Τα ξενοδοχεία στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτά που είναι συνεχούς λειτουργίας, έχουν και πάλι να λύσουν μια μάλλον άλυτη εξίσωση. Δεν είναι η πρώτη φορά καθώς πλέον έχουν ξεχάσει πως είναι να λειτουργούν σε περίοδο κανονικότητας (οικονομική κρίση, μνημόνια, πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία), ωστόσο αυτή φαίνεται να είναι η δυσκολότερη.
Πρόκειται για το ενεργειακό κόστος που εκτοξεύτηκε κατακόρυφα λόγω της εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία. Καθώς άρχισαν να φτάνουν οι λογαριασμοί ρεύματος και θέρμανσης, η αναγωγή σε κόστος ανά δωμάτιο προκαλεί… απελπισία. Όπως μας είπαν ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης, σε κάθε δωμάτιο αναλογεί κόστος 20 με 30 ευρώ ανά ημέρα, ακόμη και όταν αυτό είναι άδειο.
Είναι προφανές πως ο λογαριασμός δεν βγαίνει, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που τα ξενοδοχεία έχουν πολύ χαμηλές πληρότητες.
Για τη Θεσσαλονίκη το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς οι ξενοδοχειακές τιμές είναι πολύ χαμηλές. Με τιμές δωμάτιων από 40 έως 60 ευρώ σε τριάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία, το κόστος ενέργειες δεν βγαίνει.
Παραδοσιακά τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης έχουν χαμηλές τιμές και αυτό αποτυπώνεται στην ετήσια έρευνα της Ένωσης Ξενοδόχων. Σε σχέση με 10 ευρωπαϊκές πόλεις με αντίστοιχα χαρακτηριστικά, οι τιμές στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης είναι σταθερά μακράν οι χαμηλότερες. Είχε ξεκινήσει κάποια άνοδος πριν την πανδημία, ωστόσο όχι μόνο ανακόπηκε αλλά οι τιμές υποχώρησαν σε προηγούμενες δεκαετίες.
Αν όμως οι τιμές αυξηθούν σημαντικά για να καλύψουν το ενεργειακό κόστος, η πόλη χάνει ως προορισμός ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα της που είναι το χαμηλό κόστος διαμονής. Και αυτό γιατί η Θεσσαλονίκη δεν είναι μια προβεβλημένη πόλη με ισχυρό τουριστικό προϊόν και σταθερή τουριστική πελατεία. Με υψηλό κόστος διαμονής, οι ταξιδιώτες ψάχνουν για αλλού ή πάνε σε γνωστότερους και πιο προβεβλημένους προορισμούς. Φέτος δεν την προτίμησαν ούτε οι σχολικές εκδρομές που επέλεξαν άλλες ελληνικές πόλεις.
Με ανακοινώσεις τους οι συλλογικοί φορείς ζητούν ενισχύσεις από το κράτος ωστόσο καθώς δεν έκρυψαν πως έλαβαν πολλά από τις επιστρεπτέες και άλλες ενισχύσεις (κάποιοι κοκορεύονται πως έκαναν και κομπόδεμα) τώρα το κράτος δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις τους…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments