Μπορεί «σαν τη Χαλκιδική να μην έχει», ωστόσο θα είναι η τελευταία ανάμεσα στις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές της χώρας, στην οποία θα ξεκινήσει η φετινή θερινή σαιζόν. Ο κύριος όγκος των ξενοδοχείων παραμένει κλειστός και αναμένεται να ανοίξει από τις 15 του Μάη και μετά. Κάποια από τα μεγάλα ξενοδοχεία που ήδη άνοιξαν, βγάζουν πολύ χαμηλές προσφορές για να μαγέψουν ότι μπορούν από κόσμο.
Οι καλές πληρότητες θα ξεκινήσουν από τα μέσα του Ιούνη και μετά και θα πάνε μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, αν δεν έχουμε επιδείνωση της κατάστασης σε πανδημία και Ουκρανία. Αν και οι κρατήσεις από τη βασική αγορά της Χαλκιδικής που είναι τα Βαλκάνια είναι παγωμένες, οι ξενοδόχοι είναι βέβαιοι πως τελικά θα βαλκάνιοι θα κατέβουν. Πάντως μια πρώτη μεγάλη κατεβασιά που κάνουν οι βαλκάνιοι κάθε πρωτομαγιά, φέτος δεν έγινε.
Στο μεταξύ ανάμεσα στους ξενοδόχους της Χαλκιδικής υπάρχει μεγάλος προβληματισμός. Και αυτό γιατί το κόστος της ενέργειας είναι δυσβάσταχτο όπως επίσης και των απαραίτητων προμήθειων. Η έλλειψη προσωπικού το οποίο είναι δυσεύρετο, αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα των μεγάλων φετινών προβλημάτων.
Όπως μας είπε γνωστός ξενοδόχος της Χαλκιδικής που δραστηριοποιείται στην περιοχή εδώ και αρκετές δεκαετίες, «φέτος θα νιώσουμε το θλιβερό συναίσθημα να έχουμε γεμάτα τα ξενοδοχεία μας και αντί για κέρδη να καταγράφουμε ζημιές. Καθώς τα συμβόλαια με τους tour operators υπογράφτηκαν πέρσι, το επιπλέον κόστος στην ενέργεια και ότι άλλο παράσυρε αυτή η κατάσταση, θα το υποστούμε μόνοι μας».
«Αν δεν μας βοηθήσει το κράτος θα λιώσουμε σαν το κεράκι της λαμπρής» μας είπε ο συγκεκριμένος, χρησιμοποιώντας μια έκφραση των ημερών. Θα παρακαλάμε να τελειώσει η σαιζόν γρήγορα για να μην μαγέψουμε και άλλες ζημιές, καθώς η εξίσωση δεν βγαίνει. Και το χειρότερο είναι ως αυτή παρανοϊκή αύξηση της ενέργειας και της ακρίβειας, μας πέτυχε μετά από δυο χρόνια πανδημίας που γονατίσαμε».
Άλλοι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής μας είπαν πως «αν η κατάσταση σε πανδημία και Ουκρανία δεν επιδεινωθεί, οι ζημιές θα είναι μικρές. Για κέρδη φέτος ούτε συζήτηση. Αν έχουμε κάποια επιδείνωση έστω και σε ένα από τα παραπάνω, θα είμαστε για κλάματα…»
Αυτός ο προβληματισμός δεν αφορά μόνο τους ξενοδόχους της Χαλκιδικής αλλά και άλλων τουριστικών περιοχών πρώτης γραμμής της χώρας μας που η σαιζόν ξεκίνησε. Ωστόσο εκείνες οι περιοχές δουλεύουν αρκετά όχι μόνο με tour operators αλλά και μεμονωμένους πουλώντας μέσα από τις γνωστές σελίδες κρατήσεων, οπότε είχαν τη δυνατότητα για κάποια αύξηση τιμών που θα καλύψει τα επιπλέον κόστη.

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments