Εδώ και ένα χρόνο, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκαταστήσει την φορολογική τάξη όσον αφορά στην βραχυχρόνια ενοικίαση καταλυμάτων μέσα από τις πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, δηλαδή τύπου Airnbnb, αλλά και τις γνωστές πλατφόρμες κρατήσεων ξενοδοχείων και καταλυμάτων όπως η Booking.
Έτσι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η ΑΑΔΕ, υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με τις Airbnb, Booking.com και VRBO του Ομίλου της Expedia (πρώην Homeway), σχετικά με τη συμμόρφωση κατά τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης που τηρείται στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ.
Αυτό σημαίνει πως κανείς δεν θα μπορεί να καταχωρεί το ακίνητο του σε μια από αυτές τις πλατφόρμες, αν πρώτα δεν το έχει καταχωρήσει στο αντίστοιχο μητρώο της ΑΑΔΕ. Επίσης ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί στο μητρώο της ΑΑΔΕ, θα κατεβαίνουν από τις παραπάνω πλατφόρμες.
Στο μεταξύ η VRBO έστειλε ήδη mail σ’ αυτούς που έχουν καταχωρήσει ακίνητα στην πλατφόρμα της, με το οποίο τους ενημερώσει πως “μέχρι αύριο Παρασκευή 30 Απριλίου θα κοινοποιήσουμε ορισμένα στοιχεία στις ελληνικές φορολογικές αρχές, σχετικά με την καταχώρισή σας, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων εισοδήματος που κάνατε στο διαδίκτυο μέσω της πλατφόρμας μας το 2020”.
Αυτό ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των ξενοδόχων και ιδιοκτητών καταλυμάτων καθώς θεωρούν πως έτσι αποκαθίσταται ο υγιής ανταγωνισμός.
Η εξέλιξη αυτή σε συνάρτηση με την τραγική τουριστική περίοδο που διανύουμε από πέρσι, θα βγάλει αρκετούς από το παιχνίδι της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ κάποιοι άλλοι θα αναζητήσουν άλλες πλατφόρμες να καταχωρήσουν τα ακίνητα τους, που δεν έχουν έρθει ακόμη σε συμφωνία με τις ελληνικές φορολογικές αρχές.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments