ξαναβρέθηκαν όλοι μαζί σε μια αίθουσα. Ανάμεσα τους εκπρόσωποι φορέων της πόλης. Επίσης μεταδόθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Προέδρου της Παγκόσμιας Ένωσης Αρχιμαγείρων Τόμας Γκούγκλερ, ο οποίος αναφέρθηκε με θαυμασμό στο έργο της Ένωσης αλλά και στον μοναχό Επιφάνιο τον οποίο γνώριζε προσωπικά.
Ανάμεσα στις πολλές δράσεις της, η Ένωση συμμετέχει σε διαγωνισμούς μαγειρικής υψηλού επιπέδου. Το 2020 κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα μαγειρικής που έγινε στην Στουτγάρδη, καθώς και την πρόκριση για το παγκόσμιο κύπελλο που θα γίνει το Νοέμβριο στο Λουξεμβούργο. Όλες οι δράσεις της έχουν ως στόχο να προβάλουν και να προωθήσουν την ελληνική γαστρονομία, την μακεδονική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα.
Το συμπόσιο έκλεισε με απονομές τιμητικών διακρίσεων σε χορηγούς και υποστηρικτές των δράσεων της Ένωσης, καθώς και την υποδοχή των νέων μελών.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments