Για όλο και περισσότερους Έλληνες, τα παντός είδους προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, αποτελούν τη μόνη ελπίδα να κάνουν διακοπές λίγων ημερών το καλοκαίρι. Ωστόσο πολλοί που χρησιμοποιούν αυτές τις παροχές έχουν παράπονα. Ισχυρίζονται πως οι ξενοδόχοι δεν τους δίνουν δωμάτια στην υψηλή περίοδο δηλώνοντας πως είναι γεμάτοι ενώ την ίδια ώρα στις ιστοσελίδες κρατήσεων εμφανίζονται διαθέσιμα δωμάτια. Μάλιστα κάποιοι ξενοδόχοι λένε ευθέως στους ενδιαφερόμενους πως δεν δίνουν τα δωμάτια τους στον κοινωνικό τουρισμό την υψηλή περίοδο.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Η απάντηση βρίσκεται εν μέρει στην πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Έναρξη υποβολής αιτημάτων πληρωμής για παρόχους του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» για vouchers Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2021». Αυτό σημαίνει ως όσοι ξενοδόχοι έδωσαν δωμάτια σε δικαιούχους του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο καλούνται να καταθέσουν το αφόρητο χαρτομάνι για να πάρουν τα χρήματα τους ποιος ξέρει πότε, όταν τα έξοδα τα έχουν ήδη πληρώσει… cash.
Αλήθεια ποιος ξενοδόχος θα δώσει δωμάτια σε δικαιούχους αυτών των προγραμμάτων τον Αύγουστο για να πάρει τα χρήματα του μετά από μισό και περισσότερο χρόνο, όταν λόγω υψηλής ζήτησης μπορεί να τα δώσει σε άλλους ενδιαφερόμενους και να πάρει τα χρήματα του αμέσως.
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση για το θέμα του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων “ΚΥΚΛΟΣ” Αντώνη Καρατάσου, η οποία με αιχμηρό τρόπο περιγράφει πλήρως το πρόβλημα:
«Τα τουριστικά καταλύματα, ενώ θα έπρεπε να έχουν προ πολλού πληρωθεί από το φιλόδοξο και θεωρητικά ενισχυτικό για τις επιχειρήσεις εν λόγω πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού έτους 2021, εντός 30-60 ημερών από την αναχώρηση των δικαιούχων, εντούτοις έχουν περάσει 240 ημέρες και οι επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει ούτε ένα Ευρώ!
Αποτέλεσμα είναι, το ίδιο το κράτος να οδηγεί τα καταλύματα στη χρεοκοπία, αφού έχουν πλέον εξαντλήσει όσα άλλα έσοδα κατάφεραν να μαζέψουν εν μέσω πανδημίας.
Τα έξοδα τους δυστυχώς «τρέχουν» κανονικά και οι πληρωμές προσωπικού, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι φόροι διαμονής – ΦΠΑ – δημοτικά τέλη, οι υπέρογκοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος κλπ δεν γίνεται να πληρωθούν .. μετά από 240 μέρες!
Επιπλέον είναι η εποχή που τα καταλύματα ετοιμάζονται για ανακαινίσεις, για διαφημίσεις και για προσλήψεις, στοχεύοντας να υποδεχτούν τους τουρίστες του 2022. Με τι χρήματα θα γίνουν αυτά;
Οι από 24/11/21 και 27/12/21 επιστολές μας προς το Υπουργείο Τουρισμού με ερώτηση για το ίδιο θέμα, ακόμα παραμένουν αναπάντητες! Πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι .. την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας.
Ευχαριστούμε την Ελληνική πολιτεία, για τη μέριμνα και τη σοβαρή τουριστική της πολιτική … και τα χαιρετίσματά μας στην εξουσία!»

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments