Του Σάκη Παπαδόπουλου

Οι σπουδαστές των ΙΕΚ Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού, για το μόνο που δεν αγχώνονται είναι για το αν θα βρουν δουλειά. Κυριολεκτικά τους παρακαλάνε να τους προσλάβουν.
Στην Ημέρα Καριέρα (φώτο) που διοργάνωσε πριν λίγες μέρες το ΙΕΚ Τουρισμού στην Περαία της Θεσσαλονίκης, οι σπουδαστές και οι απόφοιτοι που αναζητούσαν δουλειά ή πρακτική εξάσκηση, ήταν σχεδόν όσα και τα ξενοδοχεία, οι εκπροσώπου των οποίων τους περίμεναν υπομονετικά στα τραπεζάκια τους για να πάρουν το βιογραφικό τους και να συζητήσουν το ενδεχόμενο να τους προσλάβουν. Οι ελλείψεις προσωπικού στα ξενοδοχεία είναι τόσο μεγάλες που κάθε σπουδαστής τους είναι πλέον πολύτιμος.
Ωστόσο με πια κριτήρια επιλέγουν οι σπουδαστές ή οι απόφοιτοι που θα πάνε να κάνουν την πρακτική τους ή να δουλέψουν το καλοκαίρι;
Όπως κάθε χρόνο, πήγαμε στην Ημέρα Καριέρας στις εγκαταστάσεις της σχολής στην Περαία και μιλήσαμε με αρκετούς σπουδαστές.
Ο μισθός που θα πάρουν παίζει το ρόλο του, δεν είναι όμως το μοναδικό κριτήριο για να επιλέξουν το ξενοδοχείο που θα δουλέψουν. Η φήμη του ξενοδοχείου όσον αφορά την συμπεριφορά του απέναντι στους εργαζόμενους και αν πραγματοποιεί αυτά που υπόσχεται, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τίποτε δεν μένει κρυφό. Για παράδειγμα πολλοί από τους σπουδαστές τα τελευταία χρόνια αποφεύγουν τη Μύκονο και άλλα παρόμοια νησιά, καθώς η φήμη τους για τις εργασιακές συνθήκες που προσφέρουν είναι πολύ χαμηλά.
Οι συνθήκες διαβίωσης που τους παρέχει το ξενοδοχείο είναι επίσης ένα σοβαρό κριτήριο. Ξενοδοχεία που υπόσχονται διαμονή των εργαζομένων σε δίκλινα δωμάτια και όχι τρίκλινα ή τετράκλινα έχουν πλεονέκτημα.
Κάποιοι σπουδαστές επιλέγουν μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες καθώς πιστεύουν πως εκεί θα έχουν καλύτερες ευκαιρίες ανέλιξης και για παρόμοιους λόγους κάποιοι άλλοι επιλέγουν περιοχές που ο τουρισμός είναι πράγματι βαριά βιομηχανία όπως η Κρήτη και η Ρόδος.
Εκείνο που μας έκανε μεγάλη έκπληξη, ήταν ότι οι σπουδαστές αποφεύγουν το εξωτερικό παρ΄όλο που υπάρχουν προτάσεις. Η ανεπαρκής γνώση ξένων γλωσσών είναι μια αιτία για αυτό όπως και ότι πολλά παιδιά νιώθουν ανασφάλεια αν απομακρυνθούν τόσο πολύ από τα σπίτια τους.
Τέλος πολλά παιδιά συμβουλεύονται τους καθηγητές τους πριν πάρουν την τελική τους απόφαση για το που θα ξεκινήσουν την καριέρα τους στον τουρισμό.
Σε κάθε περίπτωση οι σπουδαστές των τουριστικών σχολών είναι ίσως οι μόνοι στην Ελλάδα που έχουν προτάσεις για δουλειά, ενίοτε πιεστικές, πριν καν τελειώσουν τις σπουδές τους.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments