Από χθες έχουμε την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού καθώς άνοιξαν τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας. Δεν άνοιξαν όλα ούτε καν τα περισσότερα. Κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγω για τα μισά που εκπροσωπούν ακόμη λιγότερο αριθμό δωματίων.
Πολλά έχουν μείνει κλειστά, αφενός μεν γιατί δεν υπάρχει πελατεία και αφετέρου για να προετοιμαστούν με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Άλλωστε τα κυβερνητικά μέτρα τους δίνουν το δικαίωμα να μείνουν κλειστά μέχρι και το τέλος του Ιούλη, καθώς το προσωπικό τους βρίσκεται σε άδεια λαμβάνοντας χρήματα από το κράτος. Τα περισσότερα αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Ιουνίου που ξεκινούν οι διεθνείς πτήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και 1 Ιουλίου όταν θα αρχίσουν να εμφανίζονται περισσότερες κρατήσεις στα συστήματα.
Δυστυχώς όπως πολλοί ξενοδόχοι δηλώσουν, οι διαδικασίες που προηγήθηκαν πριν το άνοιγμα των ξενοδοχείων, δεν έγιναν με τον καλύτερο τρόπο. Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και σύγχυση για το τι τελικά θα ισχύσει. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως μόλις προχθές δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που προβλέπει τις υγειονομικές διαδικασίες και προϋποθέσεις που θα ισχύσουν στη λειτουργία των ξενοδοχείων. Την σύγχυση που δημιουργήθηκε το προηγούμενο διάστημα δεν ξεκαθάρισε η σχετική ΚΥΑ και αναμένονται νέες διευκρινήσεις και διορθωτικές κινήσεις. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ξενοδόχος της Θεσσαλονίκης, «από το Σάββατο το έχουμε ρίξει στο διάβασμα και προσπαθούμε να καταλάβουμε τι τελικά ισχύει. Θα χρειαστούμε χρόνο, κυρίως για την εκπαίδευση του προσωπικού, την προετοιμασία των χώρων και την πιστοποίηση».
Το άνοιγμα  των 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχείων, είναι το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού. Το επόμενο θα γίνει στις 15 Ιουνίου με το άνοιγμα των εποχικών ξενοδοχείων, αλλά και το άνοιγμα της χώρας σε επισκέπτες από 29 επιλεγμένες χώρες. Αρχικά ανοίγουν τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης και τα χερσαία σύνορα και 1η Ιουλίου και τα υπόλοιπα αεροδρόμια.
Ωστόσο το άνοιγμα των αεροδρομίων σε πτήσεις από 29 επιλεγμένες χώρες, δεν λέει τίποτε αν δεν επιτρέψουν και οι χώρες αυτές στους πολίτες τους να ταξιδέψουν ανεμπόδιστα στο εξωτερικό. Το μεγαλύτερο εμπόδιο που πιθανόν να θέσουν κάποιες από αυτές, είναι να ζητούν από τους πολίτες τους που επιστρέφουν από διακοπές στο εξωτερικό να μπαίνουν σε 14ημερη καραντίνα. Αυτό θα αποτρέψει τους περισσότερους να πάνε για διακοπές στο εξωτερικό.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments