Η κυβέρνηση ανακοίνωσε προχθές τα πολυαναμενόμενα μέτρα για την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, προκειμένου να γίνει η πολυπόθητη επανεκκίνηση του τουρισμού. Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος τα χαρακτήρισε προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο ανέφερε πως θα χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις…
Σε ότι αφορά στα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία, αυτά προβλέπεται να ανοίξουν στη 1 Ιουνίου. Ωστόσο μόνο ένα ποσοστό, όχι μεγαλύτερο από 30%, αναμένεται να ανοίξουν εκείνη την ημέρα. Τα περισσότερα θα ανοίξουν ένα μήνα αργότερα, δηλαδή στη 1 Ιουλίου. Και αυτό γιατί οι ξενοδόχοι εκτιμούν πως οι κρατήσεις τον Ιούνιο θα κινηθούν σε πολύ χαμηλά έως ανύπαρκτα επίπεδα. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προχθές, δίνουν τη δυνατότητα στους ξενοδόχους να κρατήσουν κλειστά τα ξενοδοχεία τους μέχρι το τέλος Ιουλίου με το προσωπικό τους να καλύπτεται από το κράτος.
Τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν την 1 Ιουνίου, είναι κυρίως τα πολύ μικρά που λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό, ενώ τα περισσότερα από τα μεγάλα πάνε για 1 ή 15 Ιουλίου.
Από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες για τους ξενοδόχους, αυτό που έχει πρακτική αξία είναι η αναστολή εργασίας του προσωπικού. Όλα τα άλλα, ακόμη και το πρόγραμμα SURE για τη διατήρηση θέσεων εργασίας, τα χαρακτηρίζουν άνευ ουσιαστικής αξίας.

Καθυστερούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα…

Εκείνο ωστόσο που αγχώνει ιδιαίτερα τους ξενοδόχους είναι η καθυστέρηση ανακοίνωσης των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Λίγες μέρες πριν την 1η Ιουνίου και δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, με τις πληροφορίες να λένε πως αυτό θα γίνει την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη. Έτσι οι ξενοδόχοι δεν μπορούν να ξεκινήσουν προετοιμασία για το άνοιγμα των ξενοδοχείων καθώς δεν γνωρίζουν ποιες παρεμβάσεις πρέπει να κάνουν (πλεξιγκλάς στη ρεσεψιόν, βρύσες με φωτοκύτταρο στις κοινόχρηστες τουαλέτες, σηματοδότηση για αποφυγή συνωστισμού) αλλά και ποιες διαδικασίες θα ισχύσουν στη λειτουργία του ξενοδοχείου (καθάρισμα των δωματίων, την εξυπηρέτηση των πελατών κλπ).
Σε ότι αφορά στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης άρχισαν ήδη να καταφθάνουν οι πρώτες κρατήσεις, ωστόσο είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments